Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KWISPELEND EN BLAFFEND ACHTER EEN BAL AAN RENNEN

Hond mag los in speelweide Hoogheem

RENS VAN DEN ELSEN

Kwispelende staarten, opgewonden geblaf en af en toe een kleine grom naar elkaar. De baasjes die zaterdag bij de officiële opening van de hondenspeelweide aan Hoogheem aanwezig waren, zagen hun trouwe viervoeters steeds enthousiaster worden. Het heeft ruim drieënhalf jaar geduurd voordat er een dergelijke voorziening voor honden in de wijk kwam, maar initiatiefnemer Leny van Kroonenburg is tevreden. ,,Kijk ze toch eens vrolijk rondrennen en met elkaar spelen. Dit is toch een lust voor het oog?"

Het veldje ligt tussen de flats 3, 4 en 5, vlak bij de hondenuitlaatplaats van Hoogheem. ,,Honden mogen hier ook alleen maar spelen", benadrukt Van Kroonenburg. ,,Ze kunnen hun behoefte doen op het al bestaande grasveld dat ernaast ligt. We willen een schone weide en we hopen dan ook dat iedereen zich daar aan houdt." Honden en hun baasjes kunnen er terecht van 09.00 tot 21.00 uur.

De enthousiaste hondenliefhebster is trots op wat ze uiteindelijk samen met Wilma van Heest en Ria van Rixtel heeft bereikt. ,,Voordat we dit veldje hadden mochten honden hier niet los lopen, anders kreeg je een boete. Daarom vond ik het zo belangrijk dat deze speelweide er kwam. Nu kunnen ze lekker hun gang gaan."

IDEE

Van Kroonenburg kwam in 2014 met het idee op de proppen tijdens de Boxtel Oost Dag. Medewerkers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern daagden bewoners uit om met ideeën te komen die zorgden voor meer samenhang in de wijk. ,,Het idee van een speelveld voor honden speelde al langer door mijn hoofd, maar nu kon ik er nog een extra functie aan hangen. Ouderen die hun hondje uitlaten kunnen op het bankje nu gezellig met elkaar kletsen terwijl de huisdieren hun gang gaan."

Dat de initiatiefneemster begaan is met honden blijkt even later als er een tweetal hondentaarten uit haar tas tevoorschijn komen. ,,Speciaal voor jullie, geniet ervan jongens!" Dat laten de viervoeters zich geen twee keer zeggen.

FOTO ONDER: Initiatiefnemer Leny van Kroonenburg (rechts) wil haar hondje over de balk laten springen. Wethouder Marusjka Lestrade verrichtte de opening. (Foto: Albert Stolwijk).