Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

FIKSE UPDATE KINDERPROGRAMMA BOXTELS ORANJEFESTIVAL

Van laserschieten tot superhelden

PÅL JANSEN

Een levensgrote dino van acht meter lang en drie meter hoog is in stukken gezaagd. Aan de kinderen de taak om deze tijdens Koningsdag, vrijdag 27 april op de Markt in elkaar te zetten. Tenzij ze aan het breakdancen zijn. Óf voor een 'green screen' acteren in hun eigen superheldenscene. Eén ding is zeker: de kinderfestiviteiten tijdens Boxtels Oranjefestival krijgen dit jaar een fikse update.

Een 'stoer programma', zo omschrijft organisator Monique in 't Groen van evenementenstichting Boxtel Vooruit de activiteiten voor kinderen tijdens het Oranjefestival. ,,We zijn al lang bezig om het evenement tijdens Koningsdag op te pimpen. Vorig jaar was er al een mooie aanzet met Jordy van den Boer die Kingsnight Fissa organiseerde. Maar toen was er nog weinig aandacht voor het kinderprogramma. Alles kan natuurlijk ook niet in één keer", aldus In 't Groen.

Maar dit jaar is het zover. Ook de kinderfestiviteiten zijn '2.0' gemaakt. En hoe! Een commissie met In 't Groen, een collega en diverse vrijwilligers met jonge kinderen hebben geen half werk geleverd. ,,Dat ging heel voortvarend. Deze ouders behoren tot de doelgroep en weten dus goed wat er speelt bij de 'kids'."

Doelstelling dit jaar is niet om alleen de allerjongste kinderen te bereiken, maar ook meer jeugd uit de groepen zes tot en met acht van de basisschool. ,,Voordat de kinderen de dinosaurus in elkaar zetten, gaan ze deze eerst inkleuren met graffiti", aldus In 't Groen.

STOERE OMGEVING

,,We wilden meer beleving creëren voor de kinderen", verwijst ze onder meer naar de green screen. Dit materiaal wordt gebruikt in de filmindustrie zodat er na een opname een andere achtergrond in de video gemonteerd kan worden. ,,De jeugd mag voor even een superheld spelen in een stoere omgeving", vertelt de organisator.

Naast superhelden zullen er ook actiehelden rondlopen over de Markt, 'gewapend' en al. Want voor de jonge bezoekers is het mogelijk om mee te doen aan laser-schieten.

Het is niet de enige activiteit waar kinderen hun energie in kwijt kunnen. Net als vorig jaar staat er namelijk een springkussen op de Markt voor de allerkleinsten. Maar wie als credo 'stoer' hanteert, zal daarin nog een stapje verder willen gaan, weet In 't Groen: ,,Naast het springkussen zorgen we ook voor een opblaasbare klimtoren."

DANS EN MUZIEK

Het creatieve kind kan ook zijn geluk niet op. Die kan volop populaire danspassen en hiphop oefenen. ,,Zo komt breakdancer Rawneal (Ranil van Peperstraten - red.) een workshop geven", aldus In 't Groen. Daarnaast kunnen de jonge bezoekers hun zangtalent testen. De Star Company verzorgt namelijk 'Roel met de stoel', een geuzennaam die de activiteit kreeg van kinderen die er eerder aan deelnamen. Muzikant en producer Roel Jongenelen begeleidt, zittend op een stoel, de kinderen op gitaar terwijl zij een liedje zingen.

FIETS VERSIEREN

Niet alles is nieuw tijdens het Boxtels Oranjefestival. ,,Maar we houden het erin: het versieren van fietsen. Omstreeks 12.30 uur zullen de versierde creaties in een stoet naar de Markt komen. En de deelnemers kunnen daarna met een bonnetje een ijsco halen", zegt In 't Groen.

De groep ouders en Boxtel Vooruit zijn het afgelopen jaar dus flink in de weer geweest voor de kinderen. En hopelijk heeft dat tijdens het festival ook zijn uitwerking. ,,Waar het uiteindelijk om gaat is dat het mensen aanspreekt en de kinderen blij zijn. Zodat ze denken: goh, wat een leuk programma", besluit In 't Groen.

FOTO BOVEN: Het versieren van de fietsen is een van de activiteiten waar kinderen ook dit jaar nog mee aan de slag kunnen. Een groep ouders heeft samen met Boxtel Vooruit het afgelopen jaar gewerkt aan een vernieuwde opzet van de kinderfestiviteiten tijdens Koningsdag. (Foto: Hans van Doorn, 2017).

Boxtel

Mantelzorgwandeling

Mantelzorgers in Boxtel gaan dinsdag 24 april tussen 13.30 en 15.30 uur wandelen in de Kampina. ,,De mooie natuur van de Kampina biedt mensen de gelegenheid om eens helemaal tot rust te komen", laat steunpunt mantelzorg van ContourdeTwern weten. Na afloop is er koffie met iets lekkers. Deelnemers verzamelen om 13.15 uur bij ContourdeTwern in Sint-Ursula en worden met auto's naar het natuurgebied gebracht. Aanmelden vóór 23 april via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of via tel. (0411) 65 58 99.