Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WONINGCORPORATIE WIL AANSLUITING MET ZUSTERORGANISATIE ROSMALEN

Sint-Joseph onderzoekt opnieuw fusie

PÅL JANSEN

Voor 1 juli moet het helder zijn: gaan de woonstichtingen Sint-Joseph (Boxtel) en Kleine Meierij (Sint-Michelsgestel, 's-Hertogenbosch en Bernheze) fuseren of niet? Directeuren Rob Dekker en Simon Jansen zijn ervan overtuigd. ,,Als straks blijkt dat er drempels zijn, dan zullen we deze wegwerken", aldus Dekker. Deze week stemden de toezichthouders van beide stichtingen in om onderzoek te laten doen naar een fusie. In 2012 liet Sint-Joseph ook onderzoek doen naar een fusie met Wovesto (Sint-Oedenrode).

De twee heren geven aan dat beide corporaties kerngezond zijn. Veel huizen zijn in bezit van de woonstichtingen en zij hebben dan ook relatief lage hypotheeklasten. Zo heeft Sint-Joseph (met 4.100 woningen in beheer) een lening van circa 22.000 euro per huis en Kleine Meierij (3.300 woningen) ongeveer 36.000 euro. Voor de overheid ligt de kritische grens op 45.000 euro.

,,Maar in de huidige markt worden we steeds kwetsbaarder. Wij hebben op veel plaatsen 'eenpitters'. Dus als onze beleidsmedewerker een week ziek is, dan ligt dat werk voor het grootste gedeelte stil", licht Dekker toe. ,,We huren daarnaast veel externen in waarvoor we straks wellicht functies kunnen vrijmaken."

MEER PERSONEEL

Jansen en Dekker verwachten dat door de fusie meer personeel nodig zal zijn. Gezamenlijk hebben de twee stichtingen 55 voltijdbanen, bij een fusie zal dat naar schatting boven de zestig worden. Jansen: ,,Een samenvoeging heeft alleen voor de raad van commissarissen en bestuurders consequenties. Zo zullen er straks geen twee directeuren zijn, maar één."

Als alles doorgaat uiteraard. Uit het onderzoek dat voor 30 juni klaar moet zijn, zal blijken of fuseren een meerwaarde is. Na controles door allerlei instanties, gemeenten, huurdersbelangenverenigingen en uiteindelijk toestemming van het ministerie van Volkshuisvesting, moet de fusie op 30 juni 2019 rond zijn. De directeuren zijn overtuigd van de nut en noodzaak. ,,We hebben natuurlijk al een kleine quickscan gedaan", aldus Dekker. ,,We zijn allebei een 'plattelandsorganisatie' en sterk lokaal verankerd. We steken ook veel energie in de wijken en de leefbaarheid."

REGIO

Beide organisaties hebben ook een belangrijke opgave voor de regio. Zo stonden er bij de Boxtelse woonorganisatie (samen met Wovesto uit Sint-Oedenrode en Huis & Erf uit Schijndel) eind vorig jaar in totaal 14.831 woningzoekenden ingeschreven. Een jaar eerder lag dat aantal op 12.788 (16 procent daarvan reageerde in 2017 minstens één keer op een woning). ,,Met de fusie lossen we de wachttijden natuurlijk niet op", aldus Dekker. ,,Gelukkig zijn we ook niet alleen verantwoordelijk voor woningbouw. In ons totale werkgebied moeten wij net als 'concullega's' een bijdrage leveren. Het maakt ons wel kapitaalkrachtiger." Investeren en leningen krijgen, wordt ook eenvoudiger, legt Dekker uit.

Met uitzondering van een naamsverandering zullen de huurders naar verwachting nauwelijks iets merken van de fusie: de serviceverlening zal zelfs worden uitgebreid, aldus de twee directeuren. Dekker: ,,Wel zullen we richting de fusie een stapje harder moeten lopen, want de winkel blijft gewoon open."

Gezamenlijk ontvangen de woonstichtingen jaarlijks 50 miljoen euro aan huuropbrengsten. Daarvan komt 26 miljoen van Sint-Joseph volgens het jaarverslag 2017.

Uit datzelfde jaarverslag blijkt dat de Boxtelse woonstichting in 2017 55 huurwoningen meer exploiteert dan een jaar eerder. Bovendien werd 7 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwbouwprojecten en bestaande panden voor huurders. 4,5 miljoen euro werd uitgegeven aan renovatieprojecten, in totaal 1,3 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het complete document staat gepubliceerd op de website van Sint-Joseph.

FOTO BOVEN: Als de fusie tussen woonstichtingen Sint-Joseph en Kleine Meierij doorgaan, dan zal er op het pand aan de Brederodeweg in Boxtel een andere naam prijken. Directeuren Rob Dekker en Simon Jansen zijn overtuigd dat beide organisaties samengevoegd moeten worden. (Foto: Peter de Koning, 2014)