Afbeelding
Foto: Ad Kuppens

Antonius houdt Maria gezelschap in Gemonde

De meimaand is weer aangebroken en dat is in de katholieke kerk een van de belangrijkste momenten van het jaar dat Maria wordt vereerd. De oosterse icoon van de Moeder Gods die sinds 2002 de bidkapel van de Gemondse Sint-Lambertuskerk siert, heeft sinds vorig jaar 'gezelschap' gekregen: van de heilige Antonius van Padua.

De kapel werd in gebruik genomen op het moment dat werd besloten om de Gemondse kerk voortaan niet meer de hele dag open te houden. Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen er in alle rust even verpozen, mediteren en/of een kaarsje laten branden en door een gesloten hekwerk het kerkinterieur bekijken. Mede dankzij de startplaats van meerdere uitgezette wandelroutes op het kerkplein hebben al vele bezoekers van deze mogelijkheid dankbaar gebruik gemaakt en via het rolstoelvriendelijke zijdeurtje hun zorgen aan Maria voorgelegd.

Vorig jaar kreeg koster Martien Bressers een beeldje van Sint-Antonius 'in de schoot geworpen'. Blij dat de beeltenis niet op de vuilstort terecht was gekomen, speelde hij al snel met het idee om de onverwachte, maar welkome gast een mooi plekje te geven. Immers, al menigmaal in zijn leven heeft hij, of iemand van zijn naasten, met succes een beroep gedaan op de medewerking van deze behulpzame heilige, die vaak wordt aangeroepen vanwege verloren voorwerpen. Pastor Joe van van de Gestelse Sint-Michaëlparochie voltrok de inzegening, nadat het beeldje eind september in processie naar zijn uitverkoren plaats bij Maria werd geleid. De betreffende ruimte achter in de kerk blijft gewoon Mariakapel heten. Zonder al te veel ruchtbaarheid heeft de Moeder Gods er een hulpje bij gekregen, een soort mantelzorger...

FOTO'S LINKS: Koster Martien Bressers ontsteekt kaarsjes bij het beeldje van de heilige Antonius van Padua (boven). Maria wordt in de bidkapel van de Gemondse Sint-Lambertuskerk vereerd met een oosterse icoon. (Foto's: Ad Kuppens).


openluchtmis op Hezelaar bij de Mariakapel van Beauraing. Bij slecht weer luiden om 10.15 de klokken ter waarschuwing dat de openluchtmis vervalt en dat wordt uitgeweken naar de kerk.

* Kribbeactie. Ook in de Liempdse kerk kunnen mensen meedoen met de zogeheten 'kribbeactie' waarbij spullen worden ingezameld voor minderbedeelden. De meimaand staat in het teken van persoonlijke verzorging. Spulletjes die niet over de datum zijn, kunnen in de kribbe in het kerkportaal worden gelegd.

* Welkom in De Ontmoeting. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 is het open huis in het contactpunt nabij dienstencentrum De Kloosterhof. Bezoekers zijn welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje met de kapelaan en/of parochievrijwilligers. Hier kan men ook misintenties opgeven. Deze kunnen ook in de brievenbus van De Ontmoeting.

* Aandacht voor zieken. Men kan hiervoor terecht bij het pastoresteam (67 22 15) en/of De Zonnebloem, afdeling Liempde via 06-24 61 44 30.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZONDAG 10.30 woord- en communieviering met zang van Lencante. Na afloop is er koffie in De Uitwijk. Misintenties voor Marianne Freijse, Toos Merkx, Gerard v.d. Heijden en overleden ouders Van der Struijk- v. Heerebeek.

MEDEDELINGEN

* Agenda. Woensdag 9 mei bedevaart KBO naar de Heilige Eik. Donderdag 10 mei Hemelvaart 10.30 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Zaterdag 12 mei 19.00 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Voorganger is Geoffrey de Jong.

* Misintenties. Intenties vóór maandag 11.30 uur opgegeven, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later binnenkomen worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met daarop de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk (of in De Uitwijk) in de bus worden gedaan.

* Bereikbaarheid. Pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim): Chris Snik tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, 67 31 51 of Helma Rombouts, 67 25 94. Misintenties bij pastor Van den Tillaart (63 34 90) of Helma Rombouts (67 25 94). Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is op maandag open van 10.30 tot 11.30 uur.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZONDAG 10.00 eucharistieviering met medewerking van muziekvereniging Sint-Willibrordus. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Intenties voor de muziekvereniging; overl. fam. Van Eijndhoven- v.d. Pas; voor de parochie.
MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.
DINSDAG 10.00 eucharistieviering voor de vruchten der aarde bij de familie Spooren, Overeind 4. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN
* Overleden. Deze week heeft de parochie afscheid genomen van Cor van Wagenberg (87). Moge hij nu delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.
* Misintenties. Enveloppen met misintenties kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedaan. Telefonisch doorgeven kan ook: 60 15 65.
* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

VRIJDAG 19.30 gebedsdienst in de kerk vanwege dodenherdekning. Aansluitend herdenking bij het monument Sint-Lambertusweg/Kerkeind.

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastor C. van Beurden. Intenties voor Jan en Mina Schellekens- v.d. Eerden; Netty v.d. Eerden– v.d. Braak; Ad v.d. Sande (jgt).

DINSDAG 19.00 rozenhoedje bidden met aansluitend vespers, liturgisch avondgebed.

DONDERDAG Hemelvaartsdag, 10.00 eerste communieviering met pastoor Joe als voorganger. Intenties voor overl. opa's en oma's van de communicantjes; Kees Maas, opa van Aranka; overl. Fam. Maas-Nieuwburg; Jan Geerts.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door ds. C. Terlouw. Organist is Ko Suurmond. Voor de kinderen is er in verband met de vakantie geen Paks. De Cantorij is aangevuld met enkele koorleden uit Sint-Michielsgestel. Koffiedrinken is mogelijk na de dienst.

MEDEDELINGEN
* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Website. www.pg-boxtel.nl

Afbeelding