Tijdens het scholentoernooi op de velden van MEP en ODC werd in de ochtend sportieve strijd geleverd. Deze wedstrijd ging tussen De Spelelier en de Prinses Amaliaschool. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens het scholentoernooi op de velden van MEP en ODC werd in de ochtend sportieve strijd geleverd. Deze wedstrijd ging tussen De Spelelier en de Prinses Amaliaschool. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KINGSNIGHT FISSA DRUK BEZOCHT • MARKT ZINGT UIT VOLLE BORST MEE

Boxtel geniet van het oranjefeest

Het festival kende donderdagavond een kickstart met Kingsnight Fissa. De Markt stroomde al vroeg in de avond vol. Het publiek wilde niks missen van artiesten als Dansado en de Feestneger, Zanger Kafke en natuurlijk dj Paul Elstak. Organisator Jordy van den Boer kijkt tevreden terug. ,,Vorig jaar was super, dit jaar was echt mega", jubelde hij na afloop. Ook vanuit de omwonenden kwam geen onvertogen woord. Voorzitter Tonny Wagenaars van de bewonerscommissie van De Croon is uiterst positief. ,,Wat ons betreft mag de muziek volgende jaar best wat langer op hetzelfde niveau doorgaan. Complimenten voor de organisatie. We zijn blij dat de jeugd het naar hun zin heeft gehad."

In totaal kwamen er ruim drieduizend man naar de Markt om Koningsnacht te vieren. Dat smaakt volgens de organisatie naar meer en daarom zijn de eerste drie artiesten voor de editie in 2019 al vastgelegd. De Boxtelse Tim Schalkx en dj Mr. JeePee staan dan (weer) op de bühne en de bekende formatie uit de jaren negentig, The Partyanimals is gecontracteerd.

KEITJES

Koningsdag begon voor de sportieve jeugd al vroeg op de velden van ODC en MEP waar respectievelijk een voetbal- en hockeytoernooi werd gehouden. De winst ging uiteindelijk naar de Angelaschool en de Prinses Amaliaschool.

In de raadzaal van het gemeentehuis werden alle gedecoreerden ontvangen. Daar werden zij toegesproken door burgemeester Mark Buijs. Daarna verhuisde het gezelschap naar de Markt waar zij de vendelgroet van gilde Sint-Barbara & Sint-Joris in ontvangst namen. Ook kwam Jas de Keistamper van zijn donkere wolk en nam zijn Liempdse vriendin Hanne mî de Moor en Jasband De Keiknoepers mee. De reus maakte van de gelegenheid gebruik om enkele gemeentelijke zaken aan de orde te stellen. Zo vond hij dat het maar langzaam gaat met de bouwplannen. Ook introduceerde de keistamper nieuwe koekjes, de Boxtelse Keitjes.

SLIJM

Tijdens de aubade van Boxtel's Harmonie werden alle gedecoreerden nog eens in het zonnetje gezet. Vervolgens haalde het muziekkorps alle kinderen met hun versierde fietsen op bij de Sint-Petrusbasiliek. Na een rondje door het centrum kregen alle deelnemers nog een ijsje. Hierna kon de jeugd zich uitleven tijdens de vernieuwde kinderactiviteiten op de Markt.

Deze vielen in de smaak, want veel Boxtelse gezinnen brachten hun middag in het centrum door. Op het podium werd gedanst, door breakdancers, dan weer door kinderen. Veel activiteiten zorgden voor lange wachtrijen. Zo ook bij het kraampje waar je slijm kon maken met scheerschuim, lenzenvloeistof en lijm. De zesjarige Floor stond flink te kneden in haar bakje en vermaakte zich prima. ,,Ik wil me nog laten schminken", gaf ze, een beetje verlegen, aan. Ze wist nog niet wat ze op haar gezicht wilde laten zetten, maar toen haar moeder het idee van een eenhoorn opperde, begon ze te stralen en schudde ze heftig ja.

Een stukje verderop stond ook een rij bij het graffiti spuiten. Een levensgrote dinosaurus had allemaal vlakken en om beurten mochten kinderen met de spuitbus aan de gang. Ook Tess (11) jaar stond te wachten: ,,Ik ga voor een rood hartje met roze eromheen en misschien dat ik er nog een tekst in zet."

Niet alleen de kinderen vermaakten zich prima, ook hun ouders hadden het gezellig. De terrasjes op de Markt zaten allemaal vol en de caféuitbaters keken tevreden het tafereel aan.

ZING MET ME MEE

Die lach verging ze de rest van de avond ook niet, want ook tijdens Boxtel Zingt! stond het plein vol. Zo'n 1.500 man zong mee met de liedjes waarvan de tekst op het grote scherm te lezen was. De massale zang kwam echter pas in de loop van de avond tot uiting, maar dat had wellicht ook te maken met het aantal drankjes dat werd genuttigd.

De organisatie is trots op wat er is neergezet. Bestuurslid Meister van Boxtel Vooruit: ,,Het was een fantastisch feest voor iedereen. Voor elke doelgroep was er iets te doen en daarvoor hebben we al veel complimenten mogen ontvangen. De onderlinge samenwerking ging ook erg goed. De horeca zette zijn beste beentje voor en ook een pluim naar de afdeling openbare werken van de gemeente die alles snel weer had opgeruimd. Je mag wel stellen dat dit het toonbeeld is van Meewerkend Boxtel. Op basis van alle positieve reacties gaan we volgend jaar door naar editie 3.0."

Onder meer de dj-act Dansado en de Feestneger trok veel publiek naar de Markt tijdens Kingsnight Fissa. Er kwamen naar schatting bijna drieduizend bezoekers op af. (Foto: Peter de Koning).
De dino op de Markt veranderde al snel in een kleurrijk beest. (Foto: Peter de Koning).
Boxtel's Harmonie zorgt jaarlijks voor een aubade. (Foto: Hans van Doorn).
Zo'n 1.500 man zong tijdens Boxtel Zingt mee met 42 liedjes. (Foto: Hans van Doorn).
Op versierde fietsen rijden de kinderen door het centrum. (Foto: Hans van Doorn).