Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BRABANTSE COMPONISTEN PRESENTEREN NIEUW WERK IN BOXTEL

Hedendaagse orgelklanken in Petrusbasiliek

Verdeeld over vier tijdsblokken klonken zaterdagmiddag tien kakelverse composities voor stem en orgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Het Festival Nieuwe Muziek dat de Brabantse Orgelfederatie (BOF) voor de derde keer hield, leverde verrassende geluiden van hedendaagse toondichters op.

Voor het festival werden zowel inzendingen van profane als liturgische orgelmuziek toegestaan. Die moesten geschikt zijn voor een uitvoering met een of meerdere solostemmen of met koor. Het enige criterium was dat het orgel een prominente rol diende te spelen, dat wil zeggen een minimaal gelijkwaardige muzikale partner van de zang. Voorafgaand ontving cultuurwethouder Marusjka Lestrade het eerste exemplaar van het jaarmagazine Brabants Orgelrijkdom 2018, met daarin onder meer een uitgebreid interview met Boxtelaar Ruud van Nooijen, onder meer secretaris van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. Ook pastoor Jacques Grubben ontving zo'n tijdschrift.

SOLISTEN EN KOREN

Tijdens het festival klonken nieuwe orgelwerken van Arjan van Baest, Xavier van de Poll, Steven Stoffels, Piet Groenendijk, Fons Mommers, Kees Schoonenbeek, Evert van Mérode, Ad van Sleuwen en Paul van Gulick. De werken werden onder meer vertolkt door het Zuid-Nederlands Kamerkoor en het koor Cantiqua. Solisten waren de sopranen Sabra El Bahri, Sonja van den Dries, Marie-José Castelijns, Evelyne Bohen, alt Elma Groenenberg, tenor Jac Peeters en de Boxtelse bas Kees Doevendans. Sommige composities klonken vanaf het grote Smitsorgel, andere werden vertolkt met het koororgel in het transept van de basiliek. Aan het klavier zaten Henk de Croon, Toon IJzerman, Tannie van Loon, Ad van Sleuwen en Jelena Bazova.

BOVEN: Ad van Sleuwen (organist, links) en het kwartet bestaande uit Marie-José Castelijns (sopraan), Elma Groenenberg (alt), Jac Peeters (tenor) en Kees Doevendans (bas). Gezongen en gespeeld werd Paradise Regained voor vier vocalisten en orgel. (Foto: Albert Stolwijk).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastoor Grubben. Intenties: Martien Bergman (mgd); overl. ouders Van den Braak- v. Liempt; overl. ouders Van de Ven- v. Gaalen; Wim v.d. Bogaart (mgd); Dini en Theo v. Brunschot- v.d. Pas (jgt); Kees en Jet v. Brunschot-Fick (jgt); Riek v. Roosmalen-Peijnenburg (jgt); parochie.
MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor; voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN
* Overleden. Afgelopen week is Martha Rutten-Timmermans (89) overleden. Moge zij nu delen in Jezus' verrijzenis.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastoor Joe. Intenties voor Wilhelmina v. Grinsven-Hoezen; Marinus en Theodorus v. Grinsven; Karel v. Grinsven; Riek v. Grinsven; Frans v. Grinsven; Wim v. Grinsven; overl. fam. Van den Broek-Verbruggen; Pieter en Annie Kuijer-Verburgh; Johannes v. Dinther (verj); Elisabeth v. Dinther- v. Weert (verj); Sjaak v. Dinther (verj).

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Doopsel. Zondag wordt om 11.00 Jidde van der Rijdt gedoopt.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door ds. G.C. v. d. Kamp uit Delft. Organist is Ko Suurmond. Voor de kinderen is er geen Paks in verband met de vakantie.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Voor zaken betreffende de kerkenraad kan men contact opnemen met de scriba per e-mail: scriba@pg-boxtel.nl of telefoonnummer (0411) 67 85 65.


Kaarten voor goed doel

In de kantine van voetbalvereniging Irene wordt morgen, vrijdag 20 april vanaf 20.00 uur gekaart voor WensAmbulance Brabant. Deze organisatie laat voor mensen die aan het einde van hun krachten zijn nog een wens in vervulling gaan. Het inschrijfgeld bedraagt drie euro. De kantine aan de Kaal Hoefsteeg is een halfuur voor aanvang geopend.

Alzheimer Café

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel vindt maandag 23 april een bijeenkomst plaats van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud. Psychologen Sabine Koopmans en Irene Verhage van Zorggroep Elde vertellen vanaf 19.30 uur welke invloed dementie op zintuigen heeft. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Toegang is gratis.