Afbeelding
Foto:

SPEELLEERCENTRUM: ALLES VOOR KINDEREN ONDER 1 LIEMPDS DAK

Peuterhof en Oversteek gaan samen

PÅL JANSEN

Een speelleercentrum heet het. Een soort brede school, maar dan nog een stapje verder. Zo omschrijft directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek in Liempde het samengaan met de Peuterhof vanaf volgend schooljaar: ,,We zijn echt aan het pionieren." Ouders kunnen straks óók gebruik maken van een kinderopvang.

De Oversteek en de Peuterhof zitten al jaren in hetzelfde pand. En werkten al intensief met elkaar samen. Maar met de buitenschoolse opvang die door een commerciële partij werd georganiseerd was er sprake van drie partijen. Met drie verschillende ideeën over hoe kinderen opgeleid en opgevoed moeten worden. ,,We zijn al twee jaar bezig om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken", aldus Vugts. ,,Als je integraal werkt, dan kun je meer voor kinderen bereiken."

Oftewel, het is straks eenvoudiger om kinderen van peuterleeftijd tot aan de middelbare school op eenzelfde manier onderwijs te geven. Anke Witlox van de Peuterhof: ,,Op het moment dat een kind vier jaar wordt, dan komt het niet 'koud' in de kleuterklas. De leerkracht weet dan al wat daarvoor is gebeurd." Voorzitter Diana van den Borne van de Peuterhof: ,,Iets heel simpels: je jas zelf dichtknopen in groep 1. Nu kun je al kijken in de peuterspeelzaal hoe dat is aangeleerd. Hoe ga je naar het toilet, hoe moeten spullen opgeruimd worden...?"

KINDEROPVANG

,,Ook voor ouders is het prettig: alles is straks op één plek en ze hebben ook één aanspreekpunt", aldus Van den Borne. Want door de samenvoeging van de peuterspeelzaal en de basisschool kunnen de diensten ook uitgebreid worden. Naast een buitenschoolse opvang die straks onder De Oversteek valt, komt er ook een kinderopvang in het gebouw. Bovendien wordt er straks eenvoudiger gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten, aldus Vugts: ,,We kunnen bijvoorbeeld een pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal inzetten als onderwijsassistent."

Peuterhof is een stichting die bestuurd wordt door ouders. Echter, door veranderende regelgeving zoals het ingaan van de nieuwe Wet kinderopvang per 1 januari 2018 en een veranderende cao kregen zij veel op hun bordje. ,,Maar dat hebben we wel gedaan. En dat hebben we goed gedaan", aldus Van den Borne. ,,Je gaat echter op lange termijn kijken wat je bestaansrecht is." Vugts vult aan: ,,Het was voor ons ook belangrijk om het peuterwerk voor Liempde te behouden. Peuterhof levert van oudsher goede kwaliteit." Van den Borne met gepaste trots: ,,102 procent van de peuters in Liempde komt naar ons. Dus ook een aantal ouders buiten het dorp klopt bij ons aan."

De samenvoeging start voortvarend: tijdens de meivakantie vinden al de eerste voorbereidingen plaats voor een interne verbouwing. Zo moeten er voor de kinderopvang slaapkamers komen, verschoonplekken en andere aanpassingen om aan alle eisen van de GGD te voldoen. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar op 20 augustus moet alles gereed zijn.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: directeur Edwin Vugts van De Oversteek, Anke Witlox en voorzitter Diana van den Borne van de Peuterhof. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding