Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TIEN INWONERS VAN BOXTEL KRIJGEN ONDERSCHEIDING

Verraste gezichten door lintjesregen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar vorig jaar elf inwoners van de gemeente Boxtel een koninklijke onderscheiding kregen daags voor Koningsdag, was er vandaag, donderdag 26 april, opnieuw een heuse lintjesregen. Liefst tien mensen werden vanwege hun verdiensten voor de samenleving benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Mark Buijs speldde de lintjes op in de raadzaal.

Burgemeester Buijs speldde vanochtend het eerste lintje op bij Rianne van Aarle (51). De jarenlange werkzaamheden voor fanfare Concordia zorgden ervoor dat de Liempdse een onderscheiding opgespeld kreeg. De psychiatrisch verpleegkundige van de Reinier van Arkel Groep meldde zich in 1996 aan als vrijwilliger bij de muziekvereniging. Sinds een jaar is ze bestuurslid, daarnaast is Van Aarle lid van de programmacommissie, begeleider van de repetities, betrokken bij de invulling en uitwerking van het jaarprogramma en regelaar van concerten. Ook de samenspelgroep, die zich richt op beginnende muzikanten, is op het conto van Van Aarle te schrijven.

KBO/KVO

Drie mensen uit Boxtel ontvingen een koninklijke onderscheiding, onder wie Ans Kuilman (73). Als wedstrijdleider, arbiter en teller was zij tussen 1981 en 2017 actief bij de bridgeclub die regelmatig samenkomt in café De Adelaar. Daarnaast is ze tot op heden nog voor twee verenigingen in touw: Vrouwen Contact Boxtel (voorheen KVO) en KBO Boxtel. Bij de vrouwenvereniging was Kuilman onder meer actief als bestuurslid (1990-2003) en organisator van thema-avonden, fietstochten en kerstvieringen. Thans is de Boxtelse nog betrokken in de kadercommissie, gymclub en bij het ledenblad. Bij ouderenbond KBO is ze penningmeester van de wijkcommissie Centrum noemen. Ook fungeerde ze enige jaren als lid van het afdelingsbestuur.

KOREN

Muziekkoren lopen als een rode draad door het leven van Wil Sep (78), voor zijn pensioen werkzaam als docent en teamleider op het Elde College. Sinds 1983 is de Boxtelaar dirigent van gemengd zangkoor Vita Nuova in Schijndel en zorgt hij voor de bandopnames van verschillende partijen en de transfer van koorleden zonder vervoer. Ook bij het Hertog Jan Koor, Con Brio Ensemble, beide uit Schijndel, en het Boxtelse ouderenkoor Ons Genoegen stond hij 'op de bok'.

LIEFDE VOOR HISTORIE

Pater Hans de Visser (76) heeft een grote passie voor de geschiedenis van Boxtel. Sinds 2000 is hij actief bij Heemkunde Boxtel, onder meer door boeken te schrijven en lezingen te verzorgen. Daarnaast zorgt hij voor een samenwerking tussen museum MuBo en Heemkunde Boxtel. Sinds 2014 zet pater De Visser zich in voor de Heilig Bloedstichting door presentaties te geven en onderzoek te doen naar de geschiedenis van het Heilig Bloedwonder in Boxtel. Tevens is de geestelijke sinds 2005 actief betrokken bij de Heilig Hartparochie als priester-assistent en organisator van kerkelijke activiteiten.

LIEMPDE

Naast Van Aarle waren er nog vijf andere Liempdenaren die benoemd werden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Arnold van den Broek (62), ambtenaar van de gemeente Boxtel, is bestuurlijk actief voor de Heilig Hartparochie en de Sint-Jans Onthoofdingkerk, voorzitter van heemkundestichting Kèk Liemt, projectgroeplid van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), secretaris van de Van den Anker-Slijtersstichting en preses van de stichting Vrienden van Fanfare Concordia. Tussen 1980 en 1988 was hij voorzitter van DVG.

DEN BERG

Naast zijn werk als facilitair manager bij Tilburg University zet Cees Braken (58) zich in voor diverse verenigingen in Liempde. Zo kunnen de Jeugdnatuurwacht en stichting Algemeen Belang Liempde, die evenementen als Koningsdag en de intocht van Sinterklaas organiseert, op zijn diensten rekenen. Sinds 1990 is hij actief in het bestuur van buurtvereniging Den Berg die dit jaar het gouden jubileum viert, inmiddels als voorzitter. Hij is betrokken bij alle activiteiten van Den Berg en organiseert de Avonddriedaagse. Tenslotte schuift Braken om de twee maanden aan bij het Wijkorgaan Liempde en is betrokken bij commissies van deze organisatie.

JONGSTE DECORANDUS

De jongste decorandus tijdens de Boxtelse lintjesregen is Paul Saris (49) uit Liempde. Hij dankt zijn onderscheiding aan zijn inzet voor de Heilig Hartparochie, onder meer als koster. Tevens is hij voorzitter van stichting Jeugdsoos 't Singeltje en vrijwilliger en regisseur (2005-2009) van prinsenvereniging De Ploegers. Zo is hij onder meer betrokken bij de installatie van de nieuwe prins en treedt hij op tijdens zittingsavonden. In carnavalsseizoen 2015-2016 zwaaide hij als prins Primus de scepter over Ploegersland. Bekend is Saris ook van de jaarlijkse Brabantse Oldtimerdag die hij namens Terug in d'n Tèd mede organiseert, de nostalgische vereniging waarvan hij voorzitter is.

OMVANGRIJK

De lijst met vrijwilligerstaken die Liempdenaar en voormalig gemeenteraadslid Rien Schalkx (61) in zijn dorp heeft verricht, is omvangrijk. Zo was hij vrijwilliger bij de lokale afdeling van jeugdvereniging Jong Nederland, algemeen bestuurslid van stichting Peuterhof Liempde, secretaris en waarnemend penningmeester van het schoolbestuur van De Oversteek. Ook welzijnsinstelling Delta (ContourdeTwern) en politieke partij Combinatie95 konden op de bestuurskunsten van Schalkx rekenen. De gemeentesecretaris van Son en Breugel is tot op heden actief bij voetbalvereniging DVG, voorheen als voorzitter, nu onder meer als preses van stichting De Roode Bleek, exploitant van het sportpark.

LATER TIJDSTIP

De onderscheiding aan Marij Vervoort-Vogels (59) wordt op een later tijdstip uitgereikt. Vanwege vakantie kon de decorandus vandaag niet in de raadzaal aanwezig zijn. De Liempdse is sinds 1980 vrijwilliger bij de Boeremèrt in Liempde. Daarnaast zet zij zich al 28 jaar als medeorganisator in voor de Avonddriedaagse in het dorp en als vrijwilliger en bestuurslid voor buurtvereniging Den Berg. Tenslotte kan ook popkoor Voices op haar rekenen. Sinds 2003 is Vervoort actief als bestuurslid van het koor. Daarnaast maakt ze sinds 2008 deel uit van de muziekcommissie van het gezelschap.

LENNISHEUVEL

Zijn vrouw Helma werd vorig jaar koninklijk onderscheiden en dit jaar viel de eer te beurt aan Jan Rombouts (63) uit Lennisheuvel. Uit zijn lijst van verdiensten blijkt de liefde die hij voor het dorp koestert. Zo is hij vrijwilliger en EHBO'er bij het Vakantiecomité, koster van de Sint-Theresiakerk en penningmeester van de KBO-afdeling. In Boxtel is de touringcarchauffeur actief in de evenementencommissie van de EHBO-vereniging, daarnaast fungeert hij als lotusslachtoffer bij de Lotuskring Schijndel en verzorger en EHBO'er bij stichting Brabantse Tweedaagse en wandelsportvereniging 's-Hertogenbossche Vierdaagse.

FOTO BOVEN: Negen inwoners van de gemeente Boxtel werden vanochtend onder valse voorwendselen naar de raadzaal gelokt om een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen. Het tiende lintje wordt op een later tijdstip uitgereikt. (Foto: Peter de Koning).