Afbeelding
Foto: Sander van Gils

Muziekeducatie: en zingen dan?

Drie weken geleden werd mijn interesse gewekt toen ik de cultuurpagina van Brabants Centrum opensloeg: een flink artikel met de kop 'Muziek geen ondergeschoven kindje meer'. Het opende veelbelovend met 'Muziek in het Boxtels basisonderwijs lijkt nieuw leven te zijn ingeblazen'. In de volgende zin werden zelfs ruim 10.000 contactmomenten genoemd tussen leerlingen en muziekeducatie. Hè…?

Verder lezend besefte ik waar dit allemaal over gaat en daalde mijn stemming naar mineur. Maar wellicht was ik te voorbarig want het artikel eindigde met de aankondiging dat in de volgende editie dieper zou worden ingegaan op 'de staat van de Boxtelse muziekeducatie'.

Maar nee, ik was niet voorbarig. Want wat moet je nou met de kop boven het tweede artikel 'Waar kan een kind hip trompet spelen'? Het ging toch over muziek in het basisonderwijs? Het derde artikel maakte nog meer duidelijk: de titel 'We willen toegang tot de kinderen' geeft aan dat de harmonieën en fanfares zich meer willen inzetten voor muziekeducatie. Eigenlijk gaan alle drie artikelen daar over!

En daar is op zichzelf niks mis mee. Door het kwijnende bestaan of zelfs wegvallen van muziekscholen (MiK) is een gat ontstaan en dan snap ik dat de hafa-wereld zich wil profileren en daarbij op zoek is naar nieuwe aanwas en in de basisschooljeugd een voorname doelgroep ziet.

Maar deze hele kwestie gaat over muziekeducatie op basisscholen. Toch?

En dan is het onbegrijpelijk, welhaast stuitend, dat het allerbelangrijkste met betrekking tot muziekeducatie voor kinderen gewoon niet wordt besproken: zingen.

Daar staat het nu, voor het eerst. Want het woord 'zingen' komt in alle artikelen helemaal niet voor. Hoe is het mogelijk?

Ik wil mevrouw Lestrade, de heer Bergman en alle leerkrachten dringend verzoeken hun blik te verruimen. Het is allang aangetoond hoe belangrijk muziek is voor de ontwikkeling van kinderen, en dan vooral en specifiek zingen. U zou eens kunnen onderzoeken wat in Nederland gaande is: er zijn vele initiatieven genomen op het gebied van zingen in het basisonderwijs, gesubsidieerd en ondersteund op landelijk en provinciaal niveau. Zoals het nu gaat in Boxtel is muziek geen ondergeschoven kindje meer. Maar zingen wel!

        KEES DOEVENDANS


Foutparkeren (2)

In Brabants Centrum van donderdag 5 april reageert Tonny van Esch op de overlast van fout geparkeerde auto's in de Breukelsestraat en op het feit dat de politie hier niets van zegt. De politie kan echter uitsluitend bij foutparkeren optreden indien daardoor de doorgang voor hulpdiensten wordt versperd. Is dat niet het geval, dan dienen BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren - red.) namens de gemeente Boxtel handhavend op te treden. Maar ook dat wordt niet gedaan omdat dit item bij de verantwoordelijke gemeentelijke dienst geen enkele prioriteit heeft.

Ik houd me, als BIN-coördinator (wijk Oost) en nu vanuit de stichting Ouderen in Regie en KBO, al geruime tijd bezig met dit onderwerp. De overlast die Van Esch schetst, is dagelijks in heel Boxtel waar te nemen, maar is het meest prominent aanwezig in het centrum. Onnodig te zeggen dat dit overlast en gevaarlijke situaties oplevert voor bijvoorbeeld ouderen (slecht ter been/slechtziend), kinderen of moeders met kleine kinderen en/of een kinderwagen. Daarnaast lijkt het ook al heel 'gewoon' dat bij het laden en lossen bij winkels of onderhoudswerkzaamheden de auto of bestelbus, al dan niet voorzien van een aanhanger, zonder enige noodzaak op het trottoir wordt geparkeerd op zodanige wijze dat er nog geen muis langs kan. Zo maakte ik dat zelf vorige week mee met een bestelbus die bij Expert Van Erp in Rechterstraat stond.
Politieke partijen zijn niet geïnteresseerd om het probleem aan te pakken. Rechtstreeks benaderen van het college van B. en W. geeft geen enkele reactie.

        RUUD VAN NOOIJEN

POLITIE OP ZOEK NAAR GETUIGE

Aanrander trein nog spoorloos

De politie maakte deze week bekend op zoek te zijn naar een man die zondag 11 maart in de trein tussen Eindhoven en Boxtel een 21-jarige vrouw heeft aangerand. Waarschijnlijk verliet de dader rond half twaalf 's avonds het treinstel op het station Boxtel. Ook wordt een getuige gezocht.

Het gaat om een man die naar schatting tussen de 25 en 27 jaar is. Hij droeg een legergroene jas met een kraagje, had haar tot op zijn schouder en sprak Nederlands met een buitenlands accent. De onbekende knoopte in de trein een gesprek aan met de vrouw die afkomstig is uit Maarheeze. Onverwacht en tegen haar zin be-


gon hij haar te betasten en te zoenen.

In verband met dit voorval zoekt de politie ook een belangrijke getuige: een jongeman die schuin tegenover de vrouw in hetzelfde treinstel zat. Deze slanke jongen met kort, blond haar droeg een rond gekleurd mutsje en had een rugzak bij zich en stapte waarschijnlijk uit de trein op station Tilburg Universiteit.

Wie zichzelf in de profielschets herkent óf weet wie het zou kunnen zijn, kan bellen naar 0900-8844.


Aanrijding op Ladonk

Liefst vier voertuigen botsten vrijdagmiddag op de kruising van de Industrieweg en de Kruisbroeksestraat, op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Het zorgde voor flinke ravage op het kruispunt bij kringloopwinkel Het Goed. Eén van de automobilisten raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.


Aanhouding twee Boxtelse tieners na brandje Venrode

Bij een bosbrandje op landgoed Venrode zijn dinsdagavond twee Boxtelse jongens van 16 en 17 jaar aangehouden. Waarschijnlijk wilden ze een kampvuurtje maken en is dat uit de hand gelopen, meldt de politie.

Het vuur ontstond rond zeven uur aan de oever van een van de vennen op het landgoed, aan de oostkant van de rijksweg A2. Enkele omstanders probeerden het vuur te blussen. Dankzij de hogedrukspuit van de brandweer lukte dat uiteindelijk. (Foto links: Sander van Gils).