Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VIER KONINGSDAG IN DE KERKDORPEN

Zeskamp, spelletjes en een ode aan de gedecoreerden

RENS VAN DEN ELSEN

De verjaardag van koning Willem-Alexander wordt morgen, vrijdag 27 april, ook gevierd in de kleinere kernen rondom Boxtel. In Lennisheuvel en Gemonde is het programma vooral gericht op de kinderen.

In Gemonde begint de dag met een tocht door het dorp waarbij kinderen hun fiets mogen versieren. Om 09.00 uur vertrekt de stoet vanaf het schoolplein van basisschool Sint-Lambertus, via het centrum naar sportpark De Laat. Daar staan springkussens voor de zeskamp.

Terwijl de jeugd zich vermaakt met alle spelletjes komen om 11.30 uur alle gedecoreerden naar het sportpark voor een aubade. Iedereen die de afgelopen jaren een lintje heeft ontvangen wordt in het zonnetje gezet. Fanfare Sint-Lambertus geeft een optreden en de gildes Sint-Joris & Sint-Catharina en Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan brengen een vendelgroet.

Rond half één is het officiële programma afgelopen en neemt voetbalvereniging Irene het stokje van de organisatie over. De club houdt in de middaguren namelijk nog een zes-tegen-zestoernooi. Hier mogen zowel mannen-, vrouwen- als jeugdteams aan deelnemen. Het toernooi start om 13.00 uur en gaat door tot het begin van de avond. Tot 22.00 uur is de kantine dan nog open.

JEUGD

Gerrie van der Eerden, een van de organisatoren van de koningsdagactiviteiten, is tevreden met het programma, maar merkt wel dat het steeds lastiger is om jeugd te trekken. ,,Koningsdag valt dit jaar midden in de schoolvakantie, hopelijk heeft dat niet te veel effect op onze activiteiten. Het voordeel is nog dat we ons programma in de ochtend hebben zodat de ouders met hun kinderen in de middag nog ergens anders naar toe kunnen gaan. Daarnaast is zijn de koningsspelen een week eerder en dat wil bij sommige gezinnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Voor ons als organisatie is het eigenlijk vooral belangrijk dat iedereen zich vermaakt. Dan is het een geslaagde dag. Vorig jaar kwamen er zo'n 120 kinderen af op de zeskamp, dat is een prima aantal. Groter willen we ook niet worden."

SPELLETJES EN SHIRTS

Ook het Oranjefeest in Lennisheuvel gaat morgen al vroeg van start. Alle kinderen uit het dorp en hun ouders zijn om 08.30 uur welkom in gemeenschapshuis Orion voor een lekker ontbijt. Vervolgens kunnen bezoekers knutselen en deelnemen aan spelletjes.

In plaats van het traditionele fietsen versieren, kunnen kinderen dit jaar een oud T-shirt omtoveren tot een speciaal koningsdag-kledingstuk. Het Vakantiecomité vraagt deelnemers zelf een kledingstuk mee te brengen; er wordt gezorgd voor textielstiften en andere versiersels. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan oud-Hollandse spelen. De Koningsdagactiviteit duurt tot 10.00 uur.

FOTO ONDER: Vorig jaar kon de jongste jeugd van Lennisheuvel kroontjes versieren. Nu worden T-shirts omgetoverd tot ware koningsdag-kledingstukken... (Archieffoto: Albert Stolwijk).