Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

INWONERS RICHTEN PLATFORM ESCH PERSPECTIEF OP

'PEP' wil de stem van Esch zijn

Zo'n halfjaar geleden ontstonden in Esch de eerste voorzichtige plannen voor het platform, toen nog 'dorpsraad' geheten. Initiatiefnemer Van Rooij ging lobbyen om mensen te vinden en daarna werd nagedacht over de vorm en doelstellingen van de club. Inmiddels heeft het initiatief een naam: Platform Esch Perspectief. En hebben zich de volgende mensen aangesloten: Jos van Bragt, Mercé Simons, Henk van Sambeek, Wil Rutten, Paul van den Dungen, Joris van Os en Herman van de Sande, naat de twee woordvoerders. Van de naam 'dorpsraad' zijn ze afgestapt. ,,Die hangt meestal te dicht tegen de politiek aan", zegt Verbruggen. En dat willen de mensen van het platform niet. ,,We willen de stem van Esch zijn. We willen uitdragen wat Essche mensen willen, dat kenbaar maken, zorgen dat het op de juiste plek terechtkomt en dat het uitgevoerd wordt." Ze willen daarin zelf actief zijn, richting de gemeente Haaren. En niet afwachten wat er 'van bovenaf' gebeurt. ,,Er moet goed overleg komen tussen Esschenaren en de gemeente. Want om de leefbaarheid van het dorp te behouden, hebben we ook steun van de lokale overheid nodig."

THEMA'S

Leefbaarheid: het woord is gevallen. Het is de sterkste drijfveer van Van Rooij en Verbruggen om actief te worden voor PEP. Allebei geboren en getogen Esschenaren gaat het dorp hen aan het hart. ,,We willen dat Esch levendig blijft; voorkomen dat de gemeenschap afbrokkelt. We leven samen, kennen en ontmoeten elkaar en doen dingen samen. Dat is belangrijk en dat willen we zo houden. Esch moet leefbaar blijven, ook voor toekomstige bewoners." Om die leefbaarheid in stand te houden en liever nog te vergroten, heeft het platform thema's benoemd om zich


'Lentetrailen' door
Het Groene Woud

Een recreatieve tocht voor wandelaars en hardlopers door nationaal landschap Het Groene Woud: dat is de Lentetrail die zondag 29 april wordt gehouden. Atletiek Oirschot en stichting Loopgroep Bali-Runners organiseren de eerste editie van het evenement.

Wandelaars leggen een tocht van 12 kilometer af, terwijl hardlopers kunnen kiezen uit 8, 15 en 21 kilometer door de bossen. Herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 100 in Oirschot vormt het begin- en eindpunt van de routes, die met pijlen zijn aangegeven. Deelnemers kunnen tussen 07.00 en 09.00 uur vertrekken.

Vooraf inschrijven is mogelijk tot en met 27 april via www.inschrijven.nl. Inschrijfgeld voor de wandeltocht bedraagt 7,50 euro. Hardlopers betalen 2,50 euro meer. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk tegen een meerprijs van 2,50 euro. Er is een limiet vastgesteld van tweehonderd wandelaars en tweehonderd hardlopers. Bij de finish liggen voor alle deelnemers een herinnering en brood met een gebakken ei klaar. Kijk voor meer informatie op www.balirunners.nl.

de komende jaren op te richten. Woningbouw, sport & cultuur, verkeer, veiligheid, duurzaamheid en welzijn van inwoners. Ook de herindeling van de gemeente is een van de gespreksonderwerpen. Maar of Esch in de toekomst bij de gemeente Boxtel of Vught moet aansluiten, daarover gaat PEP zich niet uitlaten. ,,We zijn er voor de leefbaarheid van Esch. Voor ons is het belangrijk dat het dorp bij elkaar blijft."

VOLTALLIGE BEZETTING

Wat zijn de volgende stappen van PEP? ,,We willen allereerst een voltallige bezetting van het platform. Dat betekent in totaal zo'n vijftien mensen die deelnemen. Ook gaan we verder nadenken over de vorm, de organisatie en speerpunten. Op het Bierpompfeest stellen we onszelf voor aan het dorp en in het najaar komt er een informatieavond. We hopen dat mensen onderwerpen aanreiken en meedenken. Zodat we echt draagvlak vinden bij de inwoners van Esch."

FOTO BOVEN: Esch is een spreekbuis rijker: het Platform Esch Perspectief (PEP). ,,We willen dat er met ons gepraat wordt en niet over ons", stellen Cees van Rooij en Adri Verbruggen. (Foto: Marc Cleutjens).


Oranjefestiviteiten in de kerkdorpen

De activiteiten die in de dorpen rondom Boxtel worden georganiseerd tijdens Koningsdag, vrijdag 27 april staan vermeld op pagina 21. Daar is meer te lezen over onder andere het dauwtrappen in Liempde, de stormbaan in Esch, de zeskamp in Gemonde en t-shirts pimpen in Lennisheuvel.