Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OFFICIËLE OPENING MET FEESTELIJKE BIJEENKOMSTEN

'Samen door één deur' in Wereldhuis

Leven met verschillende culturen

door wederzijds respect

Niet door alleen stiekem over

elkaars schutting heen te gluren

Werk en leef met mensen

ongeacht hun taal of kleur

Zo wordt het een leefbaar leven

en kunnen allen samen door een deur

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sinds vorige zomer wonen de ouderen van woonzorgcentrum Molenweide, de senioren van Turkse en Marokkaanse afkomst uit Sefkat én de bewoners van voormalig Nieuw-Beekvliet onder één dak in het Wereldhuis van Zorggroep Elde aan de Achterberghstraat. Deze week was de officiële opening met twee feestelijke bijeenkomsten. Bewoners en medewerkers genoten dinsdag van een middag met muziek. Hedenmiddag, donderdag 19 april was er een programma voor betrokken organisaties.

,,We mogen gerust zeggen dat dit een speciaal huis is, uniek in Nederland", zei directeur Jan Kees Metz van het Wereldhuis dinsdag. ,,Zorggroep Elde heeft jarenlange ervaring met cultureel specifieke zorg en dienstverlening en sinds de zomervakantie bieden we dit in één verpleeghuis aan. Het is een bijzondere plek waar mensen samen wonen en leven, maar waar wel aandacht en ruimte is voor de culturele en religieuze eigenheid van de bewoners."

MIXEN OF SCHEIDEN

Kees van der Burg, directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, noemde het Wereldhuis 'een werelds thuis'. ,,Op het gebied van langdurige zorg zijn in Nederland grote veranderingen doorgevoerd. Dat zorgde voor veel onrust en kritiek. Maar dat gaat veranderen", stelde hij. ,,Er is geld beschikbaar gesteld om extra personeel aan te stellen. Wat we als ministerie willen bereiken? Dat mensen na een bezoek aan een verpleeghuis denken: 'hier wil ik mijn vader of moeder wel laten wonen'. Tijd en aandacht voor mensen: dat moet er zijn. En naast die liefdevolle zorg is ook vernieuwing belangrijk. Het Wereldhuis is een prachtig voorbeeld van wat we zouden willen met verpleegzorg. Culturen mixen of scheiden: het gebeurt hier allebei. Er is aandacht voor het individu, maar tegelijkertijd worden groepen niet gescheiden. Of ik mijn vader of moeder hier zou laten wonen? Ze zouden het zeker naar hun zin hebben..."

GEDICHT

Samen met mevrouw Van Lieshout, mevrouw Yilmazsoy en zuster Waasdorp onthulde de topambtenaar vervolgens het toepasselijke gedicht 'Samen door een deur' van Loes Schaap. Het paneel komt in de hal van het Wereldhuis te hangen. En na de officiële onthulling was het tijd voor ontspanning. Zorggroep Elde had het zangduo Saskia & Serge uitgenodigd, tot groot enthousiasme van het publiek. Dat deinde vrolijk mee op de klanken van 'De kleine dingen die het doen', 'Que sera, sera' en 'Een roosje, m'n roosje'.

FOTO BOVEN: Mevrouw Van Lieshout, zuster Waasdorp en mevrouw Yilmazsoy en onthulden samen met directeur-generaal Kees van der Burg (ministerie VWS) en directeur Jan Kees Metz van het Wereldhuis het paneel met het gedicht 'Samen door een deur'. (Foto: Peter de Koning).

Ongeval in België

Bij een ernstig verkeersongeluk in België is dinsdag een 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Boxtel om het leven gekomen. De trucker van Griekse afkomst reed in op een file en klapte daarbij achterop een Duitse vrachtwagen. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Het zware ongeluk gebeurde op de E34 in Kemzeke, enkele kilometers onder de Zeeuws-Vlaamse grens.


'Uitroeiing van woekerplant is schier onmogelijk'

Het definitief bestrijden van de Japanse duizendknoop is volgens demissionair wethouder Herman van Wanrooij 'schier onmogelijk'. Dat antwoordde hij dinsdagavond in de raadsvergadering naar aanleiding van vragen die de CDA-fractie stelde over de aanpak van de woekerplant.

Vorig jaar werd de welig tierende exoot al aan de kaak gesteld. Dat gebeurde onder meer door Francy van Heertum. De bewoonster van de Burgakker zag de plant onder meer nabij haar huis op het braakliggende terrein aan de Dommel. Maar ook een eind stroomafwaarts, net voorbij de Zwaanse Brug.

Als de woekerplant zich in scheuren van bouwwerken wringt, kan deze daar constructieve schade aanrichten.

'PAARDENMIDDEL'

Ook toen al vroeg het CDA om maatregelen om de plant te bestrijden maar dat valt nog niet zo mee, blijkt uit onderzoek. Wethouder Van Wanrooij hoopt dat er nog eens een afdoende 'paardenmiddel' tegen de plant wordt gevonden. Tot die tijd verwacht hij door middel maaien, drie à vier keer per jaar en op uitgekiende momenten, de woekeraar in toom te kunnen houden.

De plant is op zes plekken in de gemeente Boxtel gesignaleerd, aldus Van Wanrooij. Hij adviseert bewoners om niet zelf te gaan maaien en vooral ook niet met het maaisel te gaan slepen. Dat werkt volgens hem verdere verspreiding in de hand.

Bossche rechter verlengt tbs van pyromaan Boxtel

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft vorige week de tbs-behandeling van de Boxtelse pyromaan Vanessa R. met een jaar verlengd. De vrouw pleegde in de zomer van 2015 een reeks autobranden in Boxtel en dreigde een granaat binnen te gooien in het politiebureau. Ze heeft inmiddels haar jaar celstraf uitgezeten.

De 38-jarige vrouw, die in Boxtel al snel de bijnaam Pyromien kreeg, werd twee jaar geleden veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs-behandeling. Die behandeling verliep in eerste instantie moeizaam, aldus de reclassering. Zo stal ze onder meer aanmaakblokjes voor de barbecue. Verontrustend, omdat de branden in Boxtel ook begonnen met een aangestoken aanmaakblokje op een autoband. Inmiddels gaat het beter met de vrouw, aldus de reclassering. Ze mag bijna elk weekeinde met verlof en vertoeft dan meestal bij haar familie in Zwolle. Daar hoopt de vrouw komende zomer een plekje te vinden in een project voor beschermd wonen.

R. heeft een traumatische jeugd achter de rug en is verminderd toerekeningsvatbaar. Eerder werd ze in Zwolle opgepakt voor bedreiging en stalking.


Tweedehandsmarkt

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt zondag 22 april van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehandsmarkt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.