Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEILIG VERVOER VOOR KINDEREN

Kindertuin 'boldert' elektrisch

PETER DE KONING

De frisse groene huiskleur van Kindertuin is sinds kort onderdeel van het Boxtelse verkeer. Het kindercentrum vervoert zijn klantjes voortaan met een hippe elektrische bolderwagen. Het eerste exemplaar rijdt in Liempde, binnenkort volgen er nog eens drie voor de vestigingen in Boxtel en omgeving.

BSO-coördinator Sifra Wink van Kindertuin ontving vorige week de sleutels van de hagelnieuwe BSO Stint, zoals het apparaat officieel heet. In de tuin van Speelland (aan de Stationsstraat in Boxtel) maakte ze samen met de kinderen een eerste proefrit. Directeur Hindrik Schuurman van Kindertuin keek van een afstandje lachend toe. ,,Niet alleen heel praktisch, maar ook gewoon leuk voor het personeel en de kinderen", vond hij. ,,Er kunnen maximaal tien kinderen in, allemaal keurig in een veiligheidsgordel. En met een actieradius van 25 kilometer is de Stint ook geschikt voor kleine uitstapjes."

Deze eerste Stint gebruikt Kindertuin om de kinderen van basisschool De Oversteek in Liempde veilig te vervoeren naar de nieuwe Sport en Spel BSO op het terrein van Hockey Club Liempde. Komende zomer komen er nog drie bij voor de overige vestigingen.

FOTO BOVEN: Kindercentrum Kindertuin is sinds kort in het bezit van een elektrische bolderwagen. Sifra Wink (rechts) maakte vorige week het eerste proefritje. Tot groot genoegen van de kinderen... (Foto: Peter de Koning).


SAMENWERKING MET ANGELASCHOOL

Duurzaamheid centraal
bij expositie YourStory

In YourStory, het pand van mbo-vakopleiding SintLucas aan de Stationsstraat 33 in Boxtel, is tot en met donderdag 24 mei de expositie Next_Tomorrow te zien van oud-studenten Suzanne Spijkers en Noud van Tiem. Centraal in deze tentoonstelling met keramiek en fotografie staat het thema duurzaamheid.

De opening van 'Next_tomorrow' is vanavond, donderdag 26 april, om 19.30 uur. Beide kunstenaars lichten hun werken toe. Daarna is de tentoonstelling wekelijks op drie momenten te bezichtigen: op donderdagen en vrijdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

YourStory werkt bij deze expositie samen met de Angelaschool. Leerlingen uit groep 6 vervaardigen kunstwerken van plastic afval. Die zijn binnenkort ook te bezichtigen aan de Stationsstraat.

ACTIEVE LEZING

De Boxtelse Mirjam Bemelmans verzorgt op donderdag 17 mei vanaf 19.30 uur een actieve lezing over over gedragspsychologie en duurzame gedragsontwikkeling.


OPEN DAG IN BOXTEL OP ZONDAG 29 APRIL

Aandacht voor cliënten bij dagbesteding Uniek

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een plek waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel zichzelf kunnen zijn en in een ontspannen sfeer kunnen deelnemen aan activiteiten: dat is Uniek. Dinsdag 1 mei opent de dagbesteding van Kim van Kempen (30) en Lennie van Hamond (24) haar deuren aan de Stationsstraat 38 in Boxtel. Voor de mensen die alvast een kijkje willen nemen, wordt zondag 29 april tussen 13.00 en 16.00 uur een open middag georganiseerd.

,,Mensen die niet-aangeboren hersenletsel oplopen, bijvoorbeeld door een ongeluk of val, weten hoe het is om een gezond leven te hebben. Van het ene op het andere moment vallen ze buiten de boot. Met onze dagbesteding kunnen we mensen een fijne dag bezorgen", aldus Van Kempen en Van Hamond. ,,Daarnaast kunnen we ook de partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel hiermee ontlasten."

De eigenaren van Uniek leerden elkaar kennen bij De Eekelhof in Schijndel, een woonvoorziening voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Eind vorig jaar besloot het duo een kleinschalige dagbesteding voor maximaal tien cliënten per dag op te richten, een plek waar activiteiten op maat worden aangeboden. ,,We kijken naar wat de mensen willen en denken in mogelijkheden", vertelt Van Hamond. ,,Zo heeft er zich iemand gemeld die graag een digitaal fotoboek zou willen maken", voegt Van Kempen toe. ,,Dan regelen wij een scanner."

OP MAAT

Het pand aan de Stationsstraat, waar tot drie jaar geleden een stomerij was gevestigd, is volledig aangepast tot activiteitenruimte. Er staat een grote tafel waar mensen gezamenlijk koffie kunnen drinken. Daarnaast is er een computerhoek, een plek waar creatieve activiteiten kunnen worden verricht én een aparte ruimte met bed waar mensen kunnen rusten. ,,Ook hebben we nog een tuin met kippen en konijnen. Er is veel mogelijk op deze plek", zegt Van Kempen. ,,Niks moet, alles mag", voegt Van Hamond toe. ,,Alle mensen zijn uniek en bijzonder en verdienen begeleiding op maat."

Tijdens de open dag op 29 april kunnen mensen kennismaken met Uniek. Mensen die willen deelnemen of hun familieleden, kunnen contact opnemen met Uniek via telefoonnummer 06-24 59 94 71 of e-mail info@dagbestedinguniek.nl. ,,Er volgt dan een intakegesprek", leggen de eigenaren uit. ,,Bovendien houden we regelmatig evaluaties met cliënten en hun families, zodat we samen kunnen kijken of de wensen aansluiten op het aanbod."

FOTO BOVEN: Lennie van Hamond (links) en Kim van Kempen starten op 1 mei met dagbesteding Uniek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel aan de Stationsstraat in Boxtel.

Afbeelding