Luke V Martin, van vorig jaar Boer Zoekt Band (foto: Keune Fotografie
Luke V Martin, van vorig jaar Boer Zoekt Band (foto: Keune Fotografie Keune Fotografie

ELFDE EDITIE OP ZATERDAG 5 EN ZONDAG 6 MEI IN EN OM D'N BOER

Boer zoekt Band: hart voor muziek

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een festival waar de liefde voor muziek overduidelijk doorklinkt: dat is Boer zoekt Band. Organisatoren Guido van Eijk en Jeroen van Lier startten het gratis toegankelijke popfestival elf jaar geleden om lokale artiesten de kans te geven om op te treden voor publiek. En dat is nog steeds het doel...

,,We kozen destijds bewust voor café D'n Boer", blikken Van Eijk en Van Lier terug. ,,Eigenaar Harrie van Erp stond er meteen voor open. Hij is immers zelf muzikant..." Waar Van Erp zorgt voor facilitaire zaken als podium en slingers, zijn Aart Habraken en Paul Roskamp verantwoordelijk voor het geluid bij Boer zoekt Band. Van Eijk en Van Lier houden zich bezig met de overige zaken. ,,Inmiddels draaien we dit festival wel op de automatische piloot", lacht het duo. ,,Dit jaar zijn we kort voor het festival allebei op vakantie. Maar het komt áltijd goed, is onze ervaring."

Het programma is alweer een tijdje rond. ,,De eerste jaren van het festival traden wijzelf en enkele bevriende bandjes op. Inmiddels is de line-up een mix van muzikanten die we zelf vragen én die zichzelf melden", aldus Van Eijk. Net als Van Lier noemt hij Boer zoekt Band 'een festival voor de muzikanten'. ,,Je merkt dat dit festival echte muziekliefhebbers trekt. Mensen (her)ontmoeten elkaar bij D'n Boer en starten weer een nieuw project. En dat resultaat zie je dan weer terug op een nieuwe editie van Boer zoekt Band."

Driekwart van de groepen die dit jaar voor het voetlicht treden, komt uit Boxtel. ,,En de rest is afkomstig uit de regio,zoals Schijndel, Vught en Sint-Oedenrode", zegt Van Lier. Hij is, samen met Van Lier, zijn blij met het programma van dit jaar: ,,De zaterdag kun je omschrijven als de 'rock-avond'. Alle rockgenres komen voorbij: grunge, punkrock, indie, pop", aldus Van Lier.

ANGELA'S PROJECT

Net als bij de voorgaande edities is er een binnen- en buitenpodium. De Boxtelse band Premium met zanger Dennis Wels in de gelederen trapt om 20.30 uur af met rock- en grungecovers. Vervolgens is het in D'n Boer om 21.30 uur de beurt aan The Nailbiters. De band bestaat uit vijf muzikanten en is ontstaan uit Angela's Project, een muziekproject van De Angelaschool. Ze spelen stevige rockmuziek en laten zich inspireren door onder meer Pearl Jam en Nirvana.

Op het buitenpodium staat om 22.15 uur De Band Van Vanavond. De band uit Boxtel meldde zichzelf en bestaat uit zes ervaren muzikanten die ook in andere groepen actief zijn of waren. De Band Van Vanavond speelt covers van nummers die iedereen kent, maar die bijna nooit de eerste keuze van bands zijn. Jurgo sluit om 23.30 uur af in café D'n Boer. De rockband met vier muzikanten uit uit Schijndel covert muziek van onder meer The Strokes, Arctic Monkeys en The Black Keys.

Een dag later is het op de buitenbühne de beurt aan On the Edge (14.00 uur), net als The Nailbiters ontstaan uit Angela's Project. ,,Wij zijn altijd op zoek naar een leuke opener op zondag. Al een aantal jaren hebben we de afspraak met de Angelaschool dat zij deze plek mogen invullen. Het zorgt weer voor nieuwe aanwas én de jeugd krijgt ervaring met optreden", aldus Van Eijk. ,,Dat er met On the Edge en The Nailbiters inmiddels eigen bandjes zijn ontstaan uit Angela's Project, toont aan dat dit initiatief geslaagd is."

Rocktrio Teuk McGraig uit 's-Hertogenbosch treedt om 15.00 uur in het café op. Een halfuur later is het de beurt aan Luke V Martin. De creatieve artiest komt op herhaling, ditmaal met band. ,,Vorig jaar konden we hem op het laatste nippertje inpassen en het was een groot succes", aldus Van Lier. ,,We zijn erg benieuwd hoe zijn optreden met band gaat zijn."

Gitaarvirtuoos Dennis van der Sanden uit Sint-Oedenrode verzorgt om 16.45 uur op de binnenbüne een intiem concert. Vervolgens is het om 17.15 uur de beurt aan DGOOCH. Deze rockgroep, opgericht in het Vlaamse Doel, was eerder ook al te zien op Boer zoekt Band.

RISICO

SuperSonicSmashKids is vanaf 18.15 uur te zien en is een nieuw project van Luuk en Marit van Gils en Vincent Baaijens. ,,Northern Lights, de voormalige band van Luuk en Marit, was eerder al te gast op Boer zoekt Band. Dit nieuwe project durven we dan ook blind te programmeren", zegt Van Lier. Toeschouwers kunnen een mix van 'spacende synths, gecombineerd met vlijmscherpe gitaargeluiden' verwachten. ,,We willen nieuwe muzikanten de kans geven zich te laten zien. Dat risico moet je als organisatie af en toe nemen", voegt Van Eijk toe.

Stammer Lee (19.00 uur, buitenpodium) is de band rond Leo de Vlier. ,,Hij reageert bijna áltijd als we berichten over Boer zoekt Band op Facebook plaatsen. We waren verbaasd toen we erachter kwamen dat hij in een band speelde. We omschrijven zijn muziek als 'Johnny Cash-achtig'", aldus de organisatoren.

Op D'n Hooiberg, een ludiek podium dat op zondag buiten wordt opgesteld, keert Harmen Kuppens, alias Smokey and the Bandit regelmatig terug. Hij heeft een bijzondere draaitafel gefabriceerd...

Mensen die Boer zoekt Band een warm hart toedragen, kunnen vriend worden van het tweedaagse popfestival in en om café D'n Boer aan de Corpus. Het geeft hen samen met sponsors toegang tot de 'limited special-guest-performance'. Dit besloten optreden vormt de opening van het tweedaagse festival op zaterdag 5 mei. De voorbije weken verschenen hints in Brabants Centrum. De laatste aanwijzing: 'Jesus! Wat zijn zij goed zeg!' Kijk voor meer informatie op www.stichtingboerzoektband.nl.

FOTO BOVEN: Luke V Martin komt op herhaling bij Boer zoekt Band. (Foto: Keune Fotografie).