Afbeelding
Foto:

Geschiedenisdocent van JRL in de race voor landelijke titel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ze viert dit jaar haar 25-jarig jubileum als docent geschiedenis op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). En sinds vrijdag is dit jaar nog meer bijzonder voor Renate van der Linde. Ze behoort namelijk tot de vijftien docenten die zijn genomineerd voor de titel 'Geschiedenisleraar van het jaar', een prijs die het Rijksmuseum, in samenwerking met NTR en Nationaal Archief, dit jaar voor de vijfde keer uitreikt.

,,Heel leuk", noemt Van der Linde haar nominatie. ,,Ik gaf een tijd geleden les aan mijn mentorklas in een ander lokaal dan ik gewend ben. Daar hing een poster over de wedstrijd 'Geschiedenisleraar van het jaar'. Enkele leerlingen wilden me opgeven." Zij hielden hun woord en na de aanmelding, die bestond uit een omvangrijke vragenlijst, nam een medewerker van het Rijksmuseum contact op met het JRL om meer te weten te komen over Van der Linde. Vrijdag werd duidelijk dat ze met veertien geschiedeniscollega's van scholen uit onder meer Culemborg, Schagen en Ede is genomineerd voor de prijs, die bestaat uit een jaar ambassadeurschap van het geschiedenisonderwijs, de opname van een lesvideo en een bezoek met drie klassen aan het Rijksmuseum. ,,Geweldig dat leerlingen de moeite hebben genomen mij aan te melden. Ik voel me echt gewaardeerd", glundert Van der Linde.

ACTUALITEIT

De docent vond geschiedenis vroeger al 'verreweg het leukste vak op school'. ,,Je leert hoe de wereld in elkaar zit", zegt ze. ,,Geschiedenis is echt een hobby van me. Ik lees er in mijn vrije tijd veel over en bekijk allerlei documentaires. Mijn enthousiasme probeer ik over te brengen naar de leerlingen, onder meer door de link naar de actualiteit te leggen. Zo behandel ik momenteel de Eerste Golfoorlog. Daarbij bespreek ik dan ook de recente aanval op Syriƫ." Krantenartikelen in powerpointpresentaties, fragmentjes van het NOS-Journaal: Van der Linde probeert telkens nieuwe dingen toe te voegen aan de lessen. En dan organiseert ze samen met collega Suzanne van Gompel sinds enkele jaren ook nog de Landelijke Geschiedenis Quiz voor leerlingen van middelbare scholen in Nederland. ,,Stel dat ik zou winnen, dan zou ik de kans nemen de quiz verder te promoten."

Voordat duidelijk wordt welke docent met de titel naar huis gaat, woont een jury, bestaande uit historici en experts uit het onderwijsveld, lessen van de genomineerden bij. Ook worden leerlingen en collega's van de docenten ondervraagd. ,,Een spannende tijd", aldus Van der Linde. ,,Maar ik ga me niet anders voordoen dan ik ben. En ik ben al heel blij met deze nominatie." Eind juni wordt de top zes bekendgemaakt.