Drukbezochte avond in Esch over drugs

'Een verslaving voorkomen?
Eenvoudig antwoord is er niet'

Ook al waren er gisteravond ruim honderd mensen aanwezig in dorpshuis De Es, het was er toch muisstil. De bezoekers luisterden naar het levensverhaal van een 34-jarige ex-drugsverslaafde uit Helvoirt. De bijeenkomst was een initiatief van maatschappelijke organisaties en ouders van kinderen en jongeren uit Esch. Gezamenlijk willen ze drugsgebruik in het dorp bespreekbaar maken. 'Let op elkaar; ben er voor elkaar', was een van de boodschappen van de avond.

De avond werd bezocht door een gemêleerd gezelschap: jongeren, ouderen en veel mensen met kinderen in de puberleeftijd. Iedereen werd stil van het verhaal van de ex-drugsgebruiker. Een jongen uit een 'normaal gezin'. Maar wel 'rete-onzeker'. Als puber merkte hij dat alcohol 'alles gemakkelijker maakte'. Toen hij ouder werd, kwam daar cocaïne bij. ,,Alle problemen verdwenen daarmee als sneeuw voor de zon", zei hij. Maar natuurlijk begonnen ze toen pas: zijn gebruik ging van kwaad tot erger. Na jarenlang drugsgebruik kickte hij anderhalf jaar geleden af. Zijn verhaal leidde tot tal van vragen. Onder andere: 'Kun je als ouder iets doen om te voorkomen dat je kind verslaafd raakt?' ,,Een kant-en-klaar antwoord daarop heb ik niet. Probeer ervoor te zorgen dat je een goede band hebt, dat praten normaal is, ook over gevoelens. Probeer het contact open te houden en word niet boos als je kind iets vertelt." Hij had ook nog een tip voor het hele dorp. ,,Let op elkaar. Ben er voor elkaar."

GRENS

Bezoekster Karin de Bie, moeder van een jonge puber, sloot zich na afloop aan bij die laatste woorden. ,,Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn. Het is goed als Essche ouders onderling open zijn over dit onderwerp." Ook de jongeren Stijn (17), Noortje (18) en Tos (17) praatten nog wat na. ,,Wij moesten van onze moeders naar deze avond", zeiden Tos en Stijn. Maar ze vonden de avond ook 'wel interessant'. Drugs gebruiken ze niet, maar ze drinken wel alcohol. ,,Er zijn me wel eens drugs aangeboden bij het uitgaan", vertelde Stijn, ,,maar dat wil ik echt niet!" Noortje keek verbaasd. ,,Echt? In Boxtel?" Voor alle drie de jongeren ligt bij drugs 'de grens'. Een biertje drinken is niet erg, een pil slikken wel. En vrienden die dat wel doen? ,,Die zijn vooral erg beïnvloedbaar."