'BEN EEN MAN EN BEGIN MET TERUGBETALEN'

Geen lagere strafeis in Boxtelse fraudezaak

RENS VAN DEN ELSEN

Het leven van de oud-voorzitter is er niet beter op geworden sinds bekend is dat hij geld verduisterde van stichting Kinderboerderij Boxtel. ,,Fysiek ben ik op, er is autisme bij me gediagnosticeerd en ook mijn familie heeft nog veel last van wat ik heb gedaan." Vrijdag diende voor het gerechtshof in 's-Hertogenbosch het hoger beroep van de veroordeelde, waarin hij aangaf dat zowel de strafeis als het schadebedrag te hoog was. Advocaat-generaal Van Setten bleef echter bij het vonnis dat eerder al was geëist.

Het voormalige bestuurslid werd vorig jaar mei veroordeeld voor fraude vanwege het verduisteren van bijna 19.000 euro uit de kas van de Kinderboerderij. Hij zag de diefstal zelf echter als een lening om zijn eigen schuldenlast te verlichten. Later zou hij het bedrag terugbetalen. De politierechter gaf de man uiteindelijk een taakstraf van tweehonderd uur. En hij moet ruim 15.000 euro terugbetalen aan de stichting. Een klein deel daarvan, zo'n 1.500 euro, heeft hij vorig jaar al teruggestort.

De Boxtelaar wilde met het hoger beroep ook een aantal punten uit het onderzoek bestrijden. Zo zouden onder meer de energienota's op zijn privé-adres en dat van de Kinderboerderij op één hoop zijn gegooid, waardoor het verduisterde bedrag dus lager uit zou vallen. Ook betwist hij de schadepost naar zijn zoon, die hij wat geld gaf als onkostenvergoeding voor computerwerkzaamheden die hij voor de stichting heeft verricht. Daarnaast laat zijn gezondheid volgens hem zelf te wensen over. ,,Deze hele zaak is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb er nog veel last van. Zwaar lichamelijk werk kan ik niet doen. Achter een bureau zitten gaat nog net. Nu ik me ook heb laten onderzoeken en weet dat ik autisme heb, kan ik mijn gedrag wel beter plaatsen."

SPIJT

Tijdens het hoger beroep zei de 60-jarige Boxtelaar spijt te hebben van zijn daad. ,,Ik had het niet moeten doen. En wat mij bijzonder veel pijn doet, is dat ook mijn familieleden last hebben van wat ik heb gedaan. Zij wisten echt van niks."

Toch miste de advocaat-generaal de schuldbewustheid van de veroordeelde: ,,Wees dan een man en begin alvast met terugbetalen. Al is het maar een tientje in de maand." De oud-voorzitter gaf aan dat hij nog niks kon betalen omdat hij ook andere schuldeisers heeft en prioriteiten moest stellen. ,,Wil ik helemaal schuldenvrij zijn dan ben ik 92 jaar... als ik dat überhaupt nog haal." Toch verwacht hij nog dit jaar het volledige bedrag aan de Kinderboerderij terug te kunnen geven.

IMPACT

De advocaat-generaal wilde nog wel laten meewegen dat de fraudezaak veel aandacht heeft gekregen in de media, vaak in negatieve zin. ,,Dat heeft impact in een dorp als Boxtel. Maar mijnheer wist dat hij met zijn bestuursfunctie een belangrijke taak had in de gemeenschap. Schulden en persoonlijke problemen mogen dan ook geen excuus zijn voor dit gedrag." Daarnaast haalde ze aan dat het geld uit de kas van de Kinderboerderij niet werd gebruikt om schulden af te lossen, maar om een luxe leventje in stand te houden. ,,Als u echt in de problemen zat had u niet uw gezin mee uit eten genomen of tapijt laten leggen in uw nieuwe huis."

Van Setten tornde daarom niet aan de strafeis van tweehonderd uur. Ook de hoogte van het schadebedrag werd niet naar beneden bijgesteld. ,,Normaal gaat men hiervoor ruim tweeënhalve maand de gevangenis in. U mag dus blij zijn met deze straf." De uitspraak in het hoger beroep is op donderdag 26 april.