Afbeelding
Foto: Croonen Buro 5

ONTSLUITING NIEUWBOUWWIJK SELISSEN VRAAGT NOG AANDACHT

Heem van Selis: plek voor 465 gezinnen

De belangstelling voor het Boxtelse nieuwbouwproject in de buurtschap Selissen was groot maandagavond. In het gemeentehuis waren vooral buurtbewoners nieuwsgierig naar de plannen. En hoewel dat menigeen van mening is dat nieuwbouw noodzakelijk is, worden links en rechts nog wel vraagtekens gezet bij de invulling van Heem van Selis. Want dat wordt de naam van de wijk voor zo'n 465 gezinnen.

HENK VAN WEERT

De nieuwbouwwijk waarvoor de gemeenteraad nog dit jaar het bestemmingsplan moet vaststellen, wordt ontsloten door een weg die als een halve cirkel door het gebied loopt. De huidige straat Dukaat wordt doorgetrokken en sluit via een grote bocht weer aan op de Bosscheweg. Daarvoor wordt een tweede rotonde aangelegd ten zuiden van eetcafé De Oude Ketting.

NAAMSVERWARRING

Het huidige wegprofiel van de Dukaat lijkt niet echt geschikt als ontsluitingsweg, maar volgens de gemeente Boxtel zijn er aanpassingen mogelijk. ,,We ontkomen er echter niet aan om de rotonde Dukaat te gebruiken voor de verkeersafwikkeling", zei wethouder Peter van den Wiel. Hij hoorde maandag voor het eerst de naam die projectontwikkelaar Van Wanrooij uit Geffen heeft bedacht voor het gebied tussen de Bosscheweg en de rijksweg A2. Aannemingsbedrijf Van Peer uit Oss gaat het bouwplan uitvoeren.

De naam is een mogelijke verklaring voor de herkomst van naam van Selissen en afkomstig uit het boek Boeren, Burgers en Baanderheren, waarin wijlen Jean Coenen in 2004 de historie van Boxtel en Liempde beschreef. Heem van Selis moet dan gelezen worden als het huis van een bewoner uit vroeger tijden. Selis is daarbij de afkorting van de voornaam Marcelis.

,,We hebben voor deze naam gekozen, omdat in Boxtel nogal eens verwarring is over de gebieden Selissenwal (de jaren vijftig-wijk ten westen van de Bosscheweg - red.) en de buurtschap Selissen, ten oosten van die doorgaande route", stelt projectontwikkelaar Marc van Roekel van de firma Van Wanrooij.

VERKEERSAFWIKKELING

Buurtbewoner Pieter Springer hoopt dat nog eens wordt gekeken naar de ontsluiting van de wijk. ,,Niet dat de mensen in de buurt een actiegroep willen vormen om het nieuwbouwplan aan te vechten. Maar er zijn betere opties voor de verkeersafwikkeling in onze ogen. In plaats van de Dukaat door te trekken, zijn er betere mogelijkheden via de straat Duit." Bovendien vindt Springer het jammer dat het speeltuintje en de jeu-de-boulesbaan in zijn buurt opgeofferd worden in de huidige plannen.

Hoewel eigenaar Sjaak van Engelen van Tuincentrum Boxtel aan de Vuurijzer blij is met de komst van de nieuwe woonwijk, heeft hij ook de nodige kanttekeningen. Lees meer daarover op pagina 5 van deze krant.

AFBEELDING BOVEN: Indicatieve sfeerimpressie in vogelvlucht van de nieuwbouwwijk Heem van Selis. Linksonder is de rijksweg A2 te zien, rechtsboven de Bosscheweg. (Illustratie: stedenbouwkundig adviesbureau CroonenBuro5, Oosterhout).