De leerlingenorkesten van Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie en zangeressen van musicalschool F-Act repeteerden vrijdag in het Muziekhuis aan de Passage Riche. (Foto: Peter de Koning).
De leerlingenorkesten van Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie en zangeressen van musicalschool F-Act repeteerden vrijdag in het Muziekhuis aan de Passage Riche. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UITVOERING 'HAIRSPRAY' IN PODIUM BOXTEL

Muziektheaterorkest houdt van een uitdaging

LINDA VAN DE WIEL

Een mooie voorstelling neerzetten, dat is het doel van Silke Torringa (11), Stef de Been (13) en Lonne van Eijk (11). Samen met andere deelnemers van het muziektheaterorkest en de zangeressen van musicalschool F-Act brengen zij op vrijdag 25 mei in Podium Boxtel verschillende nummers van de bekende musical Hairspray op de planken. En hoewel sommige nummers wel zes kruizen en mollen bevatten en zingen met begeleiding best lastig is, heeft het drietal er veel vertrouwen in.

Het gelegenheidsorkest bestaat uit jonge muzikanten van Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie, aangevuld met 'losse' muzikanten. De muzikale leiding is in handen van Willem Gerritsen. Karttrekkers van het muziekproject zijn Paul van Alphen, Margaret de Jong en Karin Tooren. Van Alphen: ,,Het project biedt startende muzikanten en musicalacteurs de kans samen een uitvoering te geven. Dit is niet eenvoudig maar wel een leuke uitdaging." Bovendien is het optreden voor F-Act de opmaat naar hun jaarlijkse voorstellingen, die 8, 9 en 10 juni plaatsvinden in theater De Enk te Oirschot.

SUPER SPANNEND

Silke houdt wel van een uitdaging: ,,Ik speel sinds tweeënhalf jaar dwarsfluit bij Boxtel's Harmonie en heb vorig jaar ook in het muziektheaterorkest gespeeld", vertelt ze. ,,Ik vond het toen heel bijzonder om zangers en zangeressen te begeleiden. Ik wilde daarom dit jaar weer meespelen." Hetzelfde geldt voor Stef, die eveneens dwarsfluit speelt. ,,Het is wel moeilijk om de toonhoogte aan te passen als orkest", legt hij uit. ,,Bij het leerlingenorkest van de Gildenbonds waarbij ik actief ben, zijn de stukken vaak in een fijne toonhoogte voor de muzikanten geschreven, nu zijn ze op een goede toonhoogte voor de zang gearrangeerd. Wij spelen daardoor stukken vol kruizen en mollen. Dat is een uitdaging."

Voor Lonne, die zingt en acteert bij F-Act, is die aangepaste toonhoogte juist fijn. ,,Ik ben nog niet lang lid en dit is mijn eerste productie. Normaal gesproken werken we met orkestbanden dus zingen met livemuziek is wennen." Hoewel Lonne geen solonummer zingt, staat ze bijna de hele avond op het podium. ,,Mijn rol zit tussen een bij- en hoofdrol in. Ik vind het super spannend allemaal. Maar ook leuk, er komt veel familie kijken." Maar eerst wordt er nog flink gerepeteerd voor de uitvoering van 25 mei...