Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VAN OFFICIEEL GEDEELTE TOT FIETSTOCHT OP VRIJDAG 27 APRIL

Oranjefeest in Esch met stormbaan

Koningsdag in Esch concentreert zich morgen, vrijdag 27 april, rond het Marktplein. Op die plek worden de gedecoreerden in het zonnetje gezet en kunnen kinderen deelnemen aan sportieve activiteiten. Daarnaast vormt het plein de start van de traditionele oriëntatiefietstocht over 25 en 45 kilometer die carnavalsvereniging 't Bacchuscorps organiseert.

Nadat vanaf 11.00 uur alle Esschenaren in dorpshuis De Es zijn verwelkomd die een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen, start om 12.30 uur een bingo in pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos aan de Haarenseweg. Vervolgens kunnen kinderen van alle leeftijden tussen 13.00 en 16.00 uur aan sportieve activiteiten op het Marktplein. Deelnemers worden in leeftijdsgroepen verdeeld. Hoofdonderdeel van de spelletjes vormt de stormbaan, bedoeld voor kinderen vanaf groep 2 en ouder. Daarnaast kan iedereen deelnemen aan de vrijmarkt. Voor de allerkleinsten wordt een apart hoekje ingericht om te spelen. Deelname aan de kindermiddag kost vijf euro, inclusief snoepkaart. De opbrengst van de activiteit gaat naar Alpe d'HuZes. In Ons Café aan de Leunisdijk worden vanaf 17.00 uur een daghap en kindermenu geserveerd. Vervolgens gaat om 19.00 uur het 'Back to the 40's/80's-bal' van start.

Mensen die op Koningsdag graag per fiets willen genieten van de omgeving, kunnen deelnemen aan de toertochten over 25 of 45 kilometer van 't Bacchuscorps. Inschrijven is mogelijk tussen 12.00 en 13.30 uur op het Marktplein. De kosten bedragen 2,50 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen.

FOTO BOVEN: Vorig jaar stond Koningsdag in Esch in het teken van bumperball. Dit jaar wordt het Marktplein omgetoverd tot 'stormbaan-parcours'. (Foto: Gerard Schalkx).


BURGEMEESTER BRENGT BEZOEK AAN GEDECOREERDEN

Vier Esschenaren ontvangen lintje

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg had het vanochtend druk. Liefst acht inwoners van de gemeente Haaren werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen vier Esschenaren: Martje Bekkers, Jan van Gerven, Sjaan van Gerven en Hans van der Lee. Zij werden allemaal in eigen woonplaats verrast.

Martje Bekkers (78) kreeg de versierselen opgespeld in het Buitenhuis in Esch, de plek waar ze actief is als vrijwilliger van Zorggroep Elde. Ook bekleedde ze negen jaar lang de functie van voorzitter van de lokale Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO). Tegenwoordig is ze actief als vrijwilliger bij de Essche geloofsgemeenschap, onder meer als initiatiefnemer en organisator van de avondwake. Ook de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Esch, het project Esch voor Elkaar, de EHBO-vereniging en twee volleybalclubs kunnen op haar medewerking rekenen.

Burgemeester Zwijnenburg bracht ook een verrassingsbezoek aan Jan van Gerven (64). Het voormalig gemeenteraads- en commissielid van de gemeente Esch (1983-1996) werd onderscheiden vanwege werkzaamheden voor vele lokale organisaties. Zo was Van Gerven betrokken bij het kindercarnaval en is hij medeoprichter van de avonddriedaagse. Tegenwoordig is hij actief voor onder meer heemkundekring De Kleine Meijerij, Op Drift en de lokale omroepen in Esch en Haaren.

Sjaan van Gerven (82) werkte samen met haar echtgenoot op hun melkveebedrijf en verrichtte daarnaast nog vrijwilligerswerk. Zo was ze bestuurslid van de Boerinnenbond, de voorloper van de KVO. Daarnaast was Van Gerven dertig jaar lid van de werkgroep De Zwierende Zwabbers, die zich inzet voor het schoonmaken van de Sint-Willibrorduskerk. Voor het Buitenhuis maakt de Essche sinds 1994 de recreatiezaal in orde voor de wekelijkse mis. Daarnaast schonk ze tot 2015 wekelijks koffie aan bewoners van het woonzorgcomplex. En sinds 2009 is ze organisator van de bingo in het Buitenhuis.

Hans van der Lee (65) werd vanochtend ook in zijn huis verrast met een lintje. De Esschenaar is actief als klusjesman bij voetbalvereniging Essche Boys, chauffeur voor de verhalenverteller van Villa Pardoes, bezorger van het Esseblad, vrijwilliger bij de Lokale Omroep Haaren, medecoördinator en -organisator van de jaarlijkse collecte in Esch voor Alzheimer Nederland en als vrijwilliger bij de lokale afdeling van De Zonnebloem. Daarnaast kan ook de Heilig Hartparochie op Van der Lee rekenen. Zo is hij koster, acoliet bij uitvaarten en zorgt hij voor het periodiek onderhoud aan het parochiekerkhof.

Esch

Esch Kookt

In een ontspannen sfeer mensen leren kennen, onder het genot van zelfgemaakte gerechtjes. Dat zijn de ingrediënten van Esch Kookt. De vierde editie vindt plaats op zaterdag 16 juni. Op de avond zelf komen vier dorpsgenoten bij een deelnemend duo aan tafel mee-eten. Na een gerecht gaat elk tweetal naar een ander adres voor het volgende deel. Vervolgens wordt het nagerecht op een andere plek genuttigd.Belangstellenden kunnen zich tot 21 mei aanmelden via www.eschkookt.com.