Het gebied Reigerskant waar de komende jaren een nieuwe woonwijk moet verrijzen. De weg naar de realisatie ligt vrij nu alle bezwaren zijn afgewezen. (Foto: Carry Dirkx).
Het gebied Reigerskant waar de komende jaren een nieuwe woonwijk moet verrijzen. De weg naar de realisatie ligt vrij nu alle bezwaren zijn afgewezen. (Foto: Carry Dirkx). Foto: Carry Dirkx

RAAD VAN STATE VEEGT BEZWAREN OMWONENDEN VAN TAFEL

Weg naar nieuwbouw Reigerskant vrij

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Haaren kan verder met de plannen rondom de nieuwbouwwijk Reigerskant in Esch. Twee omwonenden van het gebied ten noordoosten van het dorp maakten bezwaar tegen enkele onderdelen uit het plan, maar zij kregen van de Raad van State geen gelijk.

De bezwaarmakers zitten er vooral mee dat hun uitzicht straks verdwijnt. Daardoor zou de waarde van hun woningen sterk dalen. Ook de beoogde ontsluitingsweg, die langs het perceel van een van de benadeelden moet lopen, zou volgens hen voor onveilige en ongewenste situaties zorgen.

De gemeente zou zich bovendien niet hebben gehouden aan de afgesproken bouwhoogte. Omdat de bestaande huizen ten noorden van het gebied slechts één bouwlaag tellen, zouden de nieuwe woningen hier volgens het oorspronkelijke plan hier ook aan moeten voldoen. Zo zou de privacy van de bewoners niet in het gedrang komen.

ONGEGROND

De bestuursrechter van de Raad van State heeft alle ingediende bezwaren echter ongegrond verklaard. Wel voegde hij er aan toe dat de gemeente nog eens goed moet kijken naar de compensatie van de waterberging die door de aanleg van de nieuwbouwwijk verplaatst moet worden. Dit heeft de gemeente echter al opgepakt met het waterschap.

PRIJSKLASSEN

In de nieuwbouwwijk aan de Willibrordusweg en Het Nieuwland wil de gemeente 65 tot 75 woningen laten bouwen, verdeeld in verschillende prijsklassen. Zo komen er 24 goedkopere huizen die rond de 185.000 euro moeten gaan kosten, 24 huizen tussen de 185.000 tot 275.000 euro en zeventien huizen in de prijsklasse daarboven.

De gemeente hoopt nog dit jaar de schop in de grond te steken.