Wandeling en filmpremière in 'klompendorp'

Liempde was vroeger een klompenmakersdorp. In 1890 werkt er 232 mensen in 29 klompenmakerijen. Wie hier meer over wil weten, kan zondag 29 april deelnemen aan de Klompenwandeling door Liempde. De activiteit maakt deel uit van het programma 'April Klompenmaand... in Het Groene Woud'. Daags erna is er een lezing met filmpremière.

Boeren in Liempde maakten in de wintermaanden klompen als bijverdienste. Na de crisis in de jaren dertig werden veel minder klompen verkocht, omdat mensen vaker schoenen droegen. Hierdoor konden veel klompenmakers hun bedrijf niet meer handhaven. Tegenwoordig zijn in het dorpsbeeld nog verschillende locaties zichtbaar die een relatie hebben met de historie van het klompen maken. De wandeling onder leiding van gids Arnold van den Broek van Gastvrij Liempde voert langs een groot aantal van deze plekken.

PREMIèRE

Daags na de wandeling is er een heuse première in klompenfabriek Traa. In dat familiebedrijf aan de Kapelstraat werd in opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een professionele film opgenomen waarin Ad Traa iedere stap van het productieproces laat zien: van blok populierenhout tot klomp.

De filmvertoning is onderdeel van een lezing die de klompenmaker samen met zijn vrouw Corine en zoon Luuk geeft. Het bedrijf maakt al drie generaties authentieke Hollandse klompen. De lezing zal gaan over de historie van het houten schoeisel, maar ook over de toekomst ervan.

d'n liempdsen herd

De klompenwandeling start zondag 29 april om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Deelname kost vijf euro per persoon, inclusief koffie of thee na afloop.

De lezing met film vindt maandag 30 april plaats in D'n Liempdsen Herd. De deuren zijn vanaf 19.00 uur open, de lezing begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.

Economie

Tuincentrum viert haar verjaardag met kortingsactie

Inmiddels twee jaar geleden startten Sjaak en Nel van Engelen als zelfstandigen het Tuincentrum Boxtel. Zij willen dat vieren met hun klanten.

Voorheen was het tweetal franchiser in de Overvecht-formule. De verjaardag van hun eigen tuinbedrijf is reden voor Sjaak en Nel om iets speciaals te doen voor hun klanten. Dat doen ze met een actie waarbij tot en met zondag 6 mei 20 procent korting wordt geboden. De bon daarvoor is elders in deze krant te vinden.