Afbeelding
Foto: Daisy Renders

CAROLA KAN HULP TIJDELIJK GOED GEBRUIKEN

Voedselbank? Ik werk, toch...

Nadat Carola scheidde in mei, ontving zij twee maanden later de sleutel van haar nieuwe woonruimte. Met vier jonge kinderen, waarvan drie extra zorg nodig hebben, was het maken van een nieuwe start een flinke uitdaging. ,,Ik had geen buffer waar ik op terug kon vallen, maar het opknappen en inrichten van een nieuwe woning kost nu eenmaal geld. Ook al doe je nog zó zuinig, er moet toch geschilderd worden... Zonder de fantastische steun van mijn ouders en vrienden had ik dit niet gered", vertelt Carola.

Haar werk als psychiatrisch verpleegkundige in de crisisopvang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd na haar scheiding aangepast aan de situatie. ,,In de week dat de kinderen bij hun vader wonen, werk ik 40 tot 48 uur. Daardoor hoef ik alleen op maandag te werken in de week dat de kinderen bij mij zijn. Dan kan ik volledig voor hen zorgen'', vertelt Carola.

ACHTERSTAND

Tijdens de eerste maanden na haar verhuizing richtte Carola zich op het reilen en zeilen van haar gezin. ,,Ik had er mijn handen vol aan om alle ballen hoog te houden." In november had ze haar financiële situatie overzichtelijk gemaakt. ,,Door alle extra gemaakte kosten, het ontbreken van een buffer én nieuwe financiële afspraken en verplichtingen liep ik een achterstand op die ik niet zomaar in kon halen."

Afgelopen najaar sprak de intern begeleider van de basisschool waar haar kinderen zitten met Carola. Hoe het met haar zelf gaat... ,,Ook mijn collega's waren toen ongerust. Ik was afgevallen en oogde vermoeid. Het was ook een heftige periode die uiteraard zijn impact op me had."

WERK

Tijdens het gesprek met de intern begeleider praatte Carola openhartig over haar financiën. ,,Zij dacht dat ik recht had op ondersteuning van de Voedselbank, zodat ik me daar in elk geval een poosje minder druk over hoefde te maken. Ik kon me niet voorstellen dat ik in aanmerking kwam voor voedselhulp. Ik werk tenslotte gemiddeld 24 uur per week. Maar de intern begeleider ging dit toch voor me uitzoeken en raadde me aan om contact op te nemen met de Voedselbank."

In december meldde Carola zich aan. ,,Ik moest wel over een enorme drempel heen. Ik had het idee te falen als moeder, omdat ik het financieel nog niet helemaal kon redden. Ik wilde ook niet steeds bij mijn ouders aankloppen. Als volwassen vrouw moet ik mijn eigen zaken zelfstandig kunnen regelen. Daarom heb ik de stap gezet om hulp te vragen bij de Voedselbank."

Tijdens de intake bleek al snel dat Carola wel degelijk in aanmerking kwam voor voedselhulp. Diezelfde week al haalde zij haar eerste voedselpakket op. ,,Zo'n eerst bezoek is indrukwekkend. Nadat ik mijn auto geparkeerd had, keek ik eerst om me heen of ik geen bekenden zag. Ik schaamde me en was nerveus om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen werd ik uitstekend opgevangen. Ik mocht een karretje pakken en aan mijn muntje konden de vrijwilligers meteen zien welk pakket er voor me klaar stond. Ik ontving ook een diepvriestas die ik wekelijks mee moet brengen. Zonder zo'n tas krijg je in verband met de regelgeving vanuit de Voedsel- en Warenautoriteit geen producten mee. Dat geeft een veilig gevoel. Zo weet je dat er met zorg met de producten wordt omgegaan."

FEESTMAAL

Inmiddels is Carola gewend geraakt aan de bezoeken aan de Voedselbank. ,,Wanneer mijn kinderen er zijn gaan ze gewoon mee. Vaak kijken ze er zelfs naar uit, want ze krijgen soms een ijsje en het is wekelijks een verrassing wat er in het pakket zit. Laatst zaten er van die luxe pizza's in die nog datzelfde weekend geconsumeerd moesten worden in verband met de houdbaarheidsdatum. In het pakket zat ook stokbrood en kruidenboter. Zo hadden we een heerlijk feestmaal met zijn allen", lacht Carola.

,,Inmiddels ben ik enigszins de schaamte voorbij. Ik wil hier mijn verhaal delen omdat ik vermoed dat veel meer mensen in hetzelfde schuitje zitten en niet weten dat zij mogelijk recht op voedselhulp hebben. Ik vind het vervelend dat ik deze hulp tijdelijk nog even nodig heb, maar ik merk ook dat het me rust brengt. Deze rust gun ik anderen ook."

FOTO BOVEN: Carola van de Langenberg heeft een betaalde baan. Maar met vier jonge kinderen en een scheiding achter de rug is het alle touwtjes aan elkaar knopen. (Foto: Daisy Renders).