Afbeelding
Foto: FilmPodiumScopia

GEERTEN LIEFTING GEEFT KERKCONCERT

'Boxtels Smitsorgel tot zijn recht laten komen'

Geerten Liefting is zondag 13 mei de tweede organist in de serie Boxtelse kerkconcerten. Hij bespeelt vanaf 20.15 uur het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek en vertolkt daarbij werken van Reger, Whitlock, Howells en De Klerk. Kaarten à acht euro zijn bij de ingang van de kerk te koop.

De in 1983 geboren musicus ging bij de samenstelling van zijn programma uit van hetgeen goed tot zijn recht komt op het Boxtelse orgel. ,,Daarnaast ben ik altijd op zoek naar muziek die niet veel wordt uitgevoerd en vrij onbekend is", schrijft hij als toelichting in het programmaboekje dat concertbezoekers krijgen uitgereikt door de organiserende Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB).

Liefting opent met een drietal werken uit opus 59 van de Duitse componist Max Reger, geschreven in 1901. Deze zogenaamde karakterstukken behoren tot de bekendste orgelwerken van Reger en zijn lang niet zo zwaar als diens echt grote composities. Kenmerkend voor deze muziek zijn de vele modulaties, de lange zinnen, de schitterende lyriek en een goed gevoel voor ruimte en spanning.

Ook klinkt een tweetal werken van een tijdgenoot van Engelse bodem: Percy Whitlock. Een relatief onbekende, maar verdienstelijke componist, zeker als het gaat om zijn koor- en orgelwerken. Beide werken zijn afkomstig uit de bundel '5 Short Organpieces'. De typisch Engelse sound zal volgens de uitvoerend organist fraai klinken met de prachtige grondstemmen van het Smitsorgel.

HARMONISCH

Voorts speelt Liefting de Rhapsody in cis, het bekendste orgelwerk van de eveneens Britse componist Herbert Howells. Kenmerkend daarin is de harmonische en ritmische expressie. Dit werk werd geschreven in één nacht tijd in het jaar 1918 in New York, terwijl de zeppelins overvlogen en mensen niet rustig konden slapen. Tot slot klinken een improvisatie van Liefting zelf en de orgelsonate van Albert de Klerk, opgedragen aan zijn leermeester Hendrik Andriessen en geschreven in de Tweede Wereldoorlog.

Liefting (1983) studeerde orgel bij Nico Blom en Christiaan Ingelse en vervolgens orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het conservatorium van Utrecht, onder anderen bij Reitze Smits en Arie Eikelboom. In 2009 voltooide hij zijn studie cum laude. Ook studeerde de musicus improvisatie bij Cor Ardesch en Hayo Boerema en volgde hij diverse masterclasses.

Als organist was Liefting tot 2005 verbonden aan de Grote of Sint-Bartolomeuskerk te Schoonhoven en als cantor-organist tot 2007 aan de Samen Op Weg-gemeente De Wingerd in Krimpen aan den IJssel. Sinds augustus 2007 is hij dirigent-organist van de Bonaventuraparochie te Woerden en assistent-organist van de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. Tevens is hij sinds 2006 vesperorganist van de Domkerk te Utrecht.

De organist, ook werkzaam als docent en componist, won prijzen bij diverse internationale concoursen en geeft regelmatig soloconcerten. Meermalen verleende hij zijn medewerking aan radioprogramma's.

De eerstvolgende uitvoeringen in de reeks kerkconcerten zijn op zondag 24 juni, 20.15 uur (Bart Jacobs) en zaterdag 7 juli, 14.00 uur (Tommy van Doorn).


FilmPodiumScopia sluit seizoen af met liefdesdrama

Als derde rolprent in de reeks Wat Liefde Vermag vertoont FilmPodiumScopia maandag 14 mei het veelgeprezen Amour van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Het is tevens de laatste film van het seizoen. De voorstelling vindt plaats in Muziekhuis Boxtel en begint om 20.15 uur.

Georges en Anne (Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva), twee gepensioneerde muziekleraren, wonen in Parijs. Hun dochter Eva (Isabelle Huppert), eveneens een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een ernstig herseninfarct. Het stelt de relatie met haar echtgenoot en dochter danig op de proef.

'Amour' (2012, Frankrijk/Duitsland/Oostenrijk) werd genomineerd voor vijf Academy Awards en won een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Bovendien ontving regisseur Haneke voor deze film de Gouden Palm op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Kaartjes à 7,50 euro zijn in de voorverkoop in Boxtel verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes (Markt), supermarkt Jumbo (Oosterhof) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). In Liempde zijn entreebewijzen te koop bij drogisterij/parfumerie Bewust Beter (Nieuwstraat). Ook op de avond zelf zijn voor aanvang van de voorstelling in het Muziekhuis (Passage Riche 4) toegangsbewijzen te koop; pinnen is daar niet mogelijk.

FOTO ONDER: Scene uit 'Amour', het bekroonde liefdesdrama uit 2012 van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke.


Bewaarde Land zoekt nieuwe vrijwilligers als 'wachter'

IVN is voor natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land op zoek nieuwe vrijwilligers. Wie zijn of haar liefde voor de natuur graag over wil brengen op kinderen kan zich melden voor de driedaagse opleiding tot 'wachter'.

Op de woensdagen 9, 16 en 23 mei is de opleiding. Daarna volgt een stage als hulp bij een ervaren wachter. Vervolgens kunnen vrijwilligers zelfstandig aan de slag in onder meer de Kampina.

Wachters van Het Bewaarde Land zijn de vrijwilligers die kinderen in kleine groepjes begeleiden. Op speelse wijze maken zij hun groepje vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen zoeken, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en zingen. Het project richt zich op kinderen van groep 4, 5 en 6 uit het basisonderwijs. Gedurende drie weken brengen zij elke week één volle dag door midden in de natuur.

Meer informatie over het project is te vinden op www.hetbewaardeland.nl.