Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BO IN ACTIE ORGANISEERT 'OPBOUWENDE' MANIFESTATIE

'We kijken naar wat ons bindt'

Eén twee drie vier,

Wij willen terug naar ons plezier.

Vijf zes zeven acht,

We staan al jaren in de wacht.

PÅL JANSEN

Ruim tachtig onderwijzers en sympathisanten togen vrijdag naar het gemeentehuis van Boxtel wegens de staking in Noord-Brabant in het basisonderwijs. ,,We eisen geld, geld voor een eerlijk salaris dat de vergelijking kan doorstaan met dat van onze HBO-opgeleide collega's in het voortgezet onderwijs", sprak Esther van der Schoot namens BO in Actie, die de manifestatie organiseerde, de groep toe.

Voorafgaand aan de stakingsactie ontmoetten de deelnemers van de actie elkaar bij eetcafé De Kerk waar een manifest ondertekend werd. Via de weekmarkt marcheerde de stoet naar het gemeentehuis waar ze werd verwelkomd door loco-burgemeester Peter van de Wiel en onderwijswethouder Marusjka Lestrade. Zij namen het manifest in ontvangst. ,,De inhoud is ongeveer hetzelfde als de landelijke variant van PO in Actie, maar wij hebben deze Boxtels gemaakt", sprak Van der Schoot de aanwezigen toe.

De groep staat voor permanente werkdrukverlaging en het aantrekkelijker maken van het onderwijsvak door de salarissen gelijk te stellen met collega's in het voortgezet onderwijs. Landelijke problematiek, weten de groepsleden, maar wellicht zijn er ook op lokaal niveau mogelijkheden om hier iets aan te doen. Van der Schoot: ,,We zijn hier om kennis te maken met het gemeentebestuur en te kijken wat ons bindt."

LANDELIJK

,,Ik snap de vraag om meer geld, en die verantwoordelijkheid ligt inderdaad bij de landelijke partijen", zei wethouder Lestrade tijdens de bijeenkomst voor het gemeentehuis. ,,Met de Brede Scholen Boxtel zijn we al bezig om te helpen de werkdruk te verlagen."

De wethouder gaf echter ook aan de actie te ondersteunen en samen met de groep BO in Actie te praten over wat er lokaal mogelijk is. Carola van Diesen van BO in Actie: ,,Waar de gemeente kan helpen, is dat mooi meegenomen."

SAMENWERKINGSVERBAND

Voor de deelnemende leerkrachten en onderwijsprofessionals was het niet alleen een dag om zichzelf te laten horen aan het lokale bestuur van Boxtel, maar ook om zichzelf te onderwijzen over Samenwerkingsverband Primair Onderwijs de Meierij (SWV PO de Meierij). Binnen deze samenwerking wordt in overleg met de schoolbesturen in de regio het passend onderwijs vorm gegeven.

Ondersteuningsmanager Pieter-Jan van Hoof (regio zuid) gaf de leerkrachten uitleg over SWV PO de Meierij: ,,De werkdruk is hoog in het veld en passend onderwijs is daar ook een onderdeel van. Dus het was voorafgaand aan de discussie even spannend hoe de leerkrachten zouden reageren. Maar ik werd op voorhand al even gerustgesteld en het was een opbouwend gesprek."

Van Hoof kreeg onder meer vragen over overbodige administratie - 'hoe voorkom je dat drie keer dezelfde vragenlijst ingevuld moet worden?' -, de verdeling van uren voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, welke leerlingen in aanmerking komen voor speciaal basisonderwijs en wat het verband is tussen SWV PO de Meierij en Jeugdzorg binnen de gemeente Boxtel.

Met de bijeenkomsten heeft BO in Actie niet alleen als doel om Boxtelse onderwijsprofessionals een stem te geven. ,,Wij willen ook emanciperen", aldus Mario Karssemakers van de actiegroep. ,,Het is ons vak, dus niet mopperen aan de koffietafel, maar ook een stukje eigenaarschap ontwikkelen."

Volgens het akkoord dat minister Arie Slob met PO-front (bestaande uit de PO-raad en de onderwijsvakbonden) sloot, gaan schoolteams zelf analyseren en bepalen hoe zij de werkdruk in hun scholen kunnen verlichten. Een gemiddelde school van 225 leerlingen krijgt hiervoor vanaf volgend schooljaar een bedrag van 35.000 euro. In 2021/2022 loopt dit op tot 65.000 euro per jaar.

FOTO BOVEN GROOT: Van links naar rechts vooraan: Nicole Durlinger, Esther van der Schoot, Ingrid van Lierop en Carola van Diesen zijn vier van de zes leden van het eerste uur van BO in Actie. De manifestatie van de lokale variant van PO in Actie werd vrijdag gesteund door ruim tachtig collega's en sympathisanten.

FOTO BOVEN KLEIN: Mario Karssemakers (rechtsboven) van BO in Actie bij eetcafé De Kerk, de uitvalsbasis voor de deelnemers tijdens de manifestatie. (Foto's: Albert Stolwijk).


Afbeelding