Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ORGANISATIES STARTEN MET CURSUS VOOR OUDEREN IN BOXTEL

'Voorkom vallen en blijf op de been'

Om zicht te krijgen op de gezondheidsbeleving en het welbevinden van senioren in Boxtel, werd in oktober vorig jaar een 70+ Fittestdag georganiseerd in Sint-Ursula. Hieruit bleek dat de geteste deelnemers over het algemeen best fit waren, zo laat fysiotherapeut Hans Sluijters weten. ,,Echter op het onderdeel 'balans' viel iedereen door de mand. Reden om de handen in Boxtel ineen te slaan en een preventief aanbod te ontwikkelen." Maandagmiddag vond in Hobbycentrum Boxtel de eerste bijeenkomst van de pilotcursus 'Voorkom vallen, blijf op de been' plaats.

De cursussen zijn een initiatief van ContourdeTwern (WoonWijs), Fysio Sluijters, GGD Hart voor Brabant, Hobbycentrum Boxtel, stichting Licht op groen voor kwetsbaarheid en wijkorgaan Platform Selissen. Een oefen- en fysiotherapeut zorgen door middel van oefeningen dat ouderen zich zekerder voelen in het dagelijks leven. ,,Ruim de helft van alle 65-plussers is bezorgd om te vallen", aldus Sluijters. ,,Omdat ze bang zijn om te vallen, vermijden zij activiteiten zoals wandelen, boodschappen doen of op bezoek gaan bij familie en vrienden. Hierdoor vermindert vaak het levensplezier en vergroot het risico op sociale isolatie."

BEWEGEN

Die angst om te vallen is niet onterecht. In 2015 overleden iedere dag negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en kwam er iedere vijf minuten een oudere op de spoedeisende hulp terecht na een val in of rondom huis, zo blijkt uit cijfers van veiligheid.nl. Volgens de lokale organisaties blijft bewegen onder ouderen een punt van aandacht. Na deelname aan de cursus worden mensen doorverwezen naar de mogelijkheden op het gebied van bewegen in Boxtel.

Tijdens en na de zomer gaan de cursussen 'Voorkom vallen blijft, de been' door. Mensen kunnen zich opgeven bij Annelies Bolkestein van ContourdeTwern via e-mail anneliesbolkestein@contourdetwern.nl of telefoon (0411) 65 58 99.

FOTO BOVEN: Om ouderen zich zekerder te laten voelen in het dagelijks leven, vindt in Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat de cursus 'Voorkom vallen, blijf op de been plaats'. (Foto: Peter de Koning).