Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WONINGBOUW LENNISHEUVEL MOET IN 2019 STARTEN

Achter den Eijngel krijgt dorps karakter

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vijf tot zes buurtjes met zo'n vijftien huizen waar iedereen elkaar kent, doodlopende erfstraten waar de auto te gast is, volop bomen, woningen die bestaan uit duurzame materialen: woningbouwproject Achter den Eijngel moet vooral een dorps karakter krijgen, zo werd dinsdag benadrukt tijdens de drukbezochte informatieavond in café Meneer Klaver. Over enkele weken ligt het bestemmingsplan ter inzage; in 2019 moet de schop de grond in.

Robbert van Tilborg van projectontwikkelaar Janssen de Jong opende de avond met een klein understatement: ,,Goed om te zien dat Achter den Eijngel leeft binnen het dorp." De volle zaal toonde aan dat het dorp snakt naar nieuwe woningen. Hoewel dit bouwproject, ingeklemd tussen de Mijlstraat, Lennisheuvel en de Heerenbeekloop, jaren op zich liet wachten, lijkt er nu licht aan het einde van de tunnel.

De gemeente Boxtel ondertekende in juli vorig jaar een overeenkomst met Janssen de Jong Projectontwikkeling en Hazenberg Bouw voor de realisatie van zo'n tachtig woningen in Lennisheuvel. Over enkele weken buigt de gemeente Boxtel zich over het ontwerpbestemmingsplan van Achter den Eijngel. ,,Daarna is het zaak zo snel mogelijk de bestemmingsplanprocedure op te starten", aldus Van Tilborg.

DUURZAAM

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2019 de verkoop voor deelgebied A aan de oostzijde van start gaat. Dit deelproject bestaat uit 45 huizen, waarvan een kwart sociale huur- en/of goedkope koopwoningen. Waar de woningen en wegen exact komen, is nog onbekend. In samenwerking met nieuwe bewoners, de klankbordgroep en de gemeente wordt dit jaar verder gekeken naar thema's als materiaalgebruik, inpassing van het groen en waterberging. Dat Achter den Eijngel een duurzaam plan wordt, is al wel duidelijk. Minimaal vijftig procent van de woningen wordt nul-op-de-meter, de andere helft krijgt die optie. De mogelijkheden tot gasloos wonen worden nog onderzocht, meldt Janssen de Jong. Aansluitend op de realisatie van deelgebied A, wordt het tweede deel in uitvoering gebracht.

Dat inwoners graag willen meepraten over het project, bleek dinsdagavond wel. Een aanwezige pleitte voor een voorrangsregeling bij het project voor mensen uit Lennisheuvel, maar de gemeente Boxtel gaf aan dat dit niet mogelijk is. Ook de gevaarlijke verkeerssituatie op de Mijlstraat als het bouwverkeer op gang komt, werd meerdere malen aangestipt. (Foto: Peter de Koning).