De drie paardenkastanjebomen aan de Barrierweg worden gekapt. Ten tijde van de heropening van het Liempdse centrum in april 2017  wierp een van de SPPiLL-vrijwilligers ook al de vraag op of deze bomen verwijderd moesten worden. (Foto: Albert Stolwijk).
De drie paardenkastanjebomen aan de Barrierweg worden gekapt. Ten tijde van de heropening van het Liempdse centrum in april 2017 wierp een van de SPPiLL-vrijwilligers ook al de vraag op of deze bomen verwijderd moesten worden. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

DRIE BOMEN IN CENTRUM LIEMPDE GAAN TEGEN DE VLAKTE

Zieke kastanjes in Concordiapark

PÅL JANSEN

De laatste drie beeldbepalende paardenkastanjes in het Concordiapark, aan de kant van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, worden gerooid. De gemeente Boxtel verleende vorige week de kapvergunning. ,,De bomen zijn getroffen door de kastanjebloedingsziekte", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Vlak voor de heropening van het vernieuwde Liempdse centrum in april vorig jaar, werd de vraag ook al opgeworpen of de paardenkastanjes moesten verdwijnen. Deze genoten echter een beschermde status in het beleid van de gemeente Boxtel. ,,Toen bleek uit onderzoek dat ze nog geen gevaar voor de omgeving opleverden. Dat was de reden om ze te handhaven. Voor dit soort waardevolle bomen is het streven altijd: handhaven zolang dat op een veilige manier kan", aldus de woordvoerder.

VEILIGHEIDSRISICO'S

De gemeente onderzocht recent nogmaals hoe het staat met de bomen. Het bleek dat ze verder in conditie achteruit waren gegaan en veiligheidsrisico's met zich mee brengen. Daarom moeten ze nu alsnog verwijderd worden.

De paardenkastanjes worden vervangen door lindebomen. Dit zijn goede drachtbomen voor bijen, maar is ook een soort die volgens de gemeente van oudsher vaak te zien was op vergelijkbare plaatsen als het Concordiapark.

ROOIEN

Wanneer er gerooid gaat worden, is nog niet bekend. Inwoners kunnen nog vijf weken bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente. En de wet Natuurbescherming schrijft ook voor dat er rekening gehouden moet worden met dieren die zich genesteld hebben in de paardenkastanjes. ,,Zodat er bijvoorbeeld broedende vogels verstoord worden. Daarom gaan we op korte termijn nog niet rooien."