Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ROEP OM SKATEBAAN EN RENOVATIE PLEINTJE IN LIEMPDE

Kinderen op de bres voor sportveldje

JOLEEN VAN ROOIJ & PÅL JANSEN

Sem Smetsers (10), Leen van der Velden (6) en Tijn Michiels (8) uit Liempde schreven zonder dit van elkaar te weten een brief naar het gemeentebestuur, omdat zij op het terrein achter sporthal Piux X in Liempde willen skaten, steppen, skeeleren, fietscrossen, voetballen en basketballen. Maar de baskets zijn vernield, de doelpalen ontwricht en tussen de kieren van het ongelijk liggende asfalt groeit gras. Ook het voormalig crossbaantje werd onlangs verwijderd. De jongens zagen deze teloorgang met lede ogen aan en kwamen in actie.

,,Het is hier nu een beetje saai. Ik ben met mijn vriendje een paar keer naar Boxtel en Eindhoven geweest. Daar kun je heerlijk skaten, maar dat is te ver weg. Ik wil dat gewoon hier kunnen doen en kwam op het idee een brief naar de gemeente te schrijven", legt Sem uit.

Anne-Marie, zijn moeder, plaatste de brief onlangs op Facebook. Uit de reacties bleek dat óók Leen en Tijn soortgelijke acties ondernomen hadden. Inmiddels hebben de kinderen en ouders zich verenigd en gaan zij na de meivakantie


bespreken hoe ze een volwaardig speelveld kunnen realiseren achter Pius X.

Leen stuurde in januari een persoonlijke brief naar de burgemeester: ,,Ik vond het erg dat er geen BMX-baantje meer was. Ik wil hier graag zo'n fietsbaan als in Boxtel-Oost; dan komt er geen zand meer tussen de wielen van de step." Moeder Annet vult aan: ,,Hij vraagt zo'n drie keer per dag of we naar Boxtel kunnen zodat hij daar kan steppen. Maar dat is natuurlijk niet te doen."

'IK WIL BLIJVEN CROSSEN'

Tijn kwam in actie toen zijn ouders in de krant lazen dat het crossbaantje zou verdwijnen: ,,Ik wilde zo graag gewoon blijven crossen en wilde de heuvels terug." Moeder Karin: ,,Tijn vroeg me waar hij dán terecht kon om te crossen. Hierop heb ik hem uitgelegd dat je ook zelf actie kunt ondernemen om te kijken of er iets mogelijk is, dus stuurden we een brief die Tijn zelf opstelde."

Alle ouders kregen het advies van de wijkmakelaar van gemeente Boxtel om alvast te inventariseren wat de Liempdse jeugd aan wensen heeft. Anne-Marie deed daarom via Facebook een oproep om zoveel mogelijk ideeën te laten horen. ,,In deze tijd waar de smartphone iedereen in zijn greep houdt, is het juist mooi dat kinderen ook lekker buiten willen spelen." Annet: ,,Inmiddels heeft mijn man contact gehad met de wijkmakelaar. De brief van Leen wordt in het volgend overleg van het Wijkorgaan Liempde meegenomen."

WIJKORGAAN

Maandag 28 mei houdt Wijkorgaan Liempde een vergadering waarbij het veldje op de agenda staat. Dat hoort overigens bij sporthal Pius X en valt dus ook onder beheer van de gelijknamige stichting. Die riep in deze krant de Liempdenaren al eerder op om hun plannen op te sturen. ,,We willen kijken met de Liempdse gemeenschap hoe het veldje ingericht moet worden. Onze eigen leden hebben al een aantal ideeën ingestuurd", geeft voorzitter Ton van Boxtel van Pius X aan.

De sporthal huurt het terrein van gemeente Boxtel en wil het asfaltveldje ook aanpakken. Maar Pius X is momenteel aan het verbouwen. ,,We wachten eerst totdat alles binnen klaar is. Naar verwachting is dat aan het einde van de bouwvakvakantie", aldus Van Boxtel. Daarna wordt het buitengedeelte aangepakt. In eerste instantie zal het gaan om 'low-budget'-renovatie, legt Van Boxtel uit: ,,We richten ons eerst op wat er al staat op het pleintje. Zoals het vernieuwen van de handbalgoals en de basketbalpalen."

Stichting Pius X dient tijdens de vergadering op 28 mei een aanvraag in voor een financiële bijdrage. Dan wil het wijkorgaan ook bespreken of diverse zaken op elkaar afgestemd kunnen worden.

'HULP MET BEHEER'

Nog steeds kan iedereen plannen aandragen voor het pleintje, vertelt Van Boxtel. ,,Daarbij vinden we het belangrijk dat mensen niet alleen ideeën bij ons neerleggen over een nieuwe inrichting, maar ook meehelpen met zowel het realiseren ervan als het uiteindelijke beheer."

Het bestuur van Pius X heeft voor ogen dat het pleintje multifunctioneel ingezet kan worden. ,,Meerdere doelgroepen moeten er gebruik van kunnen maken. Ook is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk obstakels komen te staan", aldus de voorzitter. Of in ieder geval obstakels die eenvoudig verplaatst kunnen worden. ,,De Jeugdvakantieweek moet er bijvoorbeeld ook nog kunnen plaatsvinden en een van de buurtverenigingen zet hier straks een grote tent neer."

Maar dit alles wil niet zeggen dat er geen ruimte kan zijn voor skaters, BMX'ers en steppers. Sem, Leen en Tijn, maar ook andere Liempdenaren kunnen hun ideeën voor het asfaltveldje achter Pius X aandragen door zich te melden bij de receptie, te bellen naar (0411) 63 13 22 of te e-mailen: info@piusxliempde.nl.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Sem, Tijn en Leen klopten bij de gemeente Boxtel aan om het pleintje achter sporthal Pius X op te knappen zodat er geskatet, gestept en gecrosst kan worden. Vriendje Daan (rechts) is ook een fervent BMX'er. (Foto: Gerard Schalkx).