Afbeelding
Foto:

VENDELGROET EN AUBADE OP KONINGSDAG

Reus Jas verschijnt weer met Hanne op de Boxtelse keien...

Traditiegetrouw ontvangt het gemeentebestuur van Boxtel de plaatselijke gedecoreerden op Koningsdag in de raadzaal van het gemeentehuis. Aansluitend spreekt reus Jas de Keistamper in gezelschap van Hanne mî de Moor het Boxtelse publiek toe op de Markt, voorafgegaan door een vendelgroet van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en gevolgd door een aubade van Boxtel's Harmonie.

Rond de klok van twaalf uur zal burgemeester Mark Buijs de microfoon grijpen om Jas en Hanne vanachter hun grote, donkere wolk uit de reuzenhemel tevoorschijn te halen. Na een luidkeels 'Jas, waor bende?' zal de stratenmakersgigant zich ongetwijfeld weer met donderend geraas op de Boxtelse keien storten. De reus maakte in 1949 voor het eerst zijn opwachting als symbool van het lokale doorzettingsvermogen om er in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog weer iets van te maken. Jas zal zijn ogen uitkijken op de Markt: hij zal er beslist vanuit zijn gegaan dat hij deze keer níet op de keien, maar in een zandbed zou landen. Bij zijn laatste bezoek aan Boxtel was immers nog de planning dat op dit moment de Markt opgebroken zou zijn vanwege de herinrichting. Maar het project is verschoven en begint pas eind augustus, na afloop van de kermis.

Vorig jaar sprak de reus de hoop uit dat hij een bijdrage zou mogen leveren aan de herinrichting. Onder het motto Meewerkend Boxtel bood hij aan de knielappen nog eens om te binden om in het nieuwe plaveisel een skôn sierstuupke te maken. Maar tot op heden heeft het gemeentebestuur van dat aanbod geen gebruik gemaakt. De goed van de tongriem gesneden reus zal er morgen beslist gewag van maken... (Foto: Peter de Koning).