Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IN GESPREK MET NANKO ZOMERS EN ABDEL MOUHOUTY

'Hoogheem voelt voor ons als een thuis'

In 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste Hoogheemflat in de wijk Oost verrees. De jaren daarna volgden nog zes hoogbouwcomplexen. Brabants Centrum staat uitgebreid stil bij het jubileum met een maandelijkse serie. Vandaag deel 3.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Even een praatje maken, samen pauzeren of een geintje uithalen. Wijkbeheerder Nanko Zomers (37) van woonstichting Sint-Joseph en Abdel Mouhouty (59), fulltime actief als schoonmaker op Hoogheem, zijn goede maatjes. Ze noemen elkaar 'Appie' en zijn samen ook nog eens gestart met een gezondere leefstijl. ,,Stoppen met roken en meer fruit eten", lacht Nanko. Hij is blij met Abdel, die al bijna zes jaar werkzaam is op Hoogheem. ,,Doordat hij zo goed z'n best doet, houd ik meer tijd over voor andere werkzaamheden. Dat is heel prettig."

De containerruimtes vegen, de begane grond van alle Hoogheemflats stofzuigen, prullenbakken legen, dweilen, containers verwisselen: de week van Abdel is goed gevuld. ,,En dan zijn er ook nog periodieke werkzaamheden, zoals de ramen wassen van de galerijen", aldus de schoonmaker. ,,Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik wil het graag goed doen en iedereen tevreden houden."

MEESTE TIJD ZOET

Werken met mensen: zowel Nanko als Abdel noemen dit het leukste element aan hun banen. ,,Je doet veel sociale contacten op en probeert oplossingen te bedenken voor vragen die mensen hebben. Dat zorgt weer voor waardering bij bewoners. Het is de reden dat ik mijn werk na al die jaren nog steeds leuk is", aldus Nanko, die in 2004 ging werken voor de woonstichting. ,,In het begin waren Frans de Voigt, de andere wijkbeheerder, en ik samen verantwoordelijk voor de woningvoorraad van Sint-Joseph in Boxtel. Inmiddels is dat gesplitst. Ik ben actief in een deel van het centrum, Boxtel-Oost en Liempde. Met Hoogheem ben ik de meeste tijd zoet, omdat de complexen tien procent van het totale woningbezit van Sint-Joseph beslaan."

Nanko heeft spijt dat hij geen boek heeft bijgehouden met de klussen die hij uitvoert en de vragen die bewoners hem stellen. ,,Mijn werk is zó divers. De ene dag los ik problemen op met algemene toegangsdeuren en luister ik naar mensen die te maken hebben met overlast. De andere dag organiseer ik een fietsopruimactie of controleer ik brandmeldinstallaties. Wijkbeheerders worden de ogen en oren van een wijk genoemd. Ik spreek veel met mensen en probeer zaken te verbeteren. De deur van het buurtinformatiecentrum op Hoogheem staat zoveel mogelijk open. Wat vooral belangrijk is: beloftes nakomen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt."

WAARDERING

Abdel en Nanko noemen het jammer dat Hoogheem een negatief imago met zich meedraagt. ,,Iedereen die ik spreek, woont hier prettig", aldus Nanko. ,,En op het gebied van vervuiling en vernieling is er veel verbeterd. Natuurlijk zijn er incidenten, maar die heb je overal. Abdel en ik krijgen veel waardering voor het werk dat we doen. Hoogheem voelt voor ons als een thuis." Abdel knikt instemmend. ,,De mensen zijn open en vragen altijd hoe het met me gaat. Ook word ik regelmatig uitgenodigd voor een kop koffie in de gemeenschappelijke huiskamer." Hij doelt op de ruimte die op initiatief van de Huurders Vereniging Hoogheem in 2016 werd geopend in flat Leeuw.

AFVALSCHEIDING

De wijkbeheerder prijst de Huurders Vereniging Hoogheem, die dit jaar het 25-jarig bestaan viert. ,,Door het betrokken bestuur en de flatcontactpersonen hebben we daar een heel goede gesprekspartner aan. Dankzij deze organisaties weten we wat er leeft", aldus Nanko. Hij noemt de afvalscheiding als een succesvol voorbeeld. ,,De inspanningen van de Huurders Belangen Vereniging betalen zich uit. Samenwerken in plaats van tegenwerken: als iedereen rekening houdt met elkaar, kan Hoogheem alleen nog maar mooier worden."

Woonstichting Sint-Joseph organiseert vanwege het vijftigjarig bestaan van Hoogheem in samenwerking met bewoners een feest in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Voor de mensen die veertig jaar of langer op Hoogheem wonen, wordt op 25 augustus een brunch georganiseerd. Sint-Joseph hoopt met hulp van de gemeente de gegevens van deze bewoners te achterhalen. Mensen kunnen zichzelf ook melden bij Sandra Biemans via telefoonnummer (0411) 65 91 07 of e-mail: sandra.biemans@sintjoseph.nl.

FOTO BOVEN: Nanko Zomers en Abdel Mouhouty. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Zingen bij D'n Boer

In café D'n Boer wordt vanavond, donderdag 19 april, weer gezongen. Vanaf 21.00 uur is iedereen welkom aan de Corpus 2 in Boxtel. De entree is gratis.

Afbeelding