Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HOCKEYCLUB LIEMPDE SCHREEUWT OM NIEUWE VRIJWILLIGERS

'Dat zullen wíj wel weer doen'

Hockeyclub Liempde (HCL) heeft dringend hulp nodig. Zoveel is duidelijk na een gesprek met vrijwilligers Rik de Greef en Annemarie de Klerk. De vereniging heeft al jarenlang geen voorzitter, mist een penningmeester, coaches, trainers, klussers, scheidsrechters, organisatoren voor bijvoorbeeld toernooien: de lijst van vacatures is ellenlang. Donderdag 24 mei is er vanaf 20.30 uur in de kantine een wervingsavond voor vrijwilligers. Om de club draaiende te houden en contributieverhoging te voorkomen, hoopt de club op support van leden en ouders.

PÅL JANSEN

De Klerk somt flink wat zaken op tijdens het gesprek in de kantine van HCL. ,,Deze kantine is ook zoiets. Die willen we al heel lang opknappen", aldus de vrijwilligster. ,,Er zitten ook bepaalde functies tussen die niet iedereen kan uitvoeren. Bijvoorbeeld iemand die de sponsorcommissie doet. Dan moet je ook commercieel handig zijn."

OPROEP

Recent deed de club een oproep op Facebook aan leden vanaf de B-jeugd en ouders om het probleem te bespreken. De Klerk en De Greef denken al hardop na om voor bepaalde functies betaalde krachten in te schakelen, dat contributieverhoging zal betekenen. De Klerk: ,,Als we die niet ingevuld krijgen, dan moeten we bijvoorbeeld trainers aannemen of een betaalde barman neerzetten."

De oproep verdient ook enige nuance, vertelt De Greef. ,,De meest kritische functies weten we nog altijd ieder jaar in te vullen. Maar er zijn zoveel andere taken die nu blijven liggen."

OORZAKEN

Het tweetal denkt hardop na over de oorzaken van het tekort: het gemis van verantwoordelijkheidsgevoel, dingen als vanzelfsprekend beschouwen, dat het leven steeds drukker wordt. ,,Maar we hebben ook minder senioren. Er zijn enkele teams gestopt. Qua ledenaantal zijn we ongeveer gelijk gebleven. Er zijn meer junioren bijgekomen", vertelt De Greef. ,,De laatste jaren zijn er meer wedstrijden van jonge teams waar weer scheidsrechters voor nodig zijn."

Tegelijkertijd weten de vrijwilligers dat hun leden wel betrokken zijn bij de club: ,,We wilden een keer het tenue aanpassen, maar dat ging niet door", vertelt De Greef. Hij en De Klerk moeten gniffelen en zuchten tegelijk. ,,Daar kwam heel veel weerstand op, ook leuke reacties. Er werd in ieder geval erg veel op gereageerd." De Klerk vult aan: ,,Wij proberen als vrijwilligers dan ook gewoon een leuk initiatief te bedenken voor de club."

SNAAR RAKEN

Waar er wel veel reacties kwamen op het aanpassen van het tenue, bleven die uit tijdens de jaarvergadering, waar de leden dus hun zegje kunnen doen: de meest recente trok een handvol hockeyers.

De vraag voor de vereniging is dan ook de juiste snaar te raken bij meer leden en ouders die vrijwilligerstaken op zich willen nemen. ,,Het is ook met een reden dat we op deze manier aan de bel trekken. Door de contributieverhoging aan te halen, willen we de leden en ouders prikkelen." Overigens: momenteel rekent HCL de laagste contributie voor jeugd en senioren in de regio van Het Groene Woud (de clubs in Boxtel, Best, Sint-Oedenrode, Vught, Sint-Michielsgestel, Oisterwijk en Oirschot).

Of het op de juiste manier prikkelt, moet blijken tijdens de wervingsavond op 24 mei. Zeker is wel dat er die donderdag één belangrijk vraag overeind blijft: wie willen HCL helpen?

Aan het einde van het gesprek pakt De Greef een flinke stapel oranje kratten. ,,Die moeten naar bakker Van Eijndhoven. De jeugd krijgt altijd kleine krentenbollen gesponsord. Maar dan moet ook iemand ze ophalen en de kratten terugbrengen." Lopend naar de parkeerplaats, zegt De Klerk: ,,Die prullenbak hier zit ook overvol. Wie moet die eigenlijk ophalen? Ach, dat zullen wij wel weer doen... Sorry, het is ook een stukje frustratie dat eruit moet."

FOTO BOVEN: Wie kunnen helpen Hockeyclub Liempde draaiende te houden? Die vraag staat centraal tijdens de vrijwilligerswervingsavond op donderdag 21 mei in de kantine van Hockeyclub Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


Dag der Kampioenen in De Rots

Aandacht voor Boxtelse sporters en hun prestaties

Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat staat zaterdag 30 juni in het teken van sporters en hun prestaties. Dan organiseren Boxtel Vooruit en de gemeente Boxtel namelijk de Dag der Kampioenen.

Deze week ontvingen alle verenigingen in Boxtel een uitnodiging voor deze huldiging. Daarbij maken spelers en speelsters die zowel buiten de gemeente als daarbinnen actief zijn, kans op een onderscheiding. Mits zij voldoen aan de criteria. Zo horen de genomineerden in de gemeente Boxtel te wonen, moeten zij lid zijn van een vereniging die is aangesloten bij een erkende sportbond en komen zij in aanmerking wanneer een kampioenschap is behaald in een competitie van een erkende landelijke bond.

AANMELDEN

Verenigingen kregen instructies met alle voorwaarden waaraan een aanmelding moet voldoen. Die moet uiterlijk vrijdag 1 juni ingestuurd zijn. Dat kan via e-mail: dagderkampioenen@hotmail.com. Als er na de aanmeldtermijn nog kampioenen bij komen, dan wordt geadviseerd contact op te nemen met de commissie van Boxtel Vooruit via dat e-mailadres.