Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WERKGROEP DEELT NEGENTIG PLANTEN UIT

Operatie Steenbreek kan op sympathie rekenen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Dat is nog best sjouwen. Maar het is een sympathieke actie", vond een bewoner van de wijk Selissenwal, nadat hij zaterdagochtend een tegel uit zijn boodschappentas haalde. ,,Ik wilde eigenlijk met een kruiwagen vol tegels komen, maar dat was niet de bedoeling... " Voor zijn plavuis kreeg de man een fraai plantje van Tuincentrum Boxtel terug: de pieris. De actie was het eerste wapenfeit van de werkgroep Operatie Steenbreek om verstening van de leefomgeving tegen te gaan.

Inwoners van Boxtel wisten de weg naar de informatiemarkt aan de Van Beekstraat zaterdagochtend goed te vinden. Uiteindelijk zijn er negentig planten uitgedeeld en dus evenzoveel tegels ingeleverd, meldde Johan van den Biggelaar van de gemeente Boxtel. ,,Er kwamen behoorlijk wat ouders van leerlingen van basisschool De Hobbendonken. Zij schenken de planten aan de school om het plein te vergroenen. Binnenkort ga ik in gesprek met de school om te kijken hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen."

Om bekendheid te geven aan Operatie Steenbreek, organiseerde de werkgroep de markt in de wijk Selissenwal. Mensen konden zich laten informeren over verstening en vergroening door de werkgroep Operatie Steenbreek, medewerkers van Sint-Joseph, waterschap De Dommel en Tuincentrum Boxtel. Van den Biggelaar. ,,Op 6 mei staan we ook met een kraampje op de Waterdag in het waterschapsgebouw. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat mensen voor groene tuinen kiezen."

HARTSTIKKE ZONDE

En dat is volgens werkgroeplid Miek Nooijen hard nodig. ,,Door de klimaatverandering krijgen we met extremer weer te maken, waaronder piekneerslag. Bij een versteende omgeving loopt het water meteen door naar het riool, dat dit niet kan verwerken. Dat geeft wateroverlast. Bij een groenere omgeving wordt het water opgenomen door planten. Regenwater is schoon, dus het is hartstikke zonde als dit meteen wordt afgevoerd. Daarnaast zorgt verstening voor een toename van de temperatuur en concentratie fijnstof. Operatie Steenbreek kan wat mij betreft niet genoeg onder de aandacht worden gebracht."

Terwijl een medewerker van waterschap De Dommel door middel van een maquette toonde aan bezoekers wat het effect was van een groene tuin, was Anja Maas van woonstichting Sint-Joseph op zoek naar 'kansen'. Ze ging in gesprek met mensen over een groene omgeving en biodiversiteit. Minder groen in de tuin betekent namelijk ook minder vogels, insecten en andere dieren. ,,Ik vraag mensen welke activiteiten ze in het groen ondernemen en op welke plekken het volgens hen groener zou mogen. Dat levert interessante resultaten op", aldus de medewerker die binnen de woonstichting verantwoordelijk is voor bewonersparticipatie. ,,Zo sprak ik iemand die in een 'stenige straat' woont en wel een geveltuintje zou willen. Dat is een voorbeeld waaraan Sint-Joseph een bijdrage zou kunnen leveren." De woonstichting wil uiteindelijk 'kansenkaarten' creëren. Maas: ,,En met die kansen moet uiteindelijk iets gaan gebeuren. Dat de bijen en vlinders maar massaal naar Boxtel mogen komen..."

PLANTENMUUR

En de ingezamelde tegels? ,,Die worden tijdelijk opgeslagen in de Geitenwei", aldus Jan de Vreede van de werkgroep Operatie Steenbreek. ,,Reken maar dat we daar nog iets mee doen. Ik denk zelf aan een kunstwerk of plantenmuur..."

FOTO ONDER: Een stoeptegel uit eigen tuin voor een plantje van Tuincentrum Boxtel. Tijdens de informatiemarkt van de werkgroep Operatie Steenbreek konden mensen deze deal maken... (Foto: Peter de Koning).


'RUSTIGE' KERMIS OP MAANDAVOND?

D66: 'Maak de kermis twee uur prikkelvrij'

D66 vraagt steun van de gemeenteraad om de Boxtelse kermis (17 tot en met 22 augustus) gedurende twee uren prikkelvrij te houden. Dat moet op maandagavond 20 augustus gebeuren. De fractie wil zo dat er een rustige tijdsperiode is zodat het prettiger wordt voor mensen met een beperking om het evenement te bezoeken.

Jaarlijks bezoekt een groep vrijwilligers van Cello met mensen die een beperking hebben de Boxtelse kermis met behulp van de exploitanten en horeca. De kermisorganisatie wil graag dat meer van hen naar het evenement komen door maandagavond tussen 18.30 en 20.30 uur de muziek zachter te zetten en de lichten te dimmen, volgens D66. Gemeentes als Tilburg en Best organiseren deze zogeheten 'prikkelvrije bezoeken' al. ,,Dergelijke initiatieven zijn daar een groot succes", aldus de partij.

Naast het ondersteunen van het initiatief hoopt D66 dat de gemeente ook voor tegoedbonnen kan zorgen voor attracties en versnaperingen.

FOTO ONDER: Jaarlijks gaat een groep vrijwilligers met enkele cliënten naar de kermis in Boxtel. Zo bezochten diverse bewoners van Cello-woongroep De Munsel in 2015 de schietsalon, waar zij hun luchtbuks op de roos richtten.

Afbeelding