DAGBESTEDING, BEGELEID DOOR VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

'Dagje thuis in het dorpshuis' van start in Esch

CARRY DIRKX

De vrijwilligers en professionals staan klaar, de voorbereidingen zijn getroffen, iedereen heeft er zin in. Nu nog voldoende deelnemers. 'Dagje thuis in het dorpshuis' is een nieuw initiatief in Esch. Inwoners van het dorp die minder mobiel zijn, vergeetachtig, of behoefte hebben aan meer contact en gezelligheid, zijn welkom deel te nemen aan 'Dagje thuis'. Iedere dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur in dorpshuis De Es, vanaf 1 mei. Aanmelden is nog mogelijk.

'Dagje thuis' - onder begeleiding - moet een zinvolle, maar vooral aangename dagbesteding worden, die tegelijk de partner of mantelzorger een dag ontlast. Nu ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, wordt de druk op mantelzorgers groter. ,,Het doel van 'Dagje thuis' is dus tweeledig. We bezorgen mensen een fijne dag, en het betekent een dagje rust voor de mantelzorger. Want ook al houd je nog zoveel van iemand: altijd maar


Koningsdag Esch

Koningsdag in Esch begint om 11.00 uur met een viering voor de gedecoreerden op het Marktplein. Na een bingo om 12.30 uur in pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos starten een halfuur later sportieve activiteiten op het Marktplein, zoals een stormbaan. Traditiegetrouw organiseert 't Bacchuscorps de fietstochten over 25 en 45 kilometer. Deelnemers kunnen starten tussen 12.00 en 13.30 uur vanaf de Markt.

moeten zorgen, is zwaar", zegt Frank van Gorp van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Deze organisatie is mede-initiatiefnemer van de nieuwe dagbesteding in de gemeente Haaren en zorgt voor de organisatie en begeleiding.

FIJNE GROEP

'Dagje thuis in het dorpshuis' kent geen vast programma. Dat mogen de deelnemers zelf namelijk mee bepalen. ,,Het is hun dag. Wij maken dingen mogelijk, waarbij niks moet en alles mag. We hebben wel vaste momenten: beginnen met koffie, even bijpraten. Dat kan over van alles zijn: dorpspraat, iets persoonlijks. En tussen de middag eten we samen een warme lunch. Maar daaromheen is van alles mogelijk. Een uitstapje, spelletjes doen, samen bewegen, naar buiten", zegt Frank van Gorp. Elkaar ontmoeten en samen bezig zijn staan voorop. In Helvoirt draait 'Dagje thuis' al langer en is het uitgegroeid tot een succes. ,,Dat had zijn tijd nodig, en dat zal in Esch ook zo zijn", zegt Van Gorp. ,,In Helvoirt zijn de gasten en vrijwilligers uitgegroeid tot 'een fijne groep', die graag samenkomt en zich om elkaar bekommert. Ook wordt het initiatief steeds meer omarmd door de dorpsgemeenschap." In Esch hoopt hij op hetzelfde.

'Dagje thuis' vindt elke dinsdag plaats in De Es. Er is begeleiding door vrijwilligers en een professional. Het is een initiatief van samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties in Esch en valt onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De kosten bedragen 12 euro per dag, inclusief de lunch. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Frank van Gorp via frankvangorp@contourdetwern.nl.


PCI schenkt beamer aan Dorpstafel

Er kunnen weer presentaties gegeven worden tijdens de Dorpstafel in Gemonde op woensdagochtend. Dat is te danken aan Theo Verbruggen, oud-secretaris van de Parochiƫle Caritas Instelling (PCI). Hij schonk de organisatie vorige week een beamer.

Verbruggen mocht bij zijn afscheid in juni vorig jaar een doel in Gemonde aanwijzen dat ondersteund zou kunnen worden door de PCI. ,,Met name de Dorpstafel vind ik zo'n activiteit die kan bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid in het dorp", aldus Verbruggen. Van de vrijwilligers van de Dorpstafel vernam hij dat er na het vertrek uit dorpshuis De Kei behoefte was aan een presentatieset.

Tijdens de bijeenkomsten op woensdagochtend in 't Schufke wordt regelmatig een presentatie gehouden waarin uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen. Vorige week werd de beamer officieel in gebruik genomen, toen Verbruggen foto's toonde over de bouw van de Maria Gilde kapel op de hoek Twijnmeer/Besselaar. De beamer kan door lokale verenigingen worden geleend van de Dorpstafel via gemonde@onzedorpstafel.nl.