Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWEEDAAGS EVENEMENT 'IN VEILIGE HAVEN' OP 4 EN 5 MEI

't Haventje in Esch kriebelt Op Drift

De aanleg van 't Haventje in Esch was een mooie aanleiding voor een nieuwe editie van het culturele evenement Op Drift. Maar liefst twee dagen lang zijn er aan de Haarenseweg activiteiten onder de noemer 'In Veilige Haven'. 4 mei vindt er een anders-dan-anders herdenkingsbijeenkomst plaats. En tijdens een feestelijke avond op 5 mei zijn er volop optredens, voorafgegaan door de officiële opening van 't Haventje. Maar eigenlijk hadden de organisatoren van Op Drift geen aanleiding nodig. ,,Het begon weer te kriebelen", zegt Xaveer van Lokven.

CARRY DIRKX

Vijf jaar geleden was daar ineens een nieuw, succesvol cultureel evenement in Esch: Op Drift. Op een drijvend podium op de Essche Stroom - waardoor alleen al de ambiance een trekpleister was - vonden talloze optredens van lokale artiesten plaats. Sindsdien liet Op Drift vaker van zich horen, met wisselende activiteiten die toch overeenkomsten hadden: originaliteit, beleving en voor en door Esschenaren. ,,Na het succes van 2013 waren we enorm enthousiast. Maar we beseften ons ook dat ieder jaar zoiets organiseren te hoog gegrepen was. Misschien over vijf jaar, dachten we", zegt Xaveer van Lokven.

Samen met Marina van Grinsven is hij vanaf het prille begin de kartrekker van Op Drift. Nu is het zover: het drijvende podium keert terug, bij het nieuwe haventje in Esch, naast de Gasthuisbrug in de Haarenseweg.

Beleving

Het begon te kriebelen bij de mensen van Op Drift toen ze hoorden van 't Haventje. Ze stelden aan waterschap De Dommel en de gemeente Haaren voor de officiële opening te verzorgen. En dat gebeurt nu. Het thema 'In Veilige Haven' was snel geboren. ,,Dat heeft overal betrekking op: water, de komst van 't Haventje, herdenken, een gevoel van saamhorigheid in het dorp...", aldus Van Lokven.

Omdat er bij 't Haventje ook een gedenkplaats is ingericht, was het logisch iets te doen met 4 mei. In 2016 organiseerde Op Drift al eens een bijeenkomst op die datum. ,,Het wordt geen officiële dodenherdenking, maar een bijeenkomst met beleving. Mensen moeten uiteindelijk het gevoel krijgen dat ze daadwerkelijk 'in veilige haven' zijn. En uiteraard zijn we om 20.00 uur twee minuten stil."

Voor deze bijeenkomst verzamelen alle bezoekers zich om 18.45 uur bij de witte brug in de Spankerstraat. Van daaruit wordt naar de locatie gewandeld, waarbij onderweg van alles gebeurt. Aansluitend is er een programma.

Combinatie

Zaterdag 5 mei vindt om 19.00 uur de officiële opening van 't Haventje plaats. Daarna barst een voornamelijk muzikaal programma los op het drijvende podium. ,,Het wordt zeker anders dan de eerste editie van Op Drift", zegt Katrien van Lankveld, nieuw in de organisatie. ,,We hebben alle artiesten gevraagd iets met het thema te doen. Er zijn veel kruisbestuivingen; Essche muzikanten die in verrassende combinaties samen iets doen."

POSITIEVE ENERGIE

Zowel Van Lankveld als Van Lokven zijn blij met de positieve energie die Op Drift opwekt. Ook bij de rest van de Esschenaren. ,,We krijgen hulp van iedereen. Mensen zijn enthousiast over het evenement en over 't Haventje."

Zo kreeg de organisatie steun van zowel streekfonds Het Groene Woud als Het Leye Fonds en stichting Tilmanshof. Ook was er een samenwerking met basisschool Sint-Willibrordus en hobbyclub Samen Bezig. Bijdragen van beide zijn te zien op het festivalterrein. Net als de bijzondere bijdragen van fotograaf Boukje Canaan en kledingmaker Jouni Jabbour, die werkt voor couturier Addy van den Krommenacker.

De organisatie is er in ieder geval klaar voor. Nu overheersen bij Van Lankveld en Van Lokven nog een paar wensen: ,,Droog weer! En dat het druk wordt. En gezellig!"

FOTO BOVEN: Xaveer van Lokven en Katrien van Lankveld van Op Drift bij 't Haventje in Esch. De organisatie van het culturele evenement verzorgt de officiële opening van de aanlegplaats nabij de Gasthuisbrug. (Foto: Peter de Koning).


LEREN OMGAAN MET EEN AED

Gratis reanimatiecursussen van Wijkorgaan Liempde

Het wijkorgaan van Liempde biedt alle dorpsgenoten weer de gelegenheid om een gratis cursus reanimatie met gebruik van AED te volgen. Hiermee wil zij het netwerk van burgerhulpverleners vergroten in het dorp.

De training duurt ongeveer drie uur en wordt voor inwoners van Liempde betaald door het wijkorgaan. De deelnemers ontvangen na voltooiing van de beginnerscursus een certificaat en kunnen zich aanmelden bij HartslagNu. Deze organisatie regelt dat er burgerhulpverleners worden ingezet bij een melding van reanimatie.

Iedereen die wil leren om te gaan met een AED kan zich tot 7 mei aanmelden bij instructeur Hermien van der Heijden via e-mail: h.v.alphen@gmail.com.

200 reanimaties per week

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 16.000 inwoners buiten het ziekenhuis een hartstilstand en zijn er circa 7.000 tot 8.000 reanimaties (cijfers Hartstichting). In dergelijke situaties telt iedere minuut. Een ambulance heeft gemiddeld tien minuten nodig om bij het slachtoffer te komen, maar een reanimatie moet doorgaans binnen zes minuten gestart zijn.

In Liempde zijn inmiddels twaalf openbare AED's beschikbaar. De locaties zijn te vinden op de website www.liempde.info.