Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TUINCENTRUM BOXTEL KRITISCH OVER PROJECT 'HEEM VAN SELIS'

Bouwplan Selissen: niet louter gejuich

HENK VAN WEERT

Met de publicatie van het voorontwerp zet de gemeente Boxtel deze maand de eerste stap naar een bestemmingsplan voor het nieuwbouwproject Heem van Selis. Wethouder Peter van de Wiel hoopt nog voor het einde van het jaar het definitieve bestemmingsplan door de gemeenteraad van Boxtel te laten vaststellen. Dat er eindelijk weer een grote bouwlocatie wordt ontwikkeld, stemt menigeen tevreden. Toch was het niet allemaal 'halleluja' wat er klonk bij de presentatie van de bouwplannen.

Zoals op de voorpagina van deze krant al is te lezen, zetten bewoners van de Muntenbuurt achter het waterschapshuis vraagtekens bij de verkeersafwikkeling over de straat Dukaat. Maar ook ondernemer Sjaak van Engelen heeft nogal wat kritiek. De eigenaar van Tuincentrum Boxtel aan de Vuurijzer is blij met de komst van de nieuwbouwwijk, maar vindt het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat hij niet eerder bij de planontwikkeling is betrokken. Terwijl er nota bene een nieuwe straat over een deel van zijn parkeerterrein staat getekend.

ZICHTLOCATIE

,,Maar dat is niet het enige. Ik raak mijn zichtlocatie kwijt", zegt Van Engelen geïrriteerd. Tussen het politiebureau en het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting, komen woningblokken te staan en daarmee verdwijnt de blik op het tuincentrum vanaf de Bosscheweg. ,,Ik wist natuurlijk dat op het perceel bebouwing zou komen, maar eerder is gesproken over kleinschalige bedrijvigheid. Nu zijn het aaneengesloten rijen huizen", klinkt het teleurgesteld uit de mond van de ondernemer.

GELUIDSMUUR

Deze plek tussen de Bosscheweg en het tuincentrum is de eerste locatie waar huizen worden gebouwd. Als de planologische procedures vlot verlopen, hoopt de projectontwikkelaar dat de huizen er in 2019 en 2020 gerealiseerd worden. De woningen verderop in het gebied, tussen fietsroute Weikespad en de rijksweg A2, worden in de volgende fases gebouwd. Langs de rijksweg A2 wordt een acht à negen meter hoge muur opgetrokken om geluidshinder tegen te gaan.

Op de tekeningen die maandagavond in de raadzaal werden gepresenteerd, zag Van Engelen ook dat hij zijn showtuin kwijtraakt. ,,Die tuin heb ik ingericht op een perceel dat ik al 27 jaar van de gemeente Boxtel huur. Zonder dat ik er iets over heb gehoord, is het nu bij het bouwplan getrokken." In zijn showtuin zorgt Van Engelen ook voor de opvang van het regenwater dat van zijn enorme dak af komt. ,,Hoe dat in de toekomst opgelost gaat worden, daar is blijkbaar nog niet over nagedacht. Heel vreemd allemaal."

INDICATIEF

Van Engelen benadrukt dat hij blij is met de nieuwbouwwijk achter zijn bedrijf. ,,Het zijn tenslotte allemaal potentiële klanten. Ik heb dan ook geenszins de bedoeling om de plannen tegen te houden, maar hoop wel dat er betere oplossingen komen." Niet alleen voor zijn tuincentrum heeft uitbreidingsplan Heem van Selis gevolgen, ook voor de bedrijfswoning ernaast. ,,Er komt een nieuwe weg vlak langs ons huis lopen. Dat vermindert ons woongenot flink."

Bij de presentatie van de plannen voor de nieuwbouwwijk benadrukten medewerkers van de gemeente Boxtel, projectontwikkelaar Van Wanrooij (Geffen) en bouwbedrijf Van Peer (Oss) dat de tekeningen vooral indicatief zijn en nog geen precieze uitwerking.

GEEN GASAANSLUITING

Ook diverse woningzoekenden bezochten maandag de inloopavond in de raadzaal van het gemeentehuis. Maar die vonden nog slechts summiere informatie over de type woningen en de prijsklassen. Het gaat om 140 middeldure, 95 dure, 35 betaalbare en 70 sociale koopwoningen. Daarnaast is het de bedoeling dat er ook huurwoningen worden gebouwd: 60 in de particuliere sector en 70 in de sociale sector.

Zoals de plannen er nu liggen worden het allemaal 'all electric'-woningen zonder aansluiting op het gasnet. De huizen krijgen een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en vloerverwarming vervangt traditionele radiatoren aan de muur. Ook worden de huizen voorzien van zonnepanelen en een ventilatiesysteem waarbij warmte wordt teruggewonnen.

Meer informatie over het nieuwbouwplan is te vinden op www.vanwanrooij.nl/boxtel-heem-van-selis.

FOTO BOVEN: Als het bestemmingsplan eenmaal definitief is, worden de eerste woningen van nieuwbouwproject Heem van Selis gerealiseerd tussen de Bosscheweg (links) en Tuincentrum Boxtel. (Archieffoto: Albert Stolwijk, 2012).


Kanoclub start vaarseizoen met Rondje Boxtel

De Boxtelse kanovereniging De Pagaai is klaar voor het nieuwe vaarseizoen. Sinds zaterdag is het weer mogelijk om het bekende Rondje Boxtel te maken over de Dommel.

Deze route is bijna negen kilometer lang en voert via het Omleidingskanaal parallel aan de rijksweg A2 langs de wijk Oost naar onder meer langs kasteel Stapelen en via het centrum van Boxtel naar de wijk Selissenwal. Tijdens de tweeënhalf uur durende route kunnen peddelaars allerlei dieren tegenkomen: zwanen, waterhoentjes en eenden.

De vaartocht is tot oktober iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur te boeken. Vertrek is steeds vanaf het clubgebouw van De Pagaai aan de Voetboog 7. De kosten bedragen zeven euro per persoon. Reserveren is mogelijk via 06-20 08 29 82 (na 17.00 uur).

FOTO ONDER: Het Rondje Boxtel is weer elk weekeinde te boeken bij kanovereniging De Pagaai. (Archieffoto Brabants Centrum).

Afbeelding