NA MEIVAKANTIE PAS RAADSOVERLEG

Partijen nemen de tijd
voor coalitieakkoord

HENK VAN WEERT

De verwachting was dat de oude coalitiepartijen in Boxtel er snel uit zouden komen om samen verder te gaan in de nieuwe bestuursperiode. Maar Combinatie95, SP, D66 en INbox nemen ruim tijd om een beleidsakkoord op te stellen. Dat doen ze om een zo breed mogelijk draagvlak in de gemeenteraad te creƫren, stelt formateur Peter van de Wiel.

Vrijdagavond zijn onderhandelaars van de vier partijen die de voorbije jaren het college van B. en W. vormden voor de derde keer bijeen geweest. Toen is voor het eerst inhoudelijk over een nieuw bestuursakkoord gesproken, meldde Van de Wiel zaterdag. Hij gaf daarbij aan dat deze week de verdere contouren van zo'n beleidsplan uitgezet zullen worden. Pas na de meivakantie wordt daarover met de andere vier partijen in de gemeenteraad gesproken.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 mei mogen Balans, CDA, PvdA/GroenLinks en VVD hun zegje doen over de bestuurlijke lijnen die worden uitgezet voor de komende jaren. Met hun inbreng hoopt Van de Wiel het brede draagvlak te realiseren dat hij samen met mede-onderhandelaar Katelijne van Thiel van Combinatie95 voor ogen heeft.

GEEN COALITIE VAN VIJF

Voor de camera van DBC Nieuws, dat Brabants Centrum wekelijks met de lokale omroep Dommelland samenstelt, meldde de formateur gisteravond, woensdag 18 april dat het onwaarschijnlijk is een vijfde partij wordt aangezocht. Dat zou de huidige meerderheid van dertien zetels verruimen. Maar het betekent ook de benoeming van een vijfde wethouder met alle kosten van dien.

Als initiatiefnemer van de coalitievorming hoopt Combinatie95 op 5 juni het definitieve beleidsakkoord vast te kunnen laten stellen door de gemeenteraad. Dan zal ook het college van B. en W. bekend worden. Maar die samenstelling lijkt op voorhand niet voor verrassingen te zorgen. De vier huidige wethouders, naast Van de Wiel zijn dat Eric van den Broek (SP), Marusjka Lestrade (D66) en Herman van Wanrooij, hebben aangegeven graag verder te willen in het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel.


MAANDAG 23 APRIL IN RAADZAAL

Boxtel informeert over nieuwbouwplan Selissen

De gemeente Boxtel, Van Wanrooij Projectontwikkeling en bouwbedrijf Van Peer organiseren op maandag 23 april een informatieavond over woningbouwplan Selissen. De bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat begint om 18.30 uur.

In januari sloot de gemeente een overeenkomst met Van Wanrooij uit Geffen en bouwbedrijf Van Peer uit Oss. Vanaf 2019 moeten 465 woningen verrijzen in en rond buurtschap Selissen. Tijdens de informatieavond kunnen bezoekers het voorontwerp-bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan inzien en vragen stellen.