FORMATEUR ZET IN OP BREED DRAAGVLAK

Coalitiepartijen Boxtel bereiken beleidsakkoord

HENK VAN WEERT

Er zijn grote veranderingen op komst op tal van beleidsterreinen. En die vergen een creatieve aanpak met een zo breed mogelijk draagvlak. Dat zijn zo'n beetje de uitgangspunten voor een nieuw bestuursakkoord in de gemeente Boxtel. Formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) presenteerde de contouren van dat akkoord gisteravond en meldde daarbij dat het college van B. en W. nu definitief in dezelfde samenstelling verder regeert.

Van de Wiel begint daarmee aan zijn derde termijn als wethouder en blijft net als de andere drie bestuurders verantwoordelijk voor de portefeuilles die hij ook de afgelopen jaren beheerde. Eric van den Broek (SP), Marusjka Lestrade (D66) en Herman van Wanrooij (INbox) treden voor hun tweede bestuursperiode aan. De enige opzienbarende wijziging in verantwoordelijkheid vindt plaats op gebied van economische zaken. De portefeuille komt nu - op verzoek van lokale ondernemers - in één hand: bij Van den Broek. Die draagt de uitvoering van de Wet maatschapelijke ondersteuning (Wmo) over aan Lestrade.

Volgens Van de Wiel presenteerde de concept van het nieuwe beleidsprogramma gisteravond samen met zijn collega-wethouders én de hun partijgenoten die meepraatten over de voortzetting van de bestaande coalitie. Volgens hem is door de vier partijen afgelopen weken 'stevig, maar met plezier' onderhandeld.

LOKALE LASTEN

De veranderingen die op til staan, worden vooral veroorzaakt door landelijke regelgeving. Daarvoor komt ook extra geld beschikbaar uit het Gemeentefonds, maar volgens wethouder Van Wanrooij (financiën) onvoldoende om alle wensen te kunnen realiseren. Daarom zal het college op zoek gaan naar co-financiering bij andere overheden en organisaties. Vooralsnog wordt niet getornd aan het adagium dat de afgelopen jaren gold: het maximaal trendmatig stijgen van de lokale lasten.

'Meewerken in tijden van verandering' is de titel van het concept-beleidsprogramma. Daarin is ook ruimte voor een nieuwe bestuurscultuur waarop in aanloop naar en na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen werd aangedrongen.

De vier partijen die geen deel uitmaken van de coalitie mogen hun zegje over het opgestelde document doen. Dat gebeurt dinsdag 8 mei in een besloten bijeenkomst. Hun inbreng wordt volgens formateur Van de Wiel zoveel mogelijk meegenomen in de definitieve versie die dinsdag 5 juni in een openbare raadsvergadering vastgesteld wordt. Dan worden ook de vier wethouders herbenoemd.