Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RITTENKAARTJES TE KOOP BIJ SIMEONSHOF

Door de Zilverexpress weer        meedoen met maatschappij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Zelf kom ik nog geregeld buiten, maar dit is een fijne oplossing voor ouderen die niet zoveel van huis gaan om tóch van de omgeving van Boxtel te kunnen genieten." Sjaan Pastoor (86), sinds vier jaar woonachtig in Wijkhuis Simeonshof, kreeg vorige week de eer het eerste ritje te maken met de Zilverexpress. Na een fikse vertraging is het vervoermiddel binnenkort geregeld in Boxtel te zien.

Zorgzaam Boxtel, het samenwerkingsverband op het gebied van zorg en welzijn, nam enkele jaren geleden het initiatief voor de Zilverexpress, toen nog tuktuk genoemd. ,,Doordat de taken rond de Wet maatschappelijke ondersteuning naar de gemeente gingen, konden we niet meer op de manier werken die we gewend waren", stelt Toine van der Pol, lid van de raad van bestuur van Cello. ,,Het dwong ons en andere organisaties over onze eigen grenzen heen te kijken en met initiatieven te komen, onder meer om de mobiliteit van ouderen te verbeteren en de eenzaamheid terug te dringen. Daaruit is onder meer de Zilverexpress voortgekomen. Op deze manier kunnen mensen meedoen met de maatschappij."

Het fraaie vervoermiddel werd vorige week officieel in gebruik genomen met een ritje vanaf Simeonshof. Naast Sjaan Pastoor mocht ook buurtverbinder Pierre van den Oord mee. Tini Traag bestuurde de Zilverexpress en gaat dat ook in de toekomst meerdere malen per week doen. Ze meldde zich al aan als vrijwilliger toen het vervoermiddel nog in de maak was. ,,Ik vind het mooi om iets te kunnen betekenen voor senioren. Ongeveer twee dagen per week ga ik ritjes maken", vertelde de chauffeuse.

Rob van de Ven, actief als projectleider voor de Zilverexpress, geeft aan dat de rittenkaartjes à 1 euro te koop zijn bij Simeonshof. ,,Binnenkort wordt een telefoonnummer geactiveerd waar mensen een afspraak kunnen maken." De Zilverexpress is bedoeld voor ouderen die een uitstapje willen maken naar het centrum, een voorziening of een andere plek in Boxtel. ,,Maar ook bedrijven die het vervoermiddel een dagdeel willen huren, kunnen zich melden", aldus Van de Ven. In het weekend wordt de Zilverexpress ook gebruikt om bezoekers van Oertijdmuseum Boxtel te vervoeren naar het centrum.

FOTO BOVEN: Sjaan Pastoor (links) stapte vorige week als eerste in de Zilverexpress. Tini Traag (rechts) mocht het vervoermiddel besturen. (Foto: Peter de Koning).