Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

LIEFST 65 SCHILDERIJEN IN MUSEUM

Lijvige expositie over Jan Kruijsen in MuBo

Een schilder van het leven, Brabander in hart en nieren en toegewijd katholiek: dat was Jan Kruijsen, die in 1874 werd geboren in Liempde. Deze omschrijving komt duidelijk terug in zijn hele oeuvre. In Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat is vanaf zaterdag 28 april een omvangrijke expositie met 65 doeken van de kunstschilder te bezichtigen.

Kruijsen was landschapsschilder en portrettist. Als autodidact kan zijn stijl niet eenduidig tot een bepaalde school worden gerekend, maar hij heeft zich wel laten inspireren door tijdgenoten als Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne en Van Gogh. Zijn vroege werken worden geduid als meer impressionistisch, terwijl zijn latere werken meer expressionistisch van aard zijn. Daarnaast experimenteerde hij graag, zodat ook kubistische invloeden zijn te zien. Zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land is kenmerkend in zijn werk.

De expositie is tot stand gekomen en samengesteld in nauwe samenwerking met Christ van Eekelen van de Heemkunde Boxtel en Han Smit, voorzitter van museum Kruijsenhuis in Oirschot. De expositie omvat in totaal 65 schilderijen. Naast doeken uit het Kruijsenhuis en uit de privécollectie van Joop Vullings, oud-voorzitter van het Oirschotse museum, zijn ook 41 niet eerdere tentoongestelde schilderijen te zien van zestien particuliere bezitters.

LEZING EN FILM

Zondag 3 juni verzorgt Frank van Doorn om 11.15 uur in MuBo een lezing over het leven en werk van Kruijsen. Van de historicus verscheen onlangs het boek 'Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen'. Na de pauze wordt de film 'Jan Kruijsen, unnen aorige miens' vertoond, waarin maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van de schilder aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen. Aanmelden voor de lezing en film is mogelijk via e-mail: info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen, telefoonnummer 06-16 04 18 98. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Het boek van Van Doorn en de film van Van Liempt zijn te koop in MuBo voor respectievelijk 27,50 euro en 15 euro.

De entree voor de expositie bedraagt voor volwassenen 4 euro en voor kinderen van twaalf jaar en ouder 2 euro. Voor de jeugd tot twaalf jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MuBo is op zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

FOTO LINKS: Schilderij met zelfportret van Jan Kruijsen (Foto: Rini van Oirschot).