Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STATUSHOUDERS WILLEN GRAAG MEEDOEN IN DE MAATSCHAPPIJ

Boxtelaar ontmoet andere culturen

RENS VAN DEN ELSEN

Snel pakt Bakr nog een mini-stroopwafel van de schaal. ,,Deze zijn zó lekker, beter dan de drop", zegt hij er meteen achteraan. De 25-jarige Irakees ontvluchtte drie jaar geleden zijn vaderland en woont sinds vijf maanden in Boxtel. Tijdens de cultuurmarkt die vijf Avans-studenten zaterdag hielden in Sint-Ursula aan de Baroniestraat ging hij in gesprek met Boxtelaren. Vooral om kennis te maken met de Nederlandse cultuur, maar ook om begrip te creëren bij zijn nieuwe dorpsgenoten en lokale hapjes te proeven.

De studenten Quinty Adriaansen, Mandy van Osch, Jelle Smits, Aniek Trommelen en Julie Dekkers wilden samen met de statushouders die in Boxtel wonen iets doen om de inwoners met elkaar kennis te laten maken. Het was tevens een opdracht voor hun studie Social Work bij Avans Hogeschool in Breda. ,,We zijn in gesprek gegaan met welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Samen kwamen we op het idee om een markt te organiseren waar we Boxtelaren en vluchtelingen bij elkaar konden brengen", vertelt Adriaansen. ,,Zo kwamen we in contact met Buro Nieuwkomers. Die geeft begeleiding aan statushouders in Boxtel en helpt hen bij de lastige overgang naar hun nieuwe woonomgeving."

ADEMLOOS

De markt trok zaterdag zo'n dertig geïnteresseerden die onder meer ademloos luisterden naar Johannes die vertelde hoe hij vanuit Eritrea is gevlucht. Daarnaast konden bezoekers deelnemen aan een drietal workshops. Daar kregen zij informatie over het werk van Buro Nieuwkomers, maar was het ook mogelijk om met statushouders in gesprek te gaan over de verschillen in normen en waarden tussen Nederland en bijvoorbeeld Syrië.

De Nederlandse taal blijkt de lastigste barrière voor statushouders in Boxtel om zich te mengen in de lokale gemeenschap. ,,Voor onze kinderen is het geen probleem. Maar de oudere generatie heeft veel moeite om de taal onder de knie te krijgen", vertelt Farid Makdis, die sinds twee jaar in Boxtel woont. In zijn geboorteland Syrië was Makdis hoogleraar landbouw, maar in Nederland kan hij nog niet aan een baan komen. Vooral omdat hij de taal nog niet machtig is.

PROFESSIONALS

De meeste bezoekers aan de cultuurmarkt hebben al een band met vluchtelingen, onder meer als professional. Samen met haar dochter Maaike nam Silvia Smits een kijkje omdat haar zoon Jelle in de organisatie van het evenement zit. ,,Er ontstaat vaak onterecht een verkeerd beeld van vluchtelingen, onder meer over het geld dat zij ontvangen van de gemeente. Tijdens deze markt werd dat beeld ontkracht. Daarnaast kwamen we nu in gesprek met mensen die we normaal gesproken niet zo snel zouden ontmoeten."

De studenten zien graag dat er volgend jaar een vervolg wordt gegeven aan de cultuurmarkt. Adriaansen hoopt dat er dan nog meer nieuwe Boxtelaren langs komen om kennis met elkaar te maken.

FOTO ONDER: De studenten en statushouders die de cultuurmarkt organiseren poseren voor de foto. Volgend jaar willen ze het evenement graag nog een keer organiseren. (Foto: Albert Stolwijk).