STUURGROEP BUIGT ZICH OVER ONTWERP

Opsplitsen Haaren houdt gemoederen bezig in Esch

De eerste fase van de opsplitsing van de gemeente Haaren is ingegaan. De stuurgroep, bestaande uit een afvaardiging van de gemeentebesturen van Boxtel, Haaren, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught, heeft vrijdag een plan van aanpak vastgesteld. De volgende stap is het voorbereiden van een herindelingsontwerp, waarin onder meer afspraken over de toekomst van personeel en de nieuwe gemeentegrenzen worden vastgelegd. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan in Esch...

Met de bereikte overeenstemming heeft de stuurgroep de basis gelegd om Haaren op 1 januari 2021 of uiterlijk een jaar later op te splitsen. Het plan van aanpak is een uitwerking van het besluit dat de raad van Haaren op 21 december 2017 nam. Daarna hebben de gemeenteraden van Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught hun bereidheid uitgesproken nader te bepalen delen van de gemeente Haaren over te nemen.

Dat zou betekenen dat Esch bij Boxtel komt. Toch lijkt dit nog geen uitgemaakte zaak. In het dorp houdt de vraag 'Boxtel of Vught' de gemoederen behoorlijk bezig. Eerst was er het burgerinitiatief van bewoners van 'over de brug', het gebied ten noordwesten van de Essche Stroom. Initiatiefnemers Eric van Roosmalen en Maurits van Bouwdijk Bastiaanse verzamelden in deze buurt bijna honderd handtekeningen voor de wens om bij Vught aan te sluiten.

STEM

Na een gemeentelijke voorlichtingsavond op 10 april ging een pamflet in het dorp rond waarin mensen opgeroepen werden hun stem te laten horen richting gemeentebestuur. Het was een initiatief van enkele dorpelingen, onder wie Wim van der Pasch. Hij kreeg schriftelijk bijna zestig reacties binnen. De meerderheid van deze mensen gaf aan naar Boxtel te willen. De initiatiefnemers van 'over de brug' stuurden vervolgens ook weer een pamflet rond, waarin ze aangeven niet uit te zijn op polarisatie. Onrust in het dorp is er namelijk vooral over de kans dat Esch in tweeën gesplitst gaat worden: een deel naar Vught en een deel naar Boxtel. ,,Wij zijn niet uit op opsplitsing van Esch", is in de brief te lezen. ,,We hebben sterk het gevoel dat tot ons burgerinitiatief door de inwoners van Esch niet goed nagedacht is over de keuzes die gemaakt kunnen worden en dat het vooringenomen standpunt 'Esch gaat naar Boxtel' al een feit was. Dit laatste is niet het geval; ook voor de kern van Esch heeft de ene of andere keuze een fors effect op de leefbaarheid en dus dient de keuze doordacht gemaakt te worden."

VOORZITTER

De planning is dat de gemeenten die betrokken zijn bij de opsplitsing in december van dit jaar het herindelingsontwerp vaststellen. De inbreng van de onlangs gehouden voorlichtingsavonden in Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel wordt daarbij nadrukkelijk betrokken.

De stuurgroep met afgevaardigden uit gemeentebesturen heeft oud-burgemeester Peter van der Velden benoemd tot onafhankelijk voorzitter. Daarnaast is besloten de werkzaamheden van Audrey Rohen, die in februari werd aangesteld als procesregisseur, voor te zetten. Zij heeft het plan van aanpak opgesteld.


D66 PLEIT VOOR HANDHAVING BIJ VION

Vrachtwagens met varkens op Ladonk zorgen voor ophef

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vrachtwagens met varkens die soms een uur lang in de brandende zon bij vleesconcern Vion op bedrijventerrein Ladonk stilstaan. Volgens D66 komt dit tijdens warme dagen regelmatig voor. Oók toen het kwik vorige week opliep naar ruim 25 graden Celsius. In een brief roept de partij het college van B. en W. op tot maatregelen.

,,Ons zijn diverse klachten en vragen van inwoners ter ore gekomen. (...) D66 maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van de varkens en constateert onacceptabel dierenleed in de gemeente", zo is in de brief aan het college van B. en W. te lezen. Partijlid Fons van Heesch meldde vrijdag via Facebook aangifte te hebben gedaan van 'opzettelijke dierenmishandeling' omdat de vrachtwagens die op bedrijventerrein in de brandende zon stonden te wachten.

POLITIE OF GEMEENTE

D66 is benieuwd of de gemeente afspraken met Vion heeft over wachttijden en aanlevertijden voor de geladen vrachtwagens en of de slachterij plichten heeft bij het vervoer van levende dieren, met name bij hoge temperaturen. ,,We kunnen ons voorstellen dat zij de vrachtwagens nat houden of chauffeurs verplichten rond te rijden om te zorgen voor verkoeling." Tenslotte vraagt de partij zich af bij wie de handhaving bij dit soort zaken ligt: de politie of gemeente. Indien de gemeente niet verantwoordelijk is, roept D66 het college op om afspraken te maken met de politie.

HITTEPROTOCOL

Bert Urlings, binnen Vion verantwoordelijk voor 'Quality Assurance en Public Affairs' laat in een reactie weten dat een storing in de productie ervoor zorgde dat meer vrachtwagens dan normaal stonden te wachten vrijdagmiddag. ,,Ondanks dat het hitteprotocol nog niet van toepassing was, zijn direct maatregelen genomen."

Het hitteprotocol gaat volgens Urlings in bij temperaturen van 30 graden Celsius of meer, of in geval van temperaturen van 27 graden Celsius of meer bij een voorspelde aaneengesloten periode van vier dagen. ,, Vrijdag is het asfalt onder de vrachtauto's nat gehouden en werd geen nieuw transport toegelaten tot de wachttijd was afgenomen." Daarnaast worden alle dieren individueel na het transport gecontroleerd door dierenwelzijnsmedewerkers van Vion en een dierenarts van de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit. ,,Ook vrijdag zijn alle dieren individueel gecontroleerd en zijn geen bijzonderheden ten aanzien van dierenwelzijn geconstateerd."

WELZIJN

Volgens Urlings zet de organisatie zich 'continu in om te zorgen voor het welzijn van het individuele dier'. ,,Partijen, zoals transporteurs, dierhouders en slachterijen, hebben meer dan een jaar geleden afspraken gemaakt over een aanvullend vrijwillig protocol bij het transport van dieren." Dit protocol is overlegd met de NVWA, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor algemeen veterinair toezicht en ook voor het toezicht op dierenwelzijn. Urlings: ,,Met de NVWA is overeengekomen dat zij vanaf 2017 handhaaft op basis van het 'private hitteprotocol', dat dus veel verder gaat dan de wetgeving. De partners in de keten nemen hun verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat samen met de overheid strengere regels worden gehandhaafd dan in de wetgeving staat voorgeschreven."