TOEKOMST VAN ESCH ONZEKER

'Niet klakkeloos naar Boxtel na opsplitsing'

CARRY DIRKX

Het leek een gelopen koers, de toekomst van Esch. Want natuurlijk hoort het dorp bij Boxtel, klinkt het meestal onder de inwoners. Maar nu er definitief gekozen moet worden, is die keuze minder vanzelfsprekendheid. Vught is in het vizier bij veel Esschenaren. En die laten nadrukkelijk hun stem horen.

Na afloop van de informatieavond die de gemeente Haaren dinsdag hield over de toekomst van het dorp in dorpshuis De Es, barstte de discussie over 'Boxtel of Vught' pas goed los. Bijna alle aanwezigen waren het over één ding eens: het dorp moet bij elkaar blijven. Dat is het allerbelangrijkste.

De initiatiefnemers van de handtekeningenactie 'Over de brug', Maurits van Bouwdijk Bastiaanse en Eric van Roosmalen, die beiden naar Vught willen, vonden dat ook. Tegelijkertijd zetten ze de boel op scherp. ,,Als wij niet in actie waren gekomen, waren we klakkeloos naar Boxtel gegaan. Dat willen we niet. De rest van het dorp laat zich niet horen, maar wij wel. We denken dat de leefbaarheid beter gewaarborgd is in Vught. Het is fijn als de rest van Esch meegaat."

MET ZIJN ALLEN

Andere aanwezigen reageerden geschokt op een mogelijke tweedeling van het dorp. ,,Had ik geweten dat dit de discussie werd, dan had ik nooit gestemd voor opsplitsen van de gemeente Haaren", zei Jeanette van Dooren. Echtgenoot Theo sloot zich hierbij aan. Hoewel hij een voorkeur voor Boxtel heeft, zegt hij ook: ,,We moeten met zijn allen bij elkaar blijven en met zijn allen dezelfde kant op." Met andere woorden: dan maar met zijn allen naar Vught. Tijdens het napraten klonken ook regelmatig twee 'oude' angsten. Namelijk: de aanleg van een noordelijke Boxtelse ontsluitingsweg langs of door Esch en woningbouw in het buitengebied tussen beide kernen.

De discussie over de toekomst van Esch lijkt nog maar net begonnen. Maar tegelijkertijd is er haast geboden voor inwoners die hun stem willen laten horen. Nog slechts tot en met maandag 16 april kunnen Esschenaren hun wensen kenbaar maken bij de gemeente via een brief of digitaal: www.haaren.nl/toekomst of e-mail: gemeente@haaren.nl.

Esch

Alpe duEsch

Zeven Esschenaren beklimmen 7 juni fietsend of wandelend juni de Alpe d'Huez in Frankrijk. In het kader van de actie Alpe d'HuZes zamelen ze geld in voor KWF Kankerbestrijding. Maar dat gebeurt ook met een feestelijke benefietavond. Team Alpe duEsch houdt die morgen, vrijdag 13 april vanaf 20.30 uur in Ons Café aan de Leunisdijk met optredens van De Dorini's, Thom Craane, De Knoestjes en de Essche Toppers. De Tropical Discoshow zorgt voor verdere muzikale omlijsting. Entreekaarten kosten vijf euro.

Concert fanfares

De fanfares Sint-Willibrordus uit Esch en Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel houden zaterdag 14 april een uitwisselingsconcert. In dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat 5a in Esch is onder meer muziek van The Chronicles of Narnia, Black Granite en De Gaastmaar te horen. De uitvoering begint om 19.30 uur, toegang is gratis.

Avond over drugs

In dorpshuis De Es in Esch wordt woensdag 18 april vanaf 20.00 uur een informatieavond gehouden over drugs en verslavingen. Een ex-verslaafde vertelt hoe alcohol en drugs zijn leven - en dat van zijn familie - kapot dreigden te maken.


Koor Voices in Podium Boxtel met De Bende van Beuving

Het Liempdse popkoor Voices en Ernest Beuving en zijn band slaan de handen ineen en brengen vrijdag 20 april om 20.15 uur in Podium Boxtel aan de Burgakker het muziektheaterprogramma 'De Bende van Beuving'.

De voorstelling is een mix van muziek, cabaret, imitaties, persiflages en spontaniteit. Het publiek kan onder meer acts van een postume prins Bernhard en Toon Hermans verwachten, maar ook een dansende zanger met borderline.

VOORVERKOOP

Kaarten à 19 euro zijn te koop via www.podiumboxtel.nl of bij de voorverkoopadressen in Boxtel: Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat).