Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUIMTE NAAST THERESIAKERK: NIET MEER TERUG TE HERKENNEN

De Uitwijk is klaar voor toekomst

,,Mensen die nu een bezoek brengen aan De Uitwijk, herkennen de ruimte niet meer terug", stelt secretaris Ingrid van Veen van de Contact Groep Lennisheuvel, onderdeel van de Heilig Hartparochie. ,,Het gedateerde, donkere gebouw heeft een frisse, moderne uitstraling gekregen en is klaar voor de toekomst." Zondag werd De Uitwijk na de eucharistieviering in de Sint-Theresiakerk officieel in gebruik genomen. Pastoor Jacques Grubben en pastor Harry van den Tillaart zegenden de ruimte in.

Zo'n zeventig mensen waren zondag aanwezig in De Uitwijk om het eindresultaat te bewonderen. ,,Harry van den Tillaart sprak de mooie woorden uit dat oud niet bang moet zijn voor verandering, maar dat dat nieuwe dingen iets moois met zich mee kunnen brengen. We zijn blij met zo'n vooruitstrevende en ruimdenkende pastor", aldus Van Veen. Vorig jaar diende de Contact Groep Lennisheuvel een verzoek in bij het parochiebestuur om De Uitwijk een opknapbeurt te geven. ,,De muren waren vochtig, het plafond was verouderd en de meubels en vloer waren gedateerd. Nadat we toestemming gekregen, zijn we gestart met het vernieuwen van het dak. Vervolgens zijn we in het pand aan de slag gegaan. Je kunt beter vragen wat daar niét vernieuwd is. Het pand is volledig gestript en opnieuw opgebouwd."

En dat is nodig voor de toekomst, legt Van Veen uit. ,,We sluiten onze ogen niet voor wat er gaande is met het geloof. Toch is het belangrijk om erfgoed in stand te houden. Het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan. Dat houdt in dat zowel De Uitwijk als het kerkgebouw in de toekomst op een andere manier gebruikt worden. Naast dat we mensen op een fijne manier kunnen ontvangen, kan ik me voorstellen dat er in deze ruimte ook andere activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals lezingen."

Waar de parochie zorgde voor de financiering van de verbouwing, is het interieur gesponsord door een andere organisatie: Vrienden van de Sint-Theresiaparochie. Deze stichting is ten tijde van de oprichting van de Heilig Hartparochie ontstaan. Mensen die de Sint-Theresiakerk een warm hart toedragen, kunnen een donatie doen aan de stichting. ,,Dit is de eerste keer dat de gelden worden besteed", legt Van Veen uit. Ze noemde de inzegening 'een feestje'. ,,We zijn trots op wat we in stand houden in Lennisheuvel en zijn positief over de toekomst." Daar is wel ondersteuning bij nodig, benadrukt de secretaris. Mensen die een bijdrage willen leveren aan de plaatselijke geloofsgemeenschap, kunnen zich melden bij de Contact Groep Lennisheuvel.

FOTO BOVEN: De Uitwijk, het gebouwtje naast de Sint-Theresiakerk, werd de voorbije maanden grondig gerenoveerd. Pastoor Jacques Grubben (midden) en pastor Harry van den Tillaart (links) zegenen het vernieuwde pand zondag na de eucharistieviering in. (Foto: Peter de Koning).


Sint-Theresiaskerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Misintenties voor Jos en Drika v.d. Loo-Versteden (mgd); overl. ouders Van de Loo-Hermans; Piet Kruijssen (verj); Koosje v. Zoggel; overl. ouders Van der Heijden- v. Beljouw.

MEDEDELINGEN

* Agenda. Zondag 6 mei 10.30 woord- en communieviering met zang van Lencante. Na afloop is er koffie. Woensdag 9 mei bedevaart KBO naar de Heilige Eik.

* Vastenactie. De opbrengst van de Vastenactie-bus in Lennisheuvel is 264 euro.

* Misintenties. Intenties vóór maandag 11.30 opgegeven, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later binnenkomen, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met daarop de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk (of in De Uitwijk) in de bus worden gedaan.

* Bereikbaarheid. Pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim): Chris Snik tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, 67 31 51 of Helma Rombouts, 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart (63 34 90) of Helma Rombouts (67 25 94). Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is op maandag open van 10.30 tot 11.30.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Essche Mannenkoor. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor An en Bertus v.d. Struijk- v.d. Berk (mgd); voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. Enveloppen met misintenties kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedaan. Telefonisch doorgeven kan ook: 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastor C. van Beurden. Intenties voor: overl. Fam. Verhagen-Habraken; Jan Geerts (mgd); Jaantje Braam-Verhagen (Hakendover); Janus Bergman (jgt); Hendrik v. Boxtel (verj); Corry v. Boxtel- v.d. Braak (verj); Sien Troeijen- v.d. Eerden (verj).

DINSDAG 19.00 rozenhoedje bidden met aansluitend vespers, liturgisch avondgebed.

DONDERDAG 19.00 rozenhoedje bidden.

VRIJDAG 19.30 gebedsdienst dodenherdenking in de kerk. Aansluitend plechtigheid bij het monument op de hoek Sint-Lambertusweg/Kerkeind.

MEDEDELINGEN

* Doopsel. Zondag wordt Yannick van Mil om 12.30 gedoopt.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst van Schrift en Tafel geleid door ds. H. Tacken uit Rosmalen. Organiste is Adrienne van Papendrecht. Voor de kinderen is er vanwege de vakantie geen Paks.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg- boxtel.nl.

Boxtel

Yoga en wandelen

Feelgood Yoga organiseert zondagochtend 29 april een bijeenkomst waarbij deelnemers yoga beoefenen en een stiltewandeling houden. Daarna is er de mogelijkheid te praten onder het genot van koffie of thee in de workshopruimte van bed & breakfast D'n Hop, Luissel 19 in Boxtel. Deelnemers kunnen gratis een introducé meenemen. Aanmelden is mogelijk via www.feelgood.yoga of door te bellen naar (0411) 68 60 09.