Naast dit soort prachtige exemplaren kan het publiek ook 'Youngtimers' uit 1980 tot 1985 bewonderen tijdens Brabantse Oldtimerdag. (Foto: Hans van Doorn, 2017).
Naast dit soort prachtige exemplaren kan het publiek ook 'Youngtimers' uit 1980 tot 1985 bewonderen tijdens Brabantse Oldtimerdag. (Foto: Hans van Doorn, 2017). Foto: Hans van Doorn

28E BRABANTSE OLDTIMERDAG VERNIEUWT MET JAREN TACHTIG

Youngtimers ook welkom in Liempde

PÅL JANSEN

De organisatoren van de Brabantse Oldtimerdag op Tweede Pinksterdag in Liempde heten dit jaar ook wagens uit de eerste helft van de tachtig welkom. Maximaal honderd auto's die gemaakt zijn tussen 1980 en 1985 kunnen meedoen. ,,We denken dat er een behoorlijk aanbod is", vertelt mede-organisator Rien van Helvoort.

Opel Manta, Toyota Ascona, Volkswagen Golf: het zijn enkele wagens die Rien van Helvoort en Paul Saris verwachten tijdens Brabantse Oldtimerdag. ,,Flink wat 'Japanners' ook. Die kwamen veelal in die periode het land in. Dat wás het", vertelt Van Helvoort.

De keuze voor het toevoegen van een nieuw tijdperk is logisch, vertelt Paul Saris van nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd, die het evenement opzet: ,,Tot nu toe konden mensen met voertuigen van vóór 1950, 1950-1970 en tussen 1970-1979 zich inschrijven. Maar ons publiek en de deelnemers schuiven ook op in de tijd."

Van Helvoort vult aan: ,,Ieder jaar meldden veel mensen zich van wie de auto net te jong was. Die autobezitters verwacht ik dit jaar op het evenement terug te vinden. Vorig jaar bijvoorbeeld deed er al een DeLorean (bekend van de Back to the Future-films - red.) mee."

Dat de organisatie koos om tót 1985 te gaan, heeft alles te maken met de productie van auto's, vertelt Saris: ,,Dat jaar is het omslagpunt. Vanaf dat moment werden steeds meer bumpers gemaakt van plastic. En dat willen we niet." Alhoewel, zeg nooit nooit, aldus Van Helvoort: ,,Over tien jaar is dat misschien weer veranderd."

ZESHONDERD VOERTUIGEN

In totaal deden vorig jaar circa zeshonderd voertuigen mee aan de Brabantse Oldtimerdag. Dit jaar is het evenement op maandag 21 mei. Meedoen kan in de categorieën Oldtimer (tot en met 1949), Klassieker (1950-1979), Youngtimer (1980-1985), tractor, solex of bromfiets. Inschrijven kan op de dag zelf

Het evenement begint om 09.00 uur in het centrum van Liempde en de eerste rit start om 11.00 uur. Voor het publiek is de Brabantse Oldtimerdag gratis toegankelijk. Het inschrijfformulier en meer informatie is te vinden op www.terugindunted.nl.