GEMEENTEN ONDER EEN VLAG VERDER

Boxtel en Gestel zijn fairtrade-duopartners

De ambtelijke samenwerking tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel is sinds 2016 een feit. Ook de fairtrade-werkgroepen van beide gemeenten slaan nu de handen ineen. Zij gaan onder één vlag verder.

Fairtrade is het streven naar eerlijke handel; een belangrijk onderwerp in een duurzame, bewuste wereld. Boeren en producenten in met name ontwikkelingslanden krijgen een eerlijke prijs voor de producten die ze maken. Boxtel werd in 2013 benoemd tot Fairtrade Gemeente, een titel die aangeeft dat een woonplaats extra aandacht besteedt aan eerlijke handel. De kwalificatie gold voor twee jaar en is inmiddels twee keer verlengd. Sint-Michielsgestel behaalde het predicaat in 2014.

In beide gemeenten is een werkgroep actief die fairtrade onder de aandacht brengt bij ondernemers en inwoners, onder meer door evenementen te organiseren. Daarnaast telt de werkgroep jaarlijks het aantal 'eerlijke producten' in supermarkten. Vorig jaar zijn de eerste stappen gezet naar een intensieve samenwerking tussen de werkgroepen van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Dit jaar gaan de organisaties zoveel mogelijk onder één vlag verder. Zo vindt regelmatig gezamenlijk overleg plaats en worden acties opgezet, zoals een fairtrade-ontbijt in het voorjaar waarbij kinderen van zes basisscholen leren over een project in een ontwikkelingsland. Eind dit jaar wordt gezamenlijk de verlenging van de fairtrade-titel aangevraagd.


Ster ZLM Toer
vindt in 2018
geen doorgang

Er wordt dit jaar geen Ster ZLM Toer verreden. Dat meldde de organiserende stichting Wielerbelang Schijndel gisterochtend. De annulering betekent geen definitief einde van de koers. ,,In 2019 willen we sterker dan ooit terugkomen", meldt voorzitter Anton Ganzeboom van Wielerbelang Schijndel.

,,Nadat we het financiële kader rond hadden, haakten enkele beoogde etappeplaatsen toch af", aldus Ganzeboom. De besluitvorming duurt vaak even en ook het traject rond de vergunning wordt steeds complexer. Hierdoor is het niet gelukt nu nog met alternatieven te komen." De koers stond gepland voor 13 tot en met 17 juni. Tot en met 2016 vormde Boxtel vijf jaar op rij de plek waar de slotetappe finishte. Vorig jaar koos de organisatie voor een andere gemeente. ,,We kiezen er bewust voor om nu de knoop door te hakken", zegt Ganzeboom. ,,Dit geeft ons als organisatie nu ook ruimte om onze focus op 2019 te leggen."