Afbeelding
Foto:

OOK VUGHT IN BEELD BIJ INWONERS

'Esch moet bij elkaar blijven na opsplitsing'

CARRY DIRKX

Ineens ligt er een doemscenario: dat het dorp in Esch in tweeën gedeeld wordt. Nu de gemeente Haaren definitief wordt opgesplitst, begint de toekomst van het dorp te leven onder de Esschenaar. Waar het zo vanzelfsprekend leek dat Esch naar Boxtel gaat, is er een flinke groep inwoners die naar Vught wil. Een deel daarvan is zelfs bereid zich daartoe af te splitsen van de rest van Esch. Het leverde dinsdagavond emotionele discussies op tijdens een drukbezochte voorlichtingsavond van de gemeente Haaren. Meest gehoord: 'Het dorp móet bij elkaar blijven'.

Tijdens de bijeenkomst stonden twee vragen centraal: bij welke gemeente willen Esschenaren aansluiten? En welke grenzen moeten daarbij aangehouden worden? Een gemeenteambtenaar hield een heldere presentatie over de te volgen procedurele stappen en benadrukte vooral dat er nog niks besloten is over de toekomst van Esch. ,,De inwoners kunnen nu aangeven wat ze willen. Naar Boxtel of Vught? Moet het dorp bij elkaar blijven?" Alle wensen en meningen kunnen tot en met maandag 16 april schriftelijk ingeleverd worden bij de gemeente Haaren. Die gaat ze inventariseren. De gemeenteraden van alle betrokken gemeenten nemen uiteindelijk het besluit over de toekomst van Esch. De mening van de inwoners wordt daarbij zoveel mogelijk gerespecteerd.

DISCUSSIE

De avond was bedoeld om te informeren, maar mondde uit in discussie. ,,Hoe moeten we kiezen waar we naartoe willen?", klonk een vraag. ,,Ik weet niet welke visie Vught en Boxtel hebben op ons dorp." De meest verhitte discussie ging over de handtekeningenactie van de bewoners van 'over de brug' (het gebied ten noordwesten van de Essche Stroom - red.). Een flinke meerderheid van deze bewoners wil bij Vught aansluiten. Als die wens gehonoreerd wordt - en de rest van het dorp naar Boxtel wil - zou dat kunnen betekenen dat dat deel van Esch overgaat naar het dorp Vught. Het leverde een emotionele oproep op van Adri Verbruggen: ,,Denk erover na of je de juiste keuze maakt! Het is zo slecht voor de leefbaarheid van Esch als een deel van het dorp zich afsplitst."

Op pagina 20: 'Niet klakkeloos naar Boxtel na opsplitsing'.


EXPOSITIE VAN CLUB IN ZORGEXPERTISEHUIS

Picasso's tonen werk in Liduina

Van stilleven tot abstract en realistisch. De schilderclub van Liduina in Boxtel toont sinds gisteren haar kunstwerken in de ontvangsthal van het zorgexpertisehuis.

De schilderijen dragen namen als 'Le Soleil', 'Gebakken Ei' en 'De Schele'. Ze zijn ook allemaal te koop. Bewoner Sjef van der Zandt loopt de hele middag rond en probeert de schilderijen aan de man te brengen. Dat is niet voor niks. De leden van de schilderclub sparen voor een reisje naar de lavendelstreek in Frankrijk. ,,Maar als dat niet lukt, dan is een picknick in het park ook al leuk hoor", voegt Van der Zandt er snel aan toe.

De club werd een kleine drie jaar geleden opgericht door Tiny van Asveldt. ,,Er zijn nu acht bewoners die schilderen. We hebben zo'n lol met z'n allen. De kunstwerken die we maken zijn voor ons eigenlijk bijzaak. Het gaat vooral om het samenzijn en even je zinnen verzetten."

Om de groep wat sturing te geven kwam Sonja van der Heijden (op de foto rechts) hen helpen. Van Asveldt: ,,Ze is de dochter van één van de leden en geeft ons tips over hoe we onze werk kunnen verbeteren. We zijn ontzettend blij met haar."

De schilderijen zijn nog drie weken te bewonderen in de ontvangsthal.

FOTO ONDER: Wim van der Meer wijst trots naar zijn creatie: Le Soleil. Zijn collega's noemen hem ook wel de Picasso van de club. (Foto: Rens van den Elsen).