Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING IS NAARSTIG OP ZOEK NAAR NIEUWE VRIJWILLIGERS

Voedseltuin krijgt steun van Lions

Aanbrengen van kippengaas om konijnen uit de tuin te houden, inkorten van een meidoornhaag en aanbrengen van stalmest: leden van Lionsclub Dommel & Aa staken maandagavond de handen uit de mouwen in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. En daar bleef het niet bij: de plaatselijke serviceclub doneert 5.000 euro aan de stichting.

De bijdrage van de Lionsclub wordt besteed aan een tuinkarretje, dat achter de tractor past, laat coördinator Theodoor van Leeuwen van de Voedseltuin weten. ,,Dit voertuig is nodig om mest te kunnen verspreiden, voor de aanvoer van kalk en de afvoeren van groenafval." Ook worden van het geld plantjes gekocht en andere kosten betaald die de Voedseltuin jaarlijks maakt.

,,De jaarlijkse exploitatiekosten krijg je lastig vergoed door fondsen aan te schrijven", aldus Van Leeuwen. ,,Die fondsen zijn met name bereid om investeringen te financieren." Het is de tweede keer dat Lionsclub Dommel & Aa een bedrag van 5.000 euro doneert. ,,Het is geweldig dat deze plaatselijke vriendengroep ons op deze wijze waardeert", stelt Van Leeuwen. ,,Dat zie je zelden."

Het bestuur van de Voedseltuin ondervindt vanuit de Boxtelse gemeenschap veel steun, zowel van particulieren als van organisaties. De behoefte aan meer vrijwilligers blijft, zeker nu een tweede perceel in gebruik is genomen. Mensen die een dagdeel zouden willen meewerken, kunnen zich melden bij Theodoor van Leeuwen via telefoonnummer 06-53 15 53 61 of tvleeuwen@xs4all.nl.

FOTO BOVEN: Naast de aanbieding van een donatie van 5.000 euro hielpen leden van Lionsclub Dommel & Aa maandagavond een handje mee in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).


STUDENTEN DOEN AANBEVELINGEN OVER SENIORENHONK

'Beroepskracht nodig in hobbycentrum'

HENK VAN WEERT

Een onderzoek door Rotterdamse studenten onderstreept het sociale aspect van het twee jaar geleden geopende Hobbycentrum Boxtel (HCB). In de voormalige wasserij Blanca op de hoek van de Baroniestraat en Spoorstraat vinden veel senioren een zinvolle vrijetijdsbesteding. Maar om de zaken beter te laten functioneren met de aanbevelingen van de onderzoekers, is werken met uitsluitend vrijwilligers zoals nu het geval is ondoenlijk. Dan is een professionele kracht noodzakelijk, stelt HCB-voorzitter Theodoor van Leeuwen.

Bij de lancering van het onderzoek in januari van dit jaar bleek al dat Hobbycentrum Boxtel niet kostendekkend is te krijgen. Het jaar 2017 werd afgesloten met een tekort van zo'n 14.000 euro. En het stichtingsbestuur verwacht dat er ook in 2018 geld bij zal moeten, mede vanwege hoge huur- en stookkosten. Volgens de onderzoekers hebben veel HCB-gebruikers aangegeven bereid te zijn meer te gaan betalen.

BUDDY'S

Het zogeheten Solve-team waarin de studenten uit Rotterdam samenwerken, stelt voor een abonnementensysteem te introduceren waarbij deelnemers een bepaald bedrag betalen per tijdsperiode en op basis van hoe actief zij zijn. Mensen die daartoe financieel in staat zijn, zouden meer kunnen gaan betalen voor individuele workshops. De interesse van nieuwe bezoekers zou gewekt kunnen worden met een tijdelijke proefperiode of vouchers voor het volgen van een of meerdere hobby's.

Het sociale aspect van het HCB is van groot belang, stellen de onderzoekers.

Boxtel

Meat the Truth

De Duurzame Week in Boxtel vindt dit jaar plaats van 6 tot 13 oktober. Het thema is 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees'. Voorafgaand worden diverse activiteiten gehouden. De aftrap is morgen, vrijdag 20 april. Dan wordt om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Rots de Nederlandse versie van de film 'Meat the Truth' vertoond. De film geeft een beeld van de impact van de veehouderij op het klimaat. De Rots is open vanaf 19.30 uur, de toegang is gratis.

Om 50-plussers onderling in nog beter in contact te brengen stellen de onderzoekers voor een 'buddy'-systeem in te voeren. Een buddy is een huidige HCB-gebruiker die een nieuwe bezoeker begeleidt; beiden mogen eenmalig aan een gratis hobby meedoen. Ook pleiten de onderzoekers ervoor dat een samenwerking op gang komt tussen HCB en lokale huisartsen. Op die manier kunnen sociaal geïsoleerde en hulpbehoevende ouderen actief benaderd en verwezen worden naar het hobbycentrum. Periodiek een borrel, expositie of open dag houden, kan er ook aan bijdragen dat meer senioren HCB weten te vinden.

SAMENWERKEN

Uit het onderzoek bleek ook dat HCB verbeteringen kan doorvoeren op een aantal praktische aspecten. Dan gaat het over de ligging, de parkeermogelijkheden en de rolstoelvriendelijkheid van de accommodatie. De studenten doen twee aanbevelingen: op korte termijn een samenwerking opstarten met de gemeenschapshuizen De Rots en De Walnoot en op langere termijn met de bibliotheek en eventueel de Kinderboerderij. Daarnaast zou een 'carpoolservice' wenselijk zijn. Mensen die moeilijk activiteiten kunnen bezoeken, zouden opgehaald moeten worden door andere HCB-deelnemers.

Bezoekers zijn over het algemeen tevreden over het cursusaanbod van HCB. Om te kunnen groeien stellen de Rotterdamse onderzoekers voor om gebruikers de kans te bieden op eigen initiatief hobby's te organiseren. Nieuwe vrijwilligers zouden gezocht kunnen worden via scholen en andere onderwijsinstellingen. Ook de introductie van een aangepast zomerprogramma en een avondprogramma voor senioren die nog werken, kan tot meer gebruikers leiden. Daarnaast doet het Solve-team aanbevelingen om de communicatie te verbeteren.

Het bestuur van het hobbycentrum wil graag reageren op de resultaten van het uitgevoerde onderzoek. ,,Maar niet voordat we de uitkomsten zorgvuldig hebben bestudeerd en getoetst op uitvoerbaarheid", aldus voorzitter Van Leeuwen.

BOUWSTENEN TOEKOMST

In het najaar van 2017 kreeg onderzoeksteam Solve, aangesloten bij de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, opdracht van het bestuur van het hobbycentrum om te onderzoeken wat de bouwstenen zijn voor de toekomst. Het onderzoek is betaald door de gemeente Boxtel. Het dorp telt verhoudingsgewijs erg veel senioren. Het hobbycentrum wil voor deze groeiende groep concrete hulp en kansen bieden om sterk te kunnen staan in deze levensfase.

,,De roep, eigenlijk de eis, steeds langer zelfstandig te zijn en zelfstandig te blijven wonen, vergt veel van ouder wordende mensen. Zeker voor hen die er alleen voor staan", stelt voorzitter Van Leeuwen. ,,Het hobbycentrum biedt daarom mogelijkheden elkaar regelmatig te ontmoeten, samen te leren en ook samen dingen te doen. Dat versterkt de zelfredzaamheid, beperkt de toenemende kwetsbaarheid en verhoogt het plezier van het leven. Ons centrum draagt daarmee bij aan de ontwikkeling en vormgeving van de participatiemaatschappij."