Afbeelding
Foto:

PLATFORM SELISSEN VIERT HAAR ZILVEREN JUBILEUM

'Op grote en kleine wijze verbinden'

PÅL JANSEN

Alle inwoners van Selissenwal zijn morgen, vrijdag 20 april uitgenodigd om het jubileumfeest van Platform Selissen bij te wonen. De belangenvereniging voor de wijk viert haar 25-jarig bestaan met een avondvullend programma. ,,We zijn een multiculturele wijk. Dus het feest wordt ook zo breed mogelijk ingestoken", aldus organisator Jeanne Sterks.

,,Ik heb het niet alleen georganiseerd hoor", begint bestuurslid Jeanne Sterks het gesprek bescheiden. ,,Samen met Frans van Erve en Janice Westerman organiseer ik het feest." De Boxtelse zet zich graag in voor anderen, zo ook voor mensen in 'haar' wijk. ,,Ik heb er nog geen seconde spijt van dat ik in Selissenwal ben komen wonen."

VERRIJKING

Voor de vrijwilligster vormen de vele verschillende culturen in Selissenwal een verrijking van haar leven. ,,Het is altijd fijn om mensen van een andere cultuur dan de mijne te ontmoeten. Mijn dochter bestudeerde onder meer het spijkerschrift (schrijfwijze die duizenden jaren geleden ontstond in het huidige Midden-Oosten, red.). We zijn ook al de hele wereld over geweest", verklaart Sterks haar interesse.

Door de opzet van het jubileumfeest hoopt zij dat iedereen zich aangetrokken voelt om een bezoekje te brengen. Optredens van de trommelaars van Bnat Nachat, artiest Mehdiya Rai en feestzanger Rooie Rico moeten een divers publiek aantrekken. ,,En we hebben lekkere hapjes, ook halal", aldus Sterks.

Platform Selissen neemt al een kwarteeuw de uitdaging op zich om de mensen in de wijk met elkaar te verbinden. ,,In alle opzichten zijn we een diverse wijk. Niet alleen op het gebied van culturele achtergronden, maar ook koop- versus huurwoningen, hoog- en laagopgeleid, inkomsten...", vertelt voorzitter Jan Pennings van het wijkorgaan. ,,Als bestuur proberen we altijd goed te vertellen over de culturen in de wijk. Daar laten we onszelf dan ook over voorlichten. Maar hoe ga je daarmee om? Dat is wel een uitdaging af en toe."

Platform Selissen zoekt echter ook naar manieren om de vereniging te 'verjongen' zodat ook een nieuwe generatie betrokken raakt bij de belangenvereniging. ,,Die hebben ook weer andere ideeën om mensen mee te laten helpen de wijk leefbaar te houden."

,,Jonge mensen zijn dun gezaaid. Maar ze zijn er wel", vult Sterks aan. ,,Kübrâ Atalay (bekend in Boxtel als gemeenteraadslid van CDA - red.) helpt bijvoorbeeld mee met de kerstmarkt."

De kerstmarkt in de Van Beekstraat is een van de activiteiten die Platform Selissen helpt te organiseren, ook bedoeld om te verbinden. Sterks: ,,Toen de Marokkaans-Nederlandse groep Kasba anderhalf jaar geleden optrad, was het volle bak. Een deel van de leden komt ook uit Boxtel. Ook een Hollandse avond wordt druk bezocht."

MARIA-KAPELLETJE

Niet alleen de grote evenementen brengen mensen bij elkaar, weet Sterks. Dat kan ook op een 'kleinschalige' manier. De Boxtelse heeft geregeld dat er een Maria-kapelletje kwam aan de rand van de vijver achter gemeenschapshuis De Walnoot. ,,Er was hier een Maria nodig. Ouderen vanuit Liduina-ziekenhuis en het Wereldhuis komen hier vaak naartoe", verklaart Sterks. ,,Altijd als ik ergens naartoe reis, steek ik in een kerk een kaarsje aan voor mijn twee kleinkinderen en voor zieke mensen. Ook een mevrouw met hoofddoek steekt hier kaarsjes aan."

Vast en zeker zal er ook een kaarsje zijn opgestoken voor het jubileumfeest van morgen. Dat begint om 19.45 uur in De Walnoot en eindigt om 23.30 uur. Het feest is gratis toegankelijk, hapjes worden rondgebracht en bezoekers krijgen twee consumpties. ,,En bij mooi weer zetten we een terras buiten", aldus Pennings.

FOTO BOVEN GROOT: Platform Selissen is betrokken bij tal van activiteiten in de wijk. Zoals de iftar-maaltijd tijdens de Ramadan, de islamitische vastenmaand. (Foto: Albert Stolwijk, 2012).

FOTO BOVEN KLEIN: Jan Pennings en Jeanne Sterks van Platform Selissen, die morgen het zilveren jubileum viert. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding