4 mei 1992: onthulling Indiëmonument aan de Koppel in Boxtel.
4 mei 1992: onthulling Indiëmonument aan de Koppel in Boxtel. Foto: Piet van Oers

PLECHTIGHEDEN OP VRIJDAG 4 MEI IN BOXTEL, LIEMPDE EN GEMONDE

Dodenherdenking in teken van verzet

HENK VAN WEERT

De jaarlijkse dodenherdenking staat dit jaar nationaal in het teken van verzet. 'Wat zou jij doen tijdens onderdrukking?' is de centrale vraag daarbij. Zowel in Boxtel als Liempde en Gemonde worden vrijdagavond 4 mei plechtigheden gehouden die herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de militaire operaties nadien. In de drie dorpen wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Dodenherdenking in Boxtel start volgende week vrijdag om 18.30 uur met een plechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek. Tijdens de dienst, die wordt opgeluisterd door het Sint-Petruskoor én een klarinetensemble van de Gildenbondsharmonie, wordt een overweging uitgesproken door de inmiddels 92-jarige Toos van der Meijden-Baaijens. Op uitnodiging van de stichting Boxtel Vooruit, die de herdenking organiseert, haalt zij herinneringen op aan de oorlogsjaren.

Vanuit de basiliek start om 19.20 uur een stille tocht die wordt begeleid door verkeersregelaars van wandelsportvereniging De Keistampers. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris vergezelt de stoet en brengt een vendelgroet bij het Indië-monument aan de Koppel. Daar wordt ook een krans gelegd namens Stichting Veteranen Boxtel.

De tocht leidt naar het Heilig Hartkerkhof aan de Baroniestraat. Daar worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Het gemeentebestuur legt een krans bij graven van de omgekomen RAF-piloten en aansluitend ook bij de laatste rustplaats van de burgerslachtoffers van de V2-bom die enkele weken na de bevrijding van Boxtel dood en verderf zaaide in de Mijlstraat.

Op de begraafplaats speelt een koperensemble van de Gildenbondsharmonie koralen en het Wilhelmus. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht bij zowel de oorlogsgraven als het Indiëmonument. Na afloop van de herdenkingsdienst wordt koffie of thee geschonken in café De Adelaar aan de Baroniestraat.

LIEMPDE

In Liempde start dodenherdenking eveneens in de kerk. Belangstellenden zijn daar om 19.00 uur welkom. Aansluitend trekt een stille tocht naar het monument in het Concordiapark voor een kranslegging. Daar worden ook enkele gedichten gelezen en brengt het gilde Sint-Antonius Abt een vendelgroet. Algemeen Belang Liempde nodigt alle inwoners uit aanwezig te zijn en biedt hen de gelegenheid ook zelf bloemen te leggen. Na afloop wordt koffie en thee geschonken in café Het Wapen van Liempde.

GEMONDE

In de Gemondse Sint-Lambertuskerk komen deelnemers aan de dodenherdenking om 19.30 uur bijeen voor een korte overweging in aanwezigheid van beide gilden en een afgevaardigde van het gemeentebestuur van Sint-Michielsgestel. Aansluitend is er een plechtigheid bij het monument tegenover de kerk waar een basisschoolleerling een gedicht voorleest en een trompettist met het signaal Taptoe de twee minuten stilte aankondigt. Hierna speelt fanfare Sint-Lambertus het volkslied, volgt een toespraak en brengen de gilden een vendelgroet.

Ter afsluiting worden bloemen bij het monument gelegd door een vertegenwoordiger van de familie Van den Akker en het gemeentebestuur. Ook inwoners kunnen dan zelf meegebrachte bloemen op de herdenkingsplek leggen. Na afloop wordt vanaf 20.30 uur koffie en thee geserveerd in zaal Kloosterzicht.

FOTO LINKS: Impressie van de onthulling van het Indiëmonument op de Koppel in 1992. Sindsdien is het een van de twee plekken waar op 4 mei invulling wordt gegeven aan dodenherdenking in Boxtel. Op het gedenkteken staan de namen vermeld van Boxtelse militairen die in toenmalig Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949 het leven lieten. (Foto: Piet van Oers).